Коли він очолив Асоціацію футзалу Волині, не всі вірили, що молодому функціонеру вдасться організувати та відновити те, що зависло з початком повномасштабної війни. А зависло й справді немало, бо одних дитячих чемпіонатів у різних вікових категоріях і лігах була тьма тьмуща. Не кажучи вже про визначення абсолютних чемпіонів у всіх дорослих лігах та володарів кубків. Однак, Дмитрові Притулюку це вдалося, і вдалося вправно. Тож, наша розмова про справи не лише минулі, а й майбутні.

– Дмитре, догравання дорослих змагань себе виправдало?
– Одне можу сказати точно, як кажуть, те, що не обговорювалося – ми мусили дограти чемпіонати. Це було одноголосно. Я б і уявити собі не міг, що ми – нова команда – прийшли й повідомили: «Все, що було до нас відміняється. Починаємо все заново». Це було б підло й неправильно, адже були заплачені внески та інші затрати, тому догравання – то питання честі. Честі Асоціації футзалу Волині.

Хоча якби переважна більшість учасників були б проти – можливо, й не догравали. Проте, ви всі бачили, що майже всі клуби з великим бажанням і азартом включилися у боротьбу. Усього кілька команд не змогли зібратися, і то в них на це були об’єктивні причини.

– А якщо щодо дитячих ліг?
– Якщо говорити про дітей, то тут взагалі вище похвал. Емоції дітей та їх батьків, головних уболівальників, під час футзальних поєдинків – то ні з чим незрівняне явище. Такі враження не купиш за гроші. І вдвічі приємно, що такі враження дарує нова команда АМФВ.

– Особисто Притулюка виправдав рівень гри команд після вимушеної паузи?
– Якщо відверто, то я задоволений. Так, є команди, що під час регулярного чемпіонату показували кращий рівень, ніж у вересні. Проте переважна більшість як мінімум не втратили, а ще й додали, чим приємно вразили. Попри перешкоди, хлопці зібралися й показали космос. Найбільш яскравий приклад – перемога в Суперлізі ТТІ «Нововолинськ».  Так само луцький «Любарт», не зважаючи на обставини, продемонстрував доволі високий рівень. «Надія» й «Хорів» – апріорі знак якості.

– Повернімося до згаданого видовища «Надія» – «ТТІ Нововолинськ». Справжні апогей змагань, чи не так?
– «Надія» є «Надія» – вона показала звичний для себе інтелігентний футзал. Це постійні розважливі розіграші до виведення гравця на удар. Від них ніколи не побачиш «татаро-монгольської навали». І якщо щось могло переграти таку академічну класику, то лише захмарне налаштування на боротьбу, концентрація на кожному міліметрі майданчика й шалений рух як в обороні, так і нападі. Ось це все вдалося Нововолинську втілити. Ці два матчі – фантастичне закінчення сезону.

– Поговорімо про сезон прийдешній. Коли?
– Тут відповідь однозначна – новому ювілейному сезону бути! П’ятнадцятий за ліком футзальний рік під егідою Асоціації футзалу Волині стартуватиме 5 листопада. Але безпосередньо перед ним проведемо традиційний передсезонний турнір «Ярмарок футзалу». Він, як і в минулі роки, буде рейтинговий.

– Тобто, рейтингова система зберігається?
– Так, тому що ми не можемо його скасувати. Уже через сезон ми зробимо нововведення – скажімо, абсолютний чемпіон, попри свій поточний рейтинг, буде переходити у вищу рангом лігу. Тому такі новації будуть уже за підсумками п’ятнадцятого сезону – з шістнадцятого.

– На звітно-виборчій конференції порушувалося питання небажання команд через фінансові обставини переходити до вищих ліг. Як із цим бути?
– Знову ж таки, не можемо змінювати регламент «по  ходу п’єси». Тому, клубам доведеться обирати – або підвищуватися в класі, або ж анульовувати свій рейтинг і починати шлях із найнижчого дивізіону. Є ще один варіант, більш демократичний. Якщо через труднощі учасник не має змоги грати, він пропускає сезон зі збереженням старого рейтингу, але за поточний ігровий рік буде нуль. Все так само, як у клубному табелі про ранги УЕФА. Приміром, цього року так буде робити «Респект». Він бере паузу, а гратиме у нижчих лігах командами «Респект-2» та «Респект-3». І через рік їхнього п’ятирічного рейтингу вистачить для Суперліги Волині.

– Які прогнози на кількість ліг?
– Ще сьогодні зарано робити сміливі припущення, та можу озвучити своє бажання. У нас було вісім регулярних чемпіонатів, скептики кажуть, що залишиться кілька ліг. Дякую, звісно, скептикам, вони змушують нас бути кращими. Але мій прогноз  – шість, а в ідеалі сім ліг. По кількості команд – лишаємо по десять, хіба крайня може мати іншу кількість. Наприклад, вісім або дванадцять.

– Яка ситуація з залами для найсильніших ліг?
– Матчі Суперліги Волині відбуватимуться в обласній ДЮСШ. Але ми розуміємо те, що тут будуть інші види спорту – бокс, художня гімнастика, карате, баскетбол, волейбол тощо. Тому будемо використовувати майданчики Володимира, Ковеля.  Також думаю, що будуть затребувані нами зали ВНУ імені Лесі Українки та «Колоса». Але все буде зрозуміло після наших поїздок цими залами – ми мусимо їх проінспектувати. Місця для глядачів, освітлення, розміри майданчика, наявність гарячої води – все це впливатиме на вибір. Але я глибоко переконаний – дефіциту залів не буде. Ми справимося!

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу Волині 

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.