Фактично матч між збірними Нідерландами завершував програму Основного раунду Європейської кваліфікації чемпіонату світу – 2024. Окрім того, у цього поєдинку був свій підтекст. Так, українці взяли реванш у «помаранчевих» за поразку на Євро-2022 ще у номінально домашньому поєдинку, який проходив у Латвії. Однак, немає сумнівів у тому, що підопічні Олександра Косенка дуже хотіли перемогти збірну Нідерландів саме на її майданчику. Тому, це, вочевидь, була головна мотивація для «синьо-жовтих», незважаючи на те, що вони вже достроково вибороли перше місце у групі 11 та здобули путівку до Елітного раунду. У свою чергу, для збірної Нідерландів цей поєдинок був важливим тому, що їм потрібно було боротися за право вийти до Елітного раунду, оминаючи плей-оф. Тому, для господарів майданчику ця гра дійсно мала турнірне значення.

Варто відзначити, що у стартовій четвірці збірної України сталися дві зміни у порівнянні з товариським матчем проти збірної Польщі. Зокрема, Радевич замінив Зварича, а на позиції «стовпа» замість Чернявського вийшов Фаренюк. Хоча, чесно кажучи, очікувалось, що Зварич, за звичкою, вийде у стартовій четвірці разом з Корсуном та Шотурмою. Що стосується воротарської позиції, то було логічно, що за відсутності Ципуна «пост № 1» буде довірений Савенку. Також сталася одна зміна у стартовій четвірці збірної Нідерландів, якщо порівнювати з виїзним поєдинком проти Косова – Аттахірі замінив Бен-Халу.

Господарі майданчику намагались одразу заволодіти ініціативою, але українці були готові до цього. І якщо «помаранчеві» робили акцент на швидкий гол, то ця ставка була провалена. Це дозволило українцям взяти ініціативу в свої руки. Підопічні Олександра Косенка більше володіли м’ячем, але не квапились знайти слабкі місця в обороні нідерландців за будь-яку ціну. Все-таки, «помаранчевим» грати першим номером було куди більш важливо, але цього як раз у виконанні Буюзана та компанії і не було. Щоправда, десь на 5-й хвилині господарі паркету створили момент, після чого Савенку довелося показати свою готовність до гри. Українці ж відповіли дальніми ударами від представників другої четвірки – Микитюка та Лебедя. Однак, жодний з цих ударів не став результативним. Однак, у середині першого тайму Шотурма таки відкрив рахунок у зустрічі, вразивши більярдним ударом дальній нижній кут воріт Кейка. Вочевидь, для голкіпера «помаранчевих» цей удар був несподіваним.

Після цього нідерландці відповіли двома дуже хорошими моментами. Зокрема, спочатку Аттахірі фактично вийшов на ударну позицію, проте переграти Савенка не зміг. А вже трохи пізніше голкіпер збірної України врятував свою команду після удару Буюзана. Переживши кілька неприємних хвилин, українці змогли теж створити кілька моментів біля воріт Кейка. Зокрема, дуже хороша нагода була у Микитюка, який не переправив м’яч у ворота збірної Нідерландів з «п’ятачка». А вже незадовго до перерви прийшла розплата за змарновані моменти: нідерландці розіграли штрафний, після чого Бухарі зміг зрівняти рахунок на табло. До кінця першої половини зустрічі залишалось вісім секунд. Олександр Косенко одразу взяв тайм-аут, проте відповісти своїм «голом у роздягальню» українським футзалістам не вдалося.

Теоретично забитий гол наприкінці першого тайму мав би додати впевненості «помаранчевим», що могло би посприяти теоретичному наступу з перших хвилин другого тайму на ворота Сухова, який вийшов після перерви. Однак, українці зіграли на випередження, вирішивши трохи пограти вп’ятьох з підключенням того ж таки Сухова. І це дійсно трохи збило плани нідерландців на другий тайм. Більше того – українці мали кілька дуже хороших нагод для того, щоб вийти вперед, але у воротах збірної Нідерландів вдало діяв Кейк. У свою чергу, Бузіт ледь не забив після помилки Сухова. У наступному небезпечному епізоді вже Сухова довелося підстраховувати своїх партнерів, які помилились після переходу з оборони до атаки – голкіпер збірної України не дав забити Буюзану. Загалом треба сказати, що гра у другому таймі йшла «хвилями». Спочатку українці турбували Кейка, а вже за кілька хвилин після цього «помаранчеві» намагалися змусити капітулювати Сухова.

Враховуючи той факт, що господарям майданчику все-таки потрібно було перемагати, аби напевно вийти до Елітного раунду з другого місця, можна було чекати від них спробу гри з п’ятим польовим гравцем. Однак, цього в діях «помаранчевих» як раз і не було. Натомість, українці змогли трохи поекспериментувати з грою вп’ятьох. Спочатку – за присутності Сухова, а вже наприкінці гри функції «літаючого воротаря» почав виконувати Лебідь. Щоправда, це ледь не призвело до проблем, але «синьо-жовтим» вдалося втримати м’яч у себе, проте реалізувати «штучну» більшість наприкінці гри підопічним Олександра Косенка не вдалося. Тому – підсумкові 1:1, які відверто влаштовували збірну України, але аж ніяк не влаштували нідерландських футзалістів.    

Нідерланди – Україна – 1:1
Голи:
Бухарі (20) – Шотурма (10)

Нідерланди: Кейк – Пасарібу, Аттахірі, Буюзан, Бузіт – Велсебур, Бухарі, Джеяр, Бен-Халу – Чіх, М’Рабет-Елуед, Де Вреде
Україна: Савенко (Сухов, 21) – Радевич, Шотурма, Корсун, Фаренюк – Микитюк, Сірий, Лебідь, Абакшин – Малишко, Мельник, Зварич, Чернявський
Попередження: Буюзан (33)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Асоціація футзалу України

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.