Головний тренер національної жіночої збірної України Олег Шайтанов розповів, як триває навчально-тренувальний збір команди та охарактеризував майбутніх суперників у Основному раунді відбору Євро-2023 серед жінок.

– Минуло чотири дні НТЗ у польському Мендзиздроє. Розкажіть, як його провела команда і яким буде його продовження?
– Нині команда працює у дворазовому режимі. Вже з першого заняття я відзначив позитивні моменти, оскільки побачив, що дівчата приїхали в ігровому тонусі. Ми вже не вперше збираємося приблизно о цій порі, і можу сказати, що раніше було присутнім відчуття відсутності ігрового тонусу у футзалісток. Зараз вони виступають у своїх клубах, здобувають важливий досвід у чемпіонатах Іспанії, Португалії та Італії. Безумовно, це позитивний момент. Загалом, упродовж двох найближчим днів на нас очікує два тренування, а після цього ми вирушимо до Познані, де і проведемо усі зустрічі основного раунду Євро-2023.

– 14 з 15 гравців у переліку викликаних представляють чемпіонати інших країн. Наскільки важко збирати команду за таких умов?
– Звичайно, з логістичної точки зору збирати дівчат стало важче. Однак, зважаючи на те, що у розташування збірної футзалістки приїжджають з чемпіонатів топових країн, які вже провели декілька турів (як я вище зазначив, перебувають в ігровому тонусі завдяки практиці у сильних чемпіонатах), то краще мати головний біль щодо цих питань, ніж певні недоліки у функціональному стані гравців.

– Як охарактеризуєте майбутніх суперників у матчах Основного раунду: збірні Нідерландів, Хорватії та Польщі?
– Суперники у групі є рівними, тому вважаю, що передусім все залежить від нас. Чим більш мотивованою та зібраною буде команда, тим більше шансів на успіх.

– Серед цих збірних ми проводили товариські матчі лише з Польщею. Які згадки відклалися про ті поєдинки річної давнини?
– Дійсно, матчі видалися напрочуд складними. Виходило далеко не все. Так, ми перемогли, але мали достатньо проблем. Майбутній поєдинок відбудеться на майданчику суперника. Це додасть йому сил. Однак, повторюся, що всі суперники є приблизно рівними за класом. Будемо рухатися від матчу до матчу.

– Цього разу заявка команди на матчі Основного раунду Євро-2023 складатиметься з 14 гравців, що на два більше, ніж у попередніх розіграшах. Наскільки це важливо для тренера?
– Звісно, чим більше гравців є у заявці твоєї команди, тим краще. Я вважаю цей аспект позитивним. Матчі можуть скластися різним чином, тому з турнірної стратегії краще мати довший перелік футзалісток, на яких ти можеш розраховувати.

– Зважаючи на календар підготовки до змагань, чи можете сказати, що «Фінал чотирьох» Євро-2022 і НТЗ перед ним стали одними з етапів підготовки до Основного раунду Євро-2023?
– Дійсно, ми довго готувалися до «Фіналу чотирьох» Євро-2022. Безумовно, це неймовірний досвід. Однак, настав час перегорнути цю «бронзову» сторінку. Для жіночої збірної України майбутній турнір є новим викликом. Тож, все розпочинаємо з чистого аркушу.

За матеріалами пресслужби Асоціації футзалу України
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.