У 2019 році юніорські збірні Іспанії та Польщі вже зустрічались у півфіналі чемпіонату Європи (U-19). Тоді іспанці здолали своїх візаві з рахунком 3:1, а потім у фіналі обіграли хорватів та стали чемпіонами континенту серед 190річних гравців. І зараз у нового покоління «Кадри» з’явилась можливість узяти реванш за старших «колег» та переписати історію.

Проте, для цього польській команді потрібно було здолати той тиск, який пішов на ворота Лаха практично з початку гри. Підопічні Альберта Канільяса дали зрозуміти своїм візаві, що легкого життя для них не буде. Однак, варто сказати, що поляки виявились готовими навіть до такого перебігу подій, щоправда при цьому їм доводилося більше грати на оборону. Щоправда, було у «червоно-білих» кілька непоганих моментів для того, щоб спробувати забити у ворота Маріо. Зокрема, міг забити Лічнерскі. Однак, здебільшого гра йшла на половині майданчику збірної Польщі, де іспанці показували свою атакувальну міць. Кілька дуже непоганих моментів мала друга четвірка, але ані Хуану, ані Маррону не вдалося відкрити рахунок у зустрічі.  

А відкрили його несподівано для всіх гості. Це сталося після того, як на 17-й хвилині Ордонбєс сфолив у власному штрафному майданчику проти Яскжембскі, і арбітри показали на 6-метрову позначку, а Ордоньєс до того ж отримав жовту картку. Під пенальті у збірної Іспанії вийшов Паласон, проте Сендлевскі його переграв, відкривши рахунок у грі. Після цього збірна Іспанії вперше на домашньому турнірі була змушена відіграватися. Однак, зробити це у першому таймі підопічним Альберта Канільяса не вдалося. Більше того – поляки забили у ворота Маріо другий гол, але м’яч влетів у «рамку» після сирени на перерву, тому не був зарахований.  

На другу 20-хвилинку «Червона фурія» вийшла більш мотивованою та зарядженою. І це одразу позначилося на діях піренейців, які суттєво додали в активності, а також збільшили кількість ударів по воротах Лаха. І на 24-й хвилині збірна Іспанії не тільки зрівняла рахунок завдяки голу від Алекса Гарсії – вона вийшла вперед завдяки точному удару капітана «селесьон» Адріана Рівери. Щоправда, «Кадра» могла одразу відповісти своїм голом, проте польським гравцям не вдалося реалізувати свій момент. Однак, на 27-й хвилині фортуна таки усміхнулася полякам: Турковид замкнув передачу на «п’ятачок» після розіграшу ауту – 2:2.

Іспанцям явно не хотілося переводити гру в екстра-тайми. Але водночас вони відчули шалений опір з боку польських візаві. Особливо – від Лаха, який продовжував відбивати все, що летіло у бік його воріт. Але при цьому іспанці якось непомітно встигли назбирати п’ять командних фолів. І в цьому був шанс для поляків, які здебільшого грали від захисту, але сподівались на те, що їм вдасться провернути вдалу та результативну контратаку. Проте, ближче до кінця другого тайму і польська команда сіла на п’ять фолів, тому почала грати більш обережно. Однак, їх візаві не змогли цим скористатися, і, зрещтою, вперше на цьому юніорському Євро гра перейшла в овертайм, хоча іспанці, вочевидь, цього не планували.  

Але у додаткових п’ятихвилинках збірна Іспанії все-таки змогла схилити шальки терезів на свою користь. Усе почалося з голу Маррона на 43-й хвилині, коли він протягнув м’яч до воріт Лаха та пробив по воротах, але забив лише з другої спроби. А вже у другій 5-хвилинці «Червона фурія» остаточно вирішила всі питання на свою користь. Спочатку на 46-й хвилині, тобто, практично на початку другого екстра-тайму, Карраско відгукнувся на передачу Ортаса та переправив м’яч у ворота Лаха. Полякам вже нічого було втрачати, тому вони пішли на гру з п’ятим польовим. Але на передостанній хвилині гри Маррон оформив дубль та розставив усі крапки над «і» в цій грі. Іспанія – другий фіналіст Євро-2022 (U-19).   

Іспанія (U-19) – Польща (U-19) – 5:2 ЕТ
Голи:
Алекс Гарсія (24), Адріан Рівера (24), Маррон (43, 49), Карраско (46) – Сендлевскі (17 – з 6-метрового), Турковид (27)

Іспанія (U-19): Маріо, Паласон – Ордоньєс, Карраско, Алекс Гарсія, Тапіас – Хуан, Начо Гомес, Адріан Рівера, Маррон – Еспін, Ортас
Польща (U-19): Лах – Лічнерскі, Сендлевскі, Ролл, Опатовскі – Бетовскі, Кшемпек, Здуннек, Формела – Турковид, Яскжембскі, Мазур, Грико
Попередження: Начо Гомес (6), Ордоньєс (17) – Бетовскі (16), Формела (29), Турковид (30), Опатовскі (38)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.