Головний тренер юніорської збірної України (U-19) Віталій Одегов підбив підсумки виступу команди у фінальній частині Євро-2022 та усього тритрічного періоду підготовки.

– Віталію Олексійовичу, юніорська збірна України покращила свій результат трирічної давнини й зупинилася на стадії півфіналу. Як загалом підсумуєте виступ команди у фінальній частині Євро-2022?
– Дійсно, ми покращили результат. Загалом, скажу, що збірна провела чемпіонат досить непогано. Передусім, мова йде про якість та гри та про результати, які команда продемонструвала під час групового етапу. Емоції від Євро залишилися позитивними, оскільки ми здобували перемоги на груповому етапі, не зазнали жодної поразки на цій стадії, і за певного збігу обставин мали нагоду вийти далі з першого місця. У такому випадку невідомо як би склався півфінальний поєдинок проти збірної Польщі. З іншого боку, завжди намагаєшся прагнути більшого. І хлопці, і тренерський штаб хотіли здобути медалі. Я вважаю, що нашій команді було під силу потрапити до фіналу. На жаль, не вистачило емоцій. Без них наша команда поки що грати не вміє. Для того, щоб два дні поспіль протистояти топ-командам емоцій не вистачає. Я розумію, що всі учасники в однакових умовах, але для мене була б більш пріоритетною перерва між останнім матчем у групі та півфіналом. Це могло б посприяти кращому виступу нашої команди. Всі мріяли про фінальний матч!

– Наша команда пройшла груповий етап на одному диханні. Передусім, який чинник зумовив поразку від Португалії: не вистачило сил чи емоцій?
– Це комплекс причин. Дійсно, не вистачало сил у зв’язку з чим хлопці й припускалися помилок. Всі чотири голи й були пропущені саме через індивідуальний брак. Суперник не доклав стовідсоткових зусиль у цих епізодах. Натомість, ми їм допомогли. Помилки були досить критичними та помітними. Яка причина їхнього виникнення? Передусім, втомилися у фізичному плані. Коли відсутній цей аспект, то вмикається емоційне піднесення, що дозволяє грати на максимумі можливостей та бути сконцентрованим на результаті. На жаль, і у цьому аспекті наша збірна була виснаженою після матчу з Іспанією. Команду не вистачило на поєдинок проти Португалії. Скажу однозначно, що ми не боялися суперника. Можу сказати, що навіть суперник грав з певним побоюванням у першій половині зустрічі. Португальці пам’ятають, що у листопаді минулого року ми їх перегравали, проаналізували матч проти Іспанії, який ми провели на рівних. На жаль, помилки допомогли супернику здобути перемогу.

– Ключові емоції, які допомогли збірній України подолати груповий етап на одному диханні – це «камбек» у поєдинку з Хорватією?
– Так, звичайно. Цей поєдинок міг як вбити усі наші надії на продовження боротьби у турнірі, так і дати майбутній емоційний поштовх. Команда зрозуміла, що все залежить від неї. Потрібно було просто довести справу далі, що, зрештою, і сталося. Перший тайм вийшов досить провальним. Хлопцям бракувало впевненості. Нове покриття суттєво відрізняється від тих, на яких ми проводили підготовку. Ті речі, які вміють виконувати хлопці здебільшого не виходили у зв’язку з іншою швидкістю переміщення м’яча. Поступово команда адаптувалася й почувала себе комфортно. Добре, що у хлопців знайшлися сили та емоції. Вони продемонстрували справжній характер і змогли завоювати цю перемогу.

– Протягом двох останніх матчів команда неодноразово застосовувала тактику гри 5х4. Наскільки задоволені діями своїх підопічних у штучній більшості?
– Я був впевненим відсотків на 90, коли наша команда виходила на паркет у «штучній» більшості, що хлопці не зроблять дурниць. Розраховував, що це принесе нам певні плоди. Коли ми виходи грати 5х4, то переслідували різні завдання. У певних епізодах команда мала відіграватися. Також одною зі стратегій було перевести гру на половину майданчика суперника й змусити його рухатися під час нашого контролю м’яча.

– За регламентом чемпіонату був відсутнім матч за третє місце. Наскільки прикро, що збірна України не отримала змогу поборотися за бронзові медалі?
– Така практика існує вже другий юнацький чемпіонат Європи поспіль. Таке питання виникало не лише з нашого боку, а й від інших команд-учасниць турніру. Це залежить не від збірних, які кваліфікувалися до фінальної частини, а від організаторів змагань. Для молодих хлопців було б цікаво провести ще один матч на такому рівні. Цей поєдинок був би дуже важливим. Команди б мали велику мотивацію у боротьбі за ще один комплект нагород.

– Підготовка команди до Євро-2022 через пандемію коронавірусу тривала майже три роки. Що за підсумками цього періоду можете сказати команді?
– Хотів би подякувати усім хлопцям за їхню роботу та ставлення до неї. Усі члени команди завжди були максималістами й ставили перед собою амбітні завдання. Приємно, що наша збірна продемонструвала такий результат і зафіксувала його у футзальній історії України. Хочеться побажати кожному з футзалістів прогресувати й надалі та, як мінімум, виходити на рівень представників національної збірної.

За матеріалами пресслужби Асоціації футзалу України
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.