Тренер воротарів юніорської збірної України (U-19) Олексій Сагайдаченко підбив підсумки товариських матчів в Угорщині та розповів про плани підготовки команди до поєдинків Основного раунду Євро-2023.

– Олексію Андрійовичу, як підсумуєте матчі проти збірної Угорщини?
– Загалом, враження є позитивними. Нам дуже потрібен досвід міжнародних поєдинків. Зважаючи на війну в Україні, кожна така зустріч на вагу золота. Певний період ми взагалі не мали змоги готуватися, але зараз вона, на щастя, з’явилася.

– У чому головна відмінність поєдинків у Дебрецені, зважаючи на їхній результат?
– Досить часто результати й у національних чоловічих збірних за підсумками таких спарених товариських матчів досить різняться. Ще більше це відчувається на рівні юнацьких команд. У хлопців такого віку завжди присутні певні моменти, які пов’язані з психологією, концентрацією, відсутністю великого досвіду міжнародних матчів у більшості гравців та іншими аспектами. Показником цього є не досить стабільні результати. У першому поєдинку в нас виходило багато створювати та реалізовувати. У другому ж матчі – навпаки, не все йшло добре, змушені були відіграватися. Можливо, виникла якась недооцінка після першої зустрічі. Хоча відзначу, що ми створили багато моментів. Команда грала на перемогу і, на мою думку, була ближчою до неї.

– Наскільки змінилися обидві команди з моменту останньої очної зустрічі, яка проходила у грудні?
– Насправді, склади як у нас, так і в угорців були приблизно аналогічними. Ми вже не вперше зустрічаємося зі збірною Угорщини, яка виступає приблизно цим складом. Вона почала готувати його раніше. Ми ж стартували з підготовкою вже після завершення фінальної частини Євро-2022.

– Як оціните досвід гри у штучній меншості, зважаючи на те, що суперник діяв без номінального воротаря досить тривалу кількість часу?
– На жаль, зважаючи на війну з росією ми не маємо великої кількості часу для тренувань. Більша частина гравців представляє закордонні чемпіонати. Зібратися й провести повноцінний навчально-тренувальний збір досить складно. Цей компонент ми більше розбирали під час теоретичних занять. Зрештою, хлопці не пропустили від угорців коли вони грали у штучній більшості, а навпаки – одного разу забили. Суперник не створив якихось надзвичайно гострих моментів. Тож, можу сказати, що зіграли непогано.

– Ви почали працювати в юніорській збірній України ще з моменту коли у ній виступали футзалісти 2000 р. н. Однак, питання про її попереднє покоління. Наскільки відрізняються між собою ці дві команди, і чи можна їх порівнювати?
– Зараз будь-які порівняння не мають сенсу через нинішню ситуацію у країні. Попередній склад готувався 2,5 роки. Так, був період з обмеженнями через коронавірус. Однак, COVID-19 – це не війна! Хлопці, які грають зараз мають близько п’яти місяців для підготовки. Різниця у термінах є великою. Однак, ми готуємося, намагаємося зростати разом та витискати максимум з того, що маємо. Добре, що команда має змогу проводити матчі за кордоном, адже й цього могло б не бути.

– Як оціните роботу воротарів? На збір перед Основним раундом плануєте запросити тих самих виконавців?
– Загалом Україна є футзальною країною. Впродовж багатьох років ми мали кваліфікованих воротарів, які грали на останньому рубежі у різних футзальних збірних. Є молоді хлопці, які працюють у нашій команді зараз. Велику роль відіграє відсутність постійної ігрової практики. Впродовж останнього року труднощів у цьому плані лише додалося. У такому віці важко приїжджати до збірної раз на півтора місяця й виходити на міжнародний матч без особливої ігрової практики за плечами. Однак, загалом я задоволений роботою хлопців та їхнім бажанням. Є ще кілька кандидатів на цю позицію, тому маємо трохи часу, аби подумати кого з голкіперів викликати на майбутні поєдинки.

– 22-го березня стартують матчі групи 2 Основного раунду юнацького Євро-2023. Як збірна України готуватиметься до них?
– Менш ніж за місяць ми зберемося на більш тривалий НТЗ. Перед основним раундом юнацького Євро-2023 зіграємо зі збірною Хорватії. Загалом, підготовча частина у цій країні складатиме шість днів. Після цього на нас очікує міні-збір у Сербії, де ми й проведемо поєдинки Основного раунду. Тож, плани вже сформовані. Сподіваємося, що хлопці триматимуть себе у формі під час цієї паузи. Це дуже відповідальний етап для нашої команди. Сподіваюся, що ми плідно попрацюємо на зборі й зробимо все для того, щоб втретє взяти участь у фінальній частині чемпіонату Європи.

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.