Головний тренер юніорської збірної України (U-19) Ігор Москвичов розповів про стартові матчі групи 2 Основного раунду Євро-2023 та налаштування на майбутній поєдинок проти Сербії.

– Ігоре Євгеновичу, за підсумками двох матчів команда здобула шість очок та різницю голів +15. Наскільки така результативність перевершила очікування?
– Звичайно, у товариських поєдинках ми не забивали так багато. У середньому вдавалося відзначитися у воротах суперників орієнтовно трьома голами. Безумовно, готували хлопців саме під офіційні зустрічі, аби саме у них проявити свої найкращі якості. Скажу відверто, що про збірну Чорногорії ми мали не так багато інформації. Цю збірну можу назвати такою собі «темною конячкою» нашої групи. Передусім, завданням на матч з цією командою було перемогти. А вже в якості додаткового компоненту акцентували увагу на різниці м’ячів. Всі розуміють, що для подібних міні-турнірів важливі всі показники. Під час поєдинку постійно казали хлопцям, щоб вони не зупинялися, адже гра давалася. Звичайно, задоволений, що забили багато. Команда дійсно потішила, але залишається зробити ще один важливий крок. З негативу відзначу чотири пропущених м’ячі у двох матчах. Хотілося б бачити меншу кількість помилок.

– Напевно, головним негативним моментом стала гра у «штучній» меншості проти збірної Румунії?
– Не сказав би. Румуни випустили п’ятого майже за десять хвилин до завершення матчу, але один з двох своїх голів забили за класичної гри у рівних складах. Тому, маємо рахунок 1:1 протягом цього періоду. Насправді, дуже багато розбирали гру у «штучній» більшості від Румунії. Ця збірна добре володіє зазначеним компонентом. У матчі проти Сербії ми нарахували приблизно шість різних комбінацій. Розігрували їх досить непогано, але не вистачило майстерності гравців. Втім, сама побудова гри «5х4» мені сподобалася. Пропущений гол – це урок на майбутнє для нас. Хлопці знають, що робити, але, можливо, далася взнаки відсутність концентрації у певний момент, яка пов’язана з великою перевагою у рахунку.

– У попередніх інтерв’ю Ви відзначали, що шукаєте баланс всередині команди. Чи можете сказати, що зараз вдалося його знайти у грі обох четвірок?
– На 100% ще ні. Бувають не зовсім вдалі моменти у діях футзалістів. Залишилися проблеми на позиції «стовпа», що могло б трохи полегшити гру за певних схем. Зараз ми виходимо з того, що є й фактично граємо без стовпів. Певний дисбаланс присутній. Однак, це не означає, що ми не готові. Хлопці знають, що треба робити. Маємо свій план гри, який будемо виконувати.

– Наскільки важливо, що воротарі Дмитро Дяченко та Іван Белімов отримують рівну кількість ігрового часу та обидва перебувають у тонусі?
– Звичайно, це здорова конкуренція. Нам було важливо подивитися чи готовий Белімов до таких матчів. З психологічної точки зору у нього все вийшло. Олексій Сагайдаченко багато наголошував на тому, що під час перехоплення треба одразу бити, коли ворота є порожніми. Тому, ми й побачили гол від Івана. Робота не проходить дарма.

– Попереднє покоління в юніорькій збірній України під орудою Віталія Одегова також багато забивало. Чи можете сказати, що велика результативність – це чеснота юніорських збірних?
– Поки що складно сказати. Те, що мені впало в око – це передусім нестабільність. Яскравий приклад – наші матчі проти Угорщини. У першому поєдинку ми перемогли 5:0 й мали повну перевагу. Менш ніж за добу – все виглядало геть інакше. Також відзначу момент зі збірною Іспанії. Команда плідно готувалася до Основного раунду. Однак, лише на 39-ій хвилині врятувала нічию у поєдинку з тими ж таки угорцями. Щодо результативності, то ми над нею працюємо й мені як тренеру хочеться, щоб команда багато забивала. У товариських матчах ми мали проблеми з реалізацією. Зараз під час більш тривалого збору багато уваги відводили саме покращенню цього компоненту. Й не лише йому. Працювали над грою у «штучній» більшості, що допомогло нам у матчах з Хорватією. Під час Основного раунду впевненіше діємо на «стандартах». Однак, попереду ще багато роботи.

– Завтра на команду очікує ключовий матч за перепустку до фінальної частини юніорського Євро-2023. Все ж таки, збірна України має перевагу у турнірній таблиці, і її влаштовуватиме нічия. Як налаштовуватимете хлопців?
– З Сербією ніхто не гратиме на нічию. Хлопці сконцентровані лише на перемозі! Тому налаштування буде дуже простим. Ми з повагою ставимося до суперника. Збірна Сербії є непростою командою, яка гратиме вдома. У будні о 16:00 вони мали непогану підтримку. Думаю, у суботу збереться повний зал. Переконаний, що хлопці впораються з тиском. Зробимо все необхідне від себе, щоб зіграти у фінальній частині юнацького чемпіонату Європи.

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.