Новий футзальний сезон у Європі вже розпочався. Відповідно, настав час стежити за виступами українських футзалістів, футзалісток та тренерів, які виступають за кордоном. Сьогодні футзальний портал «5х5» знайомить своїх читачів з виступами українців у закордонних чемпіонатах у період з 9 по 11 вересня.

Чехія

У чемпіонаті Чехії варто слідкувати за колишнім гравцем івано-франківського «Епіцентру К10» Павлом Русаком, який наразі захищає кольори «Олімпіку» з Мельника, а також за Олександром Даньком, який знайомий київським любителям футзалу, перш за все, по виступах у «ХІТі-2». Данько грає за «Хелас Брно».  

«Олімпік» грав виїзний матч проти «Рапіда», який здолав команду з Мельника з рахунком 5:3. Павло Русак участі у цій грі не брав.

«Хелас Брно», з Олександром Даньком у складі, на виїзді здобув перемогу над «Спартаком» – 4:1.

Німеччина

У німецькій футзальній Бундеслізі є привід стежити за командою «ХОТ 05», яка представляє Хоенштайн-Ернстталь. Цю команду з нового сезону очолює Євген Ривкін, а на майданчику результат для «ХОТ 05» здобувають Дмитро Литвиненко та Віктор Кравцов.

У рамках другого туру чемпіонату Німеччини «ХОТ 05» грав удома проти «Гамбург Пантерз» та здобув перемогу з рахунком 4:1.

Польща

Найбільше представництво українців, за традицією, у Польщі. Минулими вихідними відбувся третій тур чемпіонату Польщі серед команд Екстракласи. І приємно, що українці у деяких поєдинках були на провідних ролях.

Перш за все, це стосується матчу між «Відзевом» та «Легією». Нагадаємо, що за «Відзев» у цьому сезоні грають Максим Паутяк, В’ячеслав Кожемяка та Максим Панасенко (окрім того, під «основою» знаходиться Владислав Ткаченко, але наразі він не заявлений на сезон, хоча на командній світлині був присутній. – А. Т.). І приємно, що українська трійка з «Відзева» зробила вагомий внесок у перемогу «червоно-біло-червоних» над принциповим суперником. Зокрема, В’ячевлав Кожемяка відзначився голом та двома гольовими передачами, на рухунку Максима Паутяка – гол+пас, і ще один гол забив Максим Панасенко. Все це органічно вписалося у перемогу «Відзева» з рахунком 6:2. Це друга домашня перемога «Відзева» на старті сезону. 

Олександр Колесников своїми двома голами допоміг «МОКСу-Ягеллонії» здобути домашню перемогу над «Клірексом» з рахунком 6:5. На рахунку Колесникова ще й жовта картка. 

«Ред Дрегонз», кольори якого захищає Микита Сторожук, поїхав у гості до одного з дебютантів Екстракласи – команди «БСФ Бочня». І «червоні дракони» в цьому поєдинку зазнали поразки з рахунком 0:3. 

«АЗС УВ Даркомп», за який виступають Сава Лутай, Віталій Лісниченко та Денис Ліфанов, поступився вдома «Ред Девілз», за який виступають Олег Негела, Ярослав Пєсоцький, Віталій Колесник та Павло Пучка. Голом у цьому поєдинку відзначився Пєсоцький, а «Ред Девілз» перемогли з рахунком 3:0. На жаль, наразі «червоним дияволам» не можуть допомогти Павло Скубченко та Владислав Сорокін, які заявлені на новий сезон за команду з Хойніце. Окрім того, зазначимо, що Сава Лутай не брав участі у цій грі.   

«Пяст» Кирила Ципуна проводив перший домашній поєдинок у новому сезоні. Суперником команди з Глівіце був «Дреман Ополе Футзал», за який виступають Вадим Іванов та Денис Бланк. І хоча Вадим Іванов відзначився забитим голом, та це не допомогло гостям – «Пяст» переміг з рахунком 4:3. 

У Катовіце місцевий «АЗС УС», у складі якого виступають Роман Вахула, Сергій Лапа, Максим Кісельов та Микита Можейко, поступився команді Ярослава Зміївського«Футзал Лещно» – 3:8. 

Литва

Наразі у Литві ще сезон не стартував. Однак, команди-учасниці чемпіонату Литви вже готуються до нового чемпіонату. Зокрема, увага українських вболівальників буде прикута до двох команд – «Вікінгая» та «Саулес Крастас».

Почнемо з «Саулес Крастас». Цю команду очолив Дмитро Клочко, який буде граючим тренером. Окрім того, кольори цієї команди захищатимуть вихованці рівненської ДЮСШ № 4 Віталій Панкратій та Дмитро Рибіцький, а також колишній воротар херсонського «Продексіму» Євген Козлов.

Найбільш українською командою у Литві, за традицією, буде «Вікінгай». Цю команду знову очолюватиме Олександр Даниленко, який наприкінці минулого сезону встиг попрацювати у Польщі. Під його керівництвом гратимуть Орест Боргун, який нещодавно перейшов з київського «ХІТа», Тарас Онуфрак, Костянтин Бондаренко, Максим Аветисян, який перейшов з «Жальгіріса», а також Владислав Хомелюк та Ігор Мандур, який свого часу грав

У рамках підготовки до нового сезону «Акмене» зіграв товариський матч із «Салапсісом» та здобув перемогу з рахунком 3:0. На рахунку Клочка-старшого – один гол, а дублем відзначився Рибіцький.

«Вікінгай» у контрольному поєдинку здолав команду «Боніто Хеллос», яка незабаром стартує у Першій лізі чемпіонату Польщі, з рахунком 4:0. По голу забили Тарас Онуфрак та Орест Боргун. Вже 24 вересня «Вікінгай» зіграє проти «Жальгіріса» у матчі за Суперкубок Литви з футзалу.  

Іспанія

В Іспанії стартував жіночий чемпіонат Прімери. У новому сезоні у жіночому чемпіонаті Іспанії гратимуть кілька представниць національної збірної України з футзалу. Зокрема, за «Мостолес» гратимуть Юлія Форсюк та Ксенія Гриценко, за «Торребланку» виступатимуть Вікторія Кислова та Анна Шульга. Кольори команди «Віаксас Амарелль» захищатимуть Христина Степаненко та Дарина Ткаченко. А за «Ховентут» гратимуть Олександра Скибіна та Марія Васковець.

У стартовому турі чемпіонату Іспанії серед команд Прімери «Торребланка» на виїзді здолала «Леганес» з рахунком 6:0. Щоправда, з двох українок у заявці на поєдинок була лише Анна Шульга.   

«Віаксес Амарелль» Христини Степаненко та Дарини Ткаченко також здобув виїзну перемогу – 3:0 над «Арріва Алькоркон».  

«Ховентут» Олександри Скибіної та Марії Васковець на виїзді поступився «Пойо Пескомар» з рахунком 1:7. 

Поступився і «Мостолес» Юлії Форсюк та Ксенії Гриценко. І теж на виїзді. «Кривдником» команди двох українок стала «Футзал Алькантарілья», котра здобула перемогу з рахунком 3:2. 

Незабаром стартують жіночі чемпіонати Італії, Португалії, а також іспанська жіноча Сегунда, де українське представництво також буде.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «ХОТ 05» (Німеччина)

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.