Напередодні завершення року пропонуємо разом згадати про футзальні події, які ми разом пережили протягом нього.

Чоловічий Євро-2022

З 19-го січня по 6-те лютого у Нідерландах проходив чемпіонат Європи серед чоловічих команд. Підопічні Олександра Косенка досить складно пройшли груповий етап, подолавши його з трьохочковим показником. Однак, яскрава звитяга Казахстаном дозволила «синьо-жовтим» кваліфікуватися до півфіналу. Хоч далі на нашу команду й очікували дві поразки, але цей результат став для хлопців найкращим за 17 років, а вболівальники ще довго пам’ятатимуть емоції, які їм подарували хлопці. 

24-те лютого

Цей рік мав бути максимально насиченим на події, але як і всю країну, футзальний світ підкосила звістка про початок повномасштабного вторгнення росії. Втім, спільними зусиллями з Мінмолодьспорту, нашими міжнародними партнерами та всіма небайдужими до футзалу людьми нам вдалося розпочати новий сезон на внутрішній арені та продовжити боротьбу на міжнародній! На жаль, сезон 2021/2022 в Екстра-лізі не був дограний. Те саме можна сказати і про «Фінал восьми» Кубку України, який було заплановано провести у київському Палаці спорту. 

Жіночий Євро-2022

Дати турніру було відтерміновано, а наша збірна отримала погодження на участь у турнірі. З лютого по квітень підопічні Олега Шайтанова перебували у підвішеному стані. Майже всі дівчата виїхали за кордон, де грали або тренувалися під час підготовки до турніру. За підтримки УЄФА команда провела місячний збір у Сан-Марино, Франції, Італії та Португалії, де і відбулися матчі фінальної частини турніру. Після прикрої поразки від Іспанії дівчата не знітилися й здолали Угорщину в історичному поєдинку. Саме він приніс нашій команді перші в історії бронзові медалі на чемпіонатах Європи. 

Чемпіонат світу серед студентських збірних-2022

Цьогоріч у Португалії Україна була представлена двома збірними: чоловічою та жіночою. Підопічні Олега Шайтанова посіли друге місце у групі й, на жаль, не зуміли кваліфікуватися до верхньої сітки, щоб боротися за медалі. У підсумку дівчата посіли п’яте місце. Натомість, чоловіча збірна у півфіналі здолала Португалію у серії пенальті, а от втримати перевагу над бразильцями у фінальній зустрічі підопічним Олександра Косенка не вдалося. Як підсумок – срібні нагороди. 

Чемпіонат Європи серед ЗВО-2022

Всі студентські турніри цьогоріч припали на липень й, на жаль, проходили паралельно. У польській Лодзі нашу країну також представляли дві збірних. Хлопці з ХНУ ім. Каразіна під орудою Віталія Чернишова та Юрія Петренка, на жаль, не змогли повторити свій медальний успіх 2019 року, завершивши турнір п’ятими. Натомість, збірна ХНЕУ ім. Кузнеця на чолі з Олександром Золотухіним у рамках цього турніру зазнала однієї поразки. Сталася вона у фінальному матчі від представниць Іспанії. У результаті – дівчата повернулися додому в якості віце-чемпіонок турніру. 

Сезон 2022/2023

Після тривалої підготовки, вивчення ситуації у країні та можливості проведення змагань, був даний старт новому футзальному сезону. Своє міцне плече нам люб’язно підставила компанія «VBET», яка стала преміум-спонсором національної чоловічої та жіночої збірних, а також титульним партнером Екстра-ліги та Кубку України.

Тож, у вересні стартував сезон 2022/2023 у VBET Екстра-лізі, а у листопаді аматорські колективи розпочали боротьбу у рамках попередніх етапів VBET Кубка України. Окрім того, у листопаді грудні стартували баталії у дитячо-юнацьких турнірах та чемпіонаті України серед жіночих команд. 

Юніорський Євро-2022

Окрім другого в історії «Фіналу чотирьох» серед жіночих збірних цей рік приніс нам фінальну частину Євро серед юнацьких збірних, яка також проходила вдруге. Місцем її проведення став іспанський Хаен. Підопічні Віталія Одегова у поєдинку за перше місце групи зіграли внічию з майбутнім чемпіоном  – збірною Іспанії й посіли другу позицію. На жаль, у півфіналі наша команда поступилася Португалії, а матч за третє місце не був передбачений регламентом. Тим не менш, цей результат також покращив попередній показник цієї команди. У 2019-му році підопічні Віталія Одегова не вийшли з групи. 

Основний раунд жіночого Євро-2023

Незадовго після завоювання бронзових нагород підопічні Олега Шайтанова проводили кваліфікаційні матчі до наступної фінальної частини турніру. На жаль, через воєнний стан в Україні поєдинки було перенесено зі Львова до польської Познані. Дві перемоги та нічия у поєдинку з господарками міні-турніру дозволили нашій команді втретє потрапити до «Фіналу чотирьох», який у березні 2023-го року прийматиме угорський Дебрецен. 

Кваліфікація до чемпіонату світу-2024

Основний раунд європейської кваліфікації до майбутнього мундіалю у групі 11 підопічні Олександра Косенка розпочали номінально домашніми поєдинками, які проходили у Латвії. За це ми дуже вдячні Федерації футболу цієї країни, яка дуже допомогла нам у проведенні поєдинків. Виїзна звитяга над Косовим забезпечила нашій команді вихід до Елітного раунду. Втім, 8-го березня збірній України належить провести виїзний матч з Нідерландами, після якого визначиться володар першого місця у групі. 

Цей рік приніс нам найбільші випробування. У наш дім прийшла повномасштабна війна, і ЗСУ вже понад десять місяців дають гідну відсіч ворогу. Всі ми чекаємо насичений на приємні події 2023-й рік. Переконані, що вже незабаром він принесе Україні перемогу, а всім нам – звичне життя, в якому вболівальники повернуться на трибуни й ніхто більше ніколи не чутиме звуки сирен.

Слава Україні!

За матеріалами офіційного сайту України
Фото: ФК «In.IT» (Львів) АФУ, УЄФА, ФІСУ, ЄУСА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.