Шановна футзальна спільното!!!

Як відомо, 24 лютого, коли почалось повномасштабне вторгнення рашистів на територію України, сезон у нашому дитячо-юнацькому футзалі не був дограний. Саме в цей день мали би бути зіграними матчі останнього ігрового дня третього з’їзного туру чемпіонату України (U-15) серед команд Вищої ліги в Івано-Франківську. Вже трохи пізніше були оприлюднені підсумкові таблиці дитячо-юнацького чемпіонату України в усіх вікових категоріях. Але зараз трохи не про це…

Зрозуміло, що наразі через повномасштабне військове вторгнення російських окупантів на територію України та через постійні повітряні тривоги складно казати про майбутній сезон у вітчизняному дитячо-юнацькому футзалі. Вочевидь, після повноцінного старту VBET Екстра-ліги буде розроблятись і механізм щодо організації нового сезону серед юнаків з урахуванням усіх деталей, які стосуються нинішнього воєнного часу. Більше того – за інформацією футзального порталу «5х5», підготовка до нового сезону вже починається. І тут починається найцікавіше.

За тією інформацією, яка наразі є, у новому сезоні Комітет дитячо-юнацького футзалу АФУ планує знову грати з так званими «пізніми» гравцями. Враховуючи ту ситуацію, яка наразі є у нашому дитячо-юнацькому футзалі у зв’язку з війною та тим фактом, що багато хто з тих юних гравців, які вже були зірками на дитячо-юнацькому рівні, або переїхав в інші міста України чи за кордон, або перейшов у великий футбол, участь «пізніх» гравців буде не тільки аргументованою – вона вб’є наш дитячо-юнацький футзал без шансів на відновлення після закінчення війни. Окрім того, вже є досвід минулих років, коли, наприклад, одна команда, складена з «пізняків» 2007 року народження, грала проти юнаків 2009 року народження, які тільки-но перейшли з категорії U-11 до категорії U-13. А на дитячому рівні така різниця у віці, погодьтесь, грає суттєву роль. І такі випадки були часто. І це – найголовніший мінус для розвитку українського дитячо-юнацького футзалу, рівень якого за кілька останніх років насправді суттєво підвищився.

Зайвий раз нагадаємо, хто такі «пізні» гравці на прикладі вікової категорії U-17 зразка сезону. За «класичним» варіантом, у категорії U-17 мали би грати юнаки, які народились після 1 січня 2005 року. Однак, до них також додавались юнаки, які народились після 1 серпня 2004 року. Це і є «пізні» гравці. Добре, якщо їх у команди лише один або два. А якщо команда майже повністю з «пізніх» гравців? Добре, якщо команда, яка нехай і молодша, але майстерніша, могла здобути результат. А якщо ні? Це явно не на користь українському футзалу.

Після того, як сезон в українському дитячо-юнацькому футзалі не був дограний, на футзальному порталі «5х5», за підтримки Комітету ДЮФ АФУ, почали з’являтись матеріали про юнацькі чемпіонати інших країн. Так от – там команди грають «чистим» роком! Тобто, якщо це була категорія U-17, то там грали суто юнаки, які народились після 1 січня 2005 року. Без «пізніх» гравців!!! У нас же, на жаль, «пізняки» є. На жаль, у жодному чемпіонаті не було вікових категорій «рік у рік». Наприклад, у Португалії є категорії U-15, U-17, U-19 (нагадаємо, що в Україні були і, сподіваюсь, будуть категорії U-11, U-13, U-15, U-17). Це у футболі є чемпіонати, які проходять «рік у рік»: U-14, U-15, U-16, U-17 і окремо – U-19. Але у футзалі такого нема, на жаль. Звісно, було би краще спробувати у подальшій перспективі перейти на турніри «рік у рік» протягом усього сезону. Але ж тут буде інша проблема: фінансова, оскільки далеко не всі команди мають фінанси на те, щоб брати участь у кожній віковій категорії від U-10 до U-17. І до цього теж треба ставитися з розумінням. Але не до питання щодо «пізніх» гравців.

Так, були такі команди, у яких участь «пізніх» гравців була необхідною: вони і робили результат, і підтягували молодших одноклубників до свого рівня. Однак, якщо у нашому дитячо-юнацькому футзалі не буде врегульовано питання участі «пізняків», то це призведе до руйнації того рівня, якого було досягнуто протягом кількох останніх років. Тому, дуже важливо, щоб надалі дитячо-юнацький футзал України обходився без «пізніх» гравців. Особливо після закінчення війни, коли наш футзал – і дорослий, і дитячо-юнацький – доведеться відновлювати. Причому, дитячо-юнацький футзал доведеться відновлювати більше часу, фактично – починати все з нуля.

Виходячи з усього того, що було написано вище, футзальний портал «5х5» офіційно озвучує свою позицію. Якщо новий сезон в українському дитячо-юнацькому футзалі таки стартує, і у ньому братимуть участь «пізні» гравці (не важливо, у якій кількості), то сезон 2022/2023 р. р. обійдеться без інформаційної підтримки з нашого боку. Більше того – ця позиція буде актуальною і у наступних сезонах, якщо не вирішиться питання щодо неучасті «пізніх» гравців у дитячо-юнацькому чемпіонаті України з футзалу. При цьому, футзальний портал «5х5» залишає за собою право на висвітлення юнацьких та молодіжних чемпіонатів інших країн. Сподіваємось, що Комітет дитячо-юнацького футзалу асоціації футзалу України прийме нашу позицію до уваги.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, шеф-редактор футзального порталу «5х5»
Фото: Асоціація футзалу Волині    

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.