Футзальний портал «5х5» продовжує стежити за виступами українських легіонерів у закордонних чемпіонатах. Оскільки виступи команд, у яких грають українські легіонери, розтягнулися практично на тиждень, то ми беремо до уваги всі поєдинки, які були зіграні у період з 23 по 28 вересня. У цьому випуску ми знайомимося з виступами українців у чемпіонатах Польщі, Німеччини, Чехії, Іспанії, Казахстану, а також у матчі за Суперкубок Литви.   

Польща

У чемпіонаті Польщі серед команд Екстракласи був зіграний повний четвертий тур, матчі якого відбувалися з 24 по 25 вересня, та перенесений поєдинок першого туру між «Пястом» та «Ред Девілз», який був зіграний 28 вересня.

Одразу почнемо з поєдинку між чинним чемпіоном Польщі, кольори якого захищає Кирило Ципун, та «Ред Девілз», за який виступають Олег Негела, Павло Пучка, Віталій Колесник та Ярослав Пєсоцький. Зазначимо, що Пучка розпочав гру у воротах хойничан, а у стартовій четвірці вийшли Негела, та Колесник. Відповідно, у другій четвірці грав Пєсоцький, який, щоправда, взяв участь у першій гольовій атаці гостей. Тим не менш, «Пяст», який після першого тайму поступався 0:2, переміг з рахунком 8:2. 

Якщо ж говорити про матчі четвертого туру, то тут ми знову згадаємо «Пяст», який перед тим, як зустрітися з «Ред Девілз», переграв на виїзді «Легію» з рахунком 3:1. 

«МОКС-Ягеллонія», за яку виступає Олександр Колесников, грала вдома з «БСФ», і саме завдяки голу українця на останній хвилині гри змогла врятуватися від поразки – 3:3. 

«Дреман Ополе Футзал», кольори якого захищають Вадим Іванов та Денис Бланк, здолав на своєму майданчику спротив катовіцького «АЗС УС», за який грають Максим Кісельов, Роман Вахула, Микита Можейко та Сергій Лапа. У господарів майданчику в цьому поєдинку грав Іванов, а до ігрової заявки катовічан увійшли Роман Вахула та Сергій Лапа, який у підсумку відзначився жовтою карткою. 

Ще один матч, у якому українці грали один проти одного, був між командами «Футзал Лещно», де виступає Ярослав Зміївський, та «АЗС УВ Даркомп» Віталія Лісниченка, Дениса Ліфанова та Сави Лутая. З зазначених гравців лише Лутай не був заявлений на цю гру, оскільки він, вочевидь, продовжує заліковувати ушкодження, яке було отримане під час Євро-2022 (U-19). Зазначимо, що Лісниченко став автором єдиного голу «АЗС УВ Даркомп» у цій грі (команда з Віланова поступилась 1:4), окрім того, він записав до свого пасиву «гірчичник». 

«Ред Дрегонз» Микити Сторожука та Сергія Чамухи зіграв удома внічию з «Рейтер Торунь» – 3:3. 

Дуже не пощастило «Відзеву», за який виступають Максим Паутяк, Максим Панасенко та В’ячеслав Кожемяка. Команда з Лодзі поїхала у гості до бронзового призера минулого сезону, «Констракту», та була бита з непристойним рахунком 0:9. 

Стартував чемпіонат Польщі серед команд Першої ліги, яка проводиться за територіальною ознакою у Північній та Південних групах. І в деяких командах другого за рангом дивізіону польського футзалу також є українські футзалісти, за якими ми будемо стежити.

Вболівальникам івано-франківського «Урагану», безумовно, буде цікаво спостерігати за новою командою колишнього воротаря «драконів» Романа Колтка, який дебютував за пшемльський «Євробус» у домашньому матчі проти люблінського «АЗС УМКС». Зазначимо, що окрім Романа Колька, у складі «Євробуса» також дебютували ще два українці – Владислав Валігура та Дмитро Сичевський. Окрім того, за «Євробус» грає ще один українець – Григорій Занько. Він відзначився голом, а також отримав жовту картку. У підсумку «Євробус» переміг з рахунком 7:5.

«Гвязда», кольори якої у новому сезоні захищатиме Микола Кузьменко, поступилася на виїзді команді «Сосніца» з Глівіце. Зазначимо, що цей поєдинок офіційно відкривав змагання у чемпіонаті Польщі серед команд Першої ліги. Що стосується Миколи Кузьменка, то він у цьому поєдинку відзначився отриманою жовтою карткою, а сама «Гвязда» поступилася з рахунком 0:3.

У Кракові місцевий «АЗС УЕК», за який заявлений Володимир Новосад, поступився «Гурніку» з Полковіце, у складі якого залишився Олександр Нагайцев. І саме команда Нагайцева, який, на відміну від Новосада, був заявлений на цю гру, змогла здобути перемогу з рахунком 3:2. 

Ще двоє українців були заявлені у протокол матчу «ГКС Тихи» – «Сілезія Бокс». Мова йде про гравця «ГКС Тихи» Юрія Стеця та представника команди з Семяновіце Максима Кравця. У цьому протистоянні перемога дісталася команді Юрія Стеця – 3:1.

«Грінбуд КС Гнєжно», за який виступає український воротар Андрій Макарчук, вдома приймав команду «Орлік Мосіна», кольори якої захищають одразу четверо українців: Любомир Коломійчук, Віталій Крисенко, Дмитро Пашков та Микита Завірюхін. Якщо казати про Макарчука, то він не був заявлений на гру проти «Орліка». А ось у гостей до ігрового протоколу увійшли троє наших співвітчизників – Крисенко, Пашков та Коломійчук. Останній, до слова, став автором хет-трику у складі своєї команди. Однак, автогол Коломійчука у підсумку призвів до поразки «Орліка» з рахунком 3:4.

«Футзал Щецин», за який на цей сезон заявлені троє українців – Валерій Власович, Дмитро Донос та Максим Сапон – вдома розгромив «ТАФ Торунь» з рахунком 11:1. У цій грі тренерський штаб команди з Щецина розраховував на Сапона та Доноса. Що стосується Валерія Власовича, знайомого українським вболівальникам, перш за все, за виступами в «ЛТК», «Спортлідері+» та «Кардиналі», то хоча він і заявлений за футзальну команду з Щецина (принаймні, так цю інформацію дає сайт futsalpolska.pl), але якщо глянути на сторінку Валерія Власовича у соціальній мережі «Інстаграм», то ми побачимо, що у сезоні 2022/2023 р. р. Власович гратиме не за футзальну, а за футбольну команду з Польщі.

«Ве-Мет», кольори якого, як ми вже повідомляли, у новому сезоні захищатимуть Андрій та Юрій Киданови, а також Ігор Дмитрієв, поступився на виїзді «Драгон Бойяно» з рахунком 2:3. Усі троє українців були у заявці на цю гру. Але до підсумкового протоколу потрапив лише Дмитрієв, який отримав дві жовті картки, які перетворились на червону. Відповідно, домашній матч проти «Боніто Геліос» Дмитрієв пропускатиме.     

«Тім Ленборк», у складі якого у цьому сезоні виступатимуть кандидати до юніорської збірної України Андрій Єлішев та Владислав Ткаченко, переміг «Футзал Пілу», ворота якої захищає українець Богдан Іванченко, з рахунком 2:1. Зазначимо, що автором одного з голів у ворота «Футзал Піли» став Ткаченко.  

Німеччина

У третьому турі німецької футзальної Бундесліги зійшлися дві команди, у яких виступають українці. «Фортуна», кольори якої у новому сезоні захищатиме кандидат до юніорської збірної України Дмитро Кармаліта, вдома поступилась «ХОТ 05», за який грають Дмитро Литвиненко та Віктор Кравцов. Нагадаємо, що «ХОТ 05» тренує українець Євген Ривкін. Зазначимо, що Кармаліта потрапив до заявки на матч з «ХОТ 05», а Литвиненко та Кравцов вийшли у стартовому складі команди з Хоенштайн-Ернстталя. Окрім того, Кравцов відзначився голом, який допоміг «ХОТ 05» перемогти з рахунком 2:1.

Чехія

«Хелас Брно», за який виступає Олександр Данько, вдома обіграв «Ліберець» з рахунком 4:2.

Що стосується «Олімпіка», за який грає Павло Русак, то команда з Мельника здолала «Спартак Перштейн» з рахунком 5:3. Однак, Русак не був заявлений на цю гру.

Литва

«Вікінгай», який тренує Олександр Даниленко, і за який у новому сезоні гратимуть Орест Боргун, Тарас Онуфрак, Костянтин Бондаренко, Максим Аветисян, Ігор Мандур та Ігор Пелецький, котрий замінив у складі «вікінгів» Владислава Хамелюка, поступився у матчі за Суперкубок Литви каунаському «Жальгірісу» з рахунком 1:4. У стартовій четвірці «Вікінгая» вийшли Боргун та Бондаренко, а Мандур, Онуфрак та Аветисян з’являлися по ходу гри. Відзначимо, що Онуфрак віддав гольову передачу на Спієтініса, який став автором єдиного голу «Вікінгая». 

Іспанія

В іспанській Прімері відбулись матчі третього туру.  

«Торребланка» Вікторії Кислової та Анни Шульги на виїзді поступилась «СТВ Ролдан» з рахунком 1:4. До заявки на гру потрапила Кислова. Що стосується Шульги, то вона продовжує заліковувати травму. 

Поки що не може порадувати своїх шанувальників здобутими очками «Мостолес», за який грають Ксенія Гриценко та Юлія Форсюк. У третьому турі «Мостолес» поступився «Пойо Пескамар» з рахунком 0:4. Форсюк розпочала гру в стартовій четвірці, а Гриценко виходила на майданчик по ходу поєдинку. 

Поступився на виїзді й «Ховентут», за який гратимуть Олександра Скибіна та Марія Васковець. Команда наших легіонерок поступилася на виїзді опоненткам з Сарагоси з рахунком 2:10. Відзначимо, що обидві українські футзалістки були у заявці на гру, при цьому Скибіна почала матч у стартовій четвірці. 

«Віаксес Амарелль» Христини Степаненко та Дарини Ткаченко зіграє свій матч у рамках третього туру трохи пізніше.  

Також кілька українських футзалісток розпочали новий сезон у Сегунді.

Воротар збірної України Наталія Митрофанська розпочала зі стартових хвилин домашній матч своєї команди, «Депортіво Кордоба», проти «Шалок Алаканта». Однак, Митрофанській не вдалося допомогти своїм партнеркам здобути першу домашню перемогу у новому сезоні – «Депортіво» поступився з рахунком 1:3.

«Гвадансасін», за який грають Віра Дятел та Поліна Дрозд, також розпочав сезон з домашньої поразки від «Ель Ехідо» з рахунком 0:2. Дятел та Дрозд розпочали матч у стартовій четвірці.  

Казахстан

Стартував чемпіонат Казахстану. «Байтерек», який тренує український фахівець Олег Солодовник, двічі поступився вдома «Аяту» – 2:4 та 4:7 відповідно. Наступним суперником «Байтерека» буде «Каспій», матчі проти якого пройдуть 1 та 2 жовтня. 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Тім Ленборк» (Польща)

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.