Кілька років у Києві не було столичного дербі у рамках футзальної Екстра-ліги. Востаннє це було ще тоді, коли у столиці України грала об’єднана команда «ЛТК / ІнБев / НПУ», яка представляла три міста – Луганськ, Житомир та Київ (щоправда, потім ця команда стала називатись «ІнБев / НПУ», а трохи згодом осіла у Житомирі та стала носити назву «ІнБев». – А. Т.). І одним з учасників останніх київських дербі в Екстра-лізі був «ХІТ». Зараз він знову зіграв у київському дербі, але вже у рамках перенесеного матчу другого туру VBET Екстра-ліги, і суперником був новачок елітного дивізіону – «CLUST».

Здавалося, що рідний майданчик має бути додатковою перевагою для команди Валерія Директоренка. Однак, його підопічні вже пам’ятають, як знівелював цю перевагу власного майданчику МСК «Харків». І «ХІТ», схоже, взяв цей прийом на обзроєння. Більше того – «кабельники» вже на 4-й хвилині вийшли вперед після сольного проходу до воріт Журби. І цей відносно швидкий гол чітко показав наміри «ХІТа» здобути перемогу в київському дербі. До того ж, вже потім, по ходу першого тайму, було видно, що підопічні Олега Лук’яненка діяли значно гостріше, і у Гуйвана, відповідно, з’являлись можливості проявити себе. Щоправда, при цьому треба сказати, що «CLUST» намагався зрівняти рахунок, і кілька разів Сухов у гру таки вступив. Але по факту біля його воріт було трохи спокійніше, ніж біля протилежних. Але під кінець першого тайму помилка воротаря «ХІТа» могла привести до голу, проте Владислав Моспан не зміг використати цей епізод на свою користь. У відповідь міг забити Школьний, та йому не дозволив це зробити Гуйван.  

Враховуючи те, як проходив перший тайм, можна було передбачити те, що «CLUST» спробує одразу піти вперед. До того ж, підопічним Валерія Директоренка потрібно було одразу взяти ініціативу в свої руки, щоб не даті «ХІТу» можливість збільшити свою перевагу в рахунку. Але по факту було зрозуміло, що ініціатива буде у тієї команди, яка зможе першою забити по ходу другого тайму. І було помітно, що в цьому контексті до взяття воріт ближче був «ХІТ». Це підтвердилося на 25-й хвилині, коли Літвінов після розіграшу кутового пробив з льоту в кращих традиція свого одноклубника Педяша, і м’яч затріпотів у сітці воріт Гуйвана. Однак, практично одразу «CLUST» відповів своїм голом у виконання Максима Чеберяка, повернувши інтригу в матч. Підопічні Валерія Директоренка спробували одразу захопити ініціативу, щоб спробувати тут же зрівняти рахунок, однак гравці «ХІТа» відреагували на це тим, що почали заспокоювати гру (але аж ніяк не «засушувати її. – А. Т.) та грати за рахунком, хоча перевага «кабельників» і була мінімальною. І це дало свої плоди. По-перше – гравці «CLUST» трохи занервували (чому підтвердження – не зовсім потрібна жовта картка для Мельника), а по-друге – знову стало трохи більше гостроти біля воріт Гуйвана.

Ключовим став гол Жука на 32-й хвилині зустрічі. Він фактично окреслив психологічну перевагу «ХІТа» перед кінцівкою матчу, тому підопічні Олега Лук’яненка вже могли грати за рахунком більш впевнено, ніж до цього. Що вони, в принципі, і робили. У відповідь «CLUST», якому не вдавалося забити у рівних складах, наприкінці гри пішов грати у «штучній» більшості. Але всі надії на те, щоб відігратися у форматі «5х4», розбив Сухов, який влучив у порожні ворота. А вже незадовго до кінця гри підопічні Валерія Директоренка помилились при переході від оборони до атаки, і Сірий встановив остаточний рахунок цього київського дербі – 5:1 на користь «ХІТа».  

«CLUST» (Київ) – «ХІТ» (Київ) – 1:5
Голи:
М. Чеберяк (26) – Журба (4), Літвінов (25), Жук (32), Сухов (39), Сірий (40)

«CLUST»: Гуйван – М. Чеберяк, Аксьонов, Семенченко, В. Моспан – Мельник, Королишин, Бессалов, Науменко – Британ, С. Сухов
«ХІТ»: Сухов – Поночовний, Сірий, Чернявський, Жук – Педяш, Журба, Літвінов, Школьний –
Попередження: М. Чеберяк (22), Мельник (32)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: МФК «
CLUST» (Київ)

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.