Жіноча збірна Іспанії була безумовним фаворитом фіналу Євро-2023 серед жіночих збірних. Мабуть, мало хто сумнівався в тому, іспанки здобудуть свій третій чемпіонський титул. Однак, незважаючи на передматчеві прогнози, були сподівання на те, що жіноча збірна України не просто покаже хороший футзал, а і як мінімум чинитиме гідний опір «Червоній фурії». Однак, на жаль, не все пішло так, як планував головний тренер української команди Олег Шайтанов…

Вже на восьмій секунді поєдинку у ворота збірної України був призначений пенальті за фол Дубицької проти Дані, і Пеке холоднокровно реалізувала 6-метровий. Але на цьому неприємності для Дубицької не закінчились – скоро вона привезла ще один фол, а потім ще зіграла рукою у власному штрафному майданчику, проте арбітри, на щастя для українок, пропустили цей епізод. Безумовно, це був не найкращий початок для збірної України. Лише ближче до 5-ї хвилини підопічні Олега Шайтанова почали поступово намацувати свою атакувальну гру. Допоміг у цьому і вихід другої четвірки, яка, перш за все, внесла спокій у гру української команди. І саме друга четвірка збірної України створила хороший момент на 9-й хвилині, коли Воловенко прострілювала у штрафний майданчик, і Бабенко дещиці не вистачило, щоб переправити м’яч у ворота Агете. Однак, за кілька хвилин м’яч вдруге опинився у воротах збірної України. Ірене Сампер зробила рейд до воріт Кислової та пробила по воротах. М’яч летів мимо дальнього кута, але по дорозі «зустрівся» з ногою Бабенко, від якої відлетів у ворота – так рахунок став 2:0 на користь збірної Іспанії.

Але варто віддати належне українським футзалісткам, які, незважаючи на рахунок 0:2, змогли трохи вирівняти гру, а також протягом тайму кілька разів потурбувати Сільвію Агете. Більше того – підопічні Олега Шайтанова змусили своїх візаві протягом майже семи хвилин грати з п’ятьма фолами у пасиві. Щоправда, іспанки після отриманого п’ятого командного порушення правил змогли вчасно зупинитись та не довести справу до призначення дабл-пенальті у власні ворота. Окрім того, іспанки ще змогли закріпити свою перевагу перед перервою завдяки голу від Але Де Пас.

Початок другого тайму також виявився результативним для збірної Іспанії. Пеке вивела на ударну позицію Ірене Сампер, а та змусила капітулювати Терех, котра по перерві замінила у воротах української збірної Кислову. Після цього «голу з роздягальні» темп гри трохи знизився, і підопічні Клаудії Понс десь свідомо почали віддавати ініціативу українським футзалісткам. Ті, у свою чергу, намагались перевірити готовність до гри Бальбуена. Однак, «розмочити» Марту підопічним Олега Шайтанова не вдавалося, хоча при цьому подекуди у «синьо-жовтих» проходили непогані атаки.

Зрештою, на 32-й хвилині Олег Шайтанов вирішив випустити Воловенко в якості п’ятого польового гравця. Однак, іспанки виявились готовими до такої гри від своїх опоненток. Тим не менш, на 36-й хвилині Шульга таки змогла застати зненацька Бальбуена дальнім ударом, і рахунок став 4:1 на користь «Червоної фурії». Українки одразу же спробували ще раз скоротити своє відставання в рахунку, але помилка Титової призвела до голу у порожні ворота у виконанні Дані. Як стало зрозуміло трохи згодом, цей гол підбив підсумок усього поєдинку, в якому перемогла збірна Іспанії, котра втретє поспіль стала чемпіоном Європи з футзалу серед жіночих команд.

Однак, варто подякувати збірній України, яка вперше в історії українського жіночого футзалу завоювала срібні нагороди чемпіонату Європи. І це – вагоме досягнення, яким потрібно пишатися.   

Україна (ж) – Іспанія (ж) – 1:5
Голи:
Шульга (36) – Пеке (1 – з 6-метрового), Бабенко (11 – автогол), Але Де Пас (20), Ірене Сампер (21), Дані (37)

Україна (ж): Кислова (Терех, 21; Митрофанська, 38) – Дубицька, Форсюк, Гриценко, Шульга – Бабенко, Воловенко, Титова, Скибіна – Кирильчук, Дятел, Дрозд
Іспанія (ж): Сільвія Агете (Бальбуена, 21) – Майте Матео, Ірене Сампер, Пеке, Дані – І. Кордоба, Л. Кордоба, Марія Санс, Лусі – Але Де Пас, Марія Анхелес, Ноелія Монторо, Антія Перес
Попередження: Дубицька (1), Скибіна (26) – Л. Кордоба (13)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.