Історія українського футзалу знає багато прикладів, коли скромним командам вдавалося наробити галасу та змусити себе поважати. Досі багато хто з українських любителів футзалу (і автор цього матеріалу – в тому числі. – А. Т.) пам’ятає, як аматорська команда з Києва – «Manzana» – здобула Кубок України у 2015 році. І це був насправді цікавий момент, оскільки до цього жодній аматорській команді не вдавалося заволодіти другим за рангом та престижністю трофеєм в українському футзалі (хоча у складі столичного клубу були гравці, які пройшли школу тоді ще Вищої ліги, зокрема – деякі колишні представники «ЛТК». – А. Т.). Однак, далі «Manzana», на жаль, не пішла до елітного дивізіону українського футзалу. Також можна згадати, як херсонський «Продексім» у свій перший сезон в Екстра-лізі завоював бронзові медалі чемпіонату України. І після цього команда з Херсону почала сходження до звання одного з сучасних грандів українського футзалу. Проте, на жаль, наразі історія ФК «Продексім» (Херсон) поставлена на паузу, і віримо, що після перемоги України у повномасштабній війні з російськими загарбниками футзальне життя у Херсоні поновиться.

Після 24 лютого, коли почалась повномасштабна війна в Україні, футзальне життя на деякий час зупинилося. Однак, за деякий час воно поновилося, хоча і з деякими втратами. Однак, разом з тим, на мапі нинішньої VBET Екстра-лізі з’явилося кілька нових команд. Деякі з них були відомі українським любителям футзалу давно (зокрема, йдеться про роменський «Рятувальник», який до того багато сезонів грав у Першій лізі. – А. Т.). А з деякими довелося знайомитися. Як раз до розряду таких потрапив київський «CLUST», який у сезоні дебютував у VBET Екстра-лізі, з яким футзальний портал «5х5» вирішив познайомитися трохи детальніше.

Історія «CLUSTу» почалася три роки тому, у 2020 році. Хоча на той момент у всьому світі була пандемія коронавірусу, це не завадило кільком ентузіастам та любителям футзалу об’єднатися в одну команду та спробувати свої сили в аматорському турнірі «Street Football Challenge Kyiv» (це футзальний турнір, який проходить влітку на футзальних майданчиках зі штучним трав’яним покриттям просто неба, а взимку – на тому ж покритті, але під навісом, але чомусь називається не «Street Futsal Challenge Kyiv», а саме «Street Football Challenge Kyiv». – А. Т.). Однак, дуже швидко «CLUST» переріс рівень цього турніру, і вже дуже скоро цей колектив доріс до рівня Вищої ліги чемпіонату Києва з футзалу, одразу показав себе не тільки боєздатним та конкурентним колективом, а й став одним з претендентів на медалі. І це – при тому, що конкуренція у київській «вишці» традиційно висока, і недарма її рівень співвідносять як мінімум з рівнем чемпіонату України серед команд Першої ліги. А деякі фахівці взагалі вважають, що рівень Вищої ліги чемпіонату Києва настільки серйозний, що його можна ставити в один ряд з українською Екстра-лігою. Однак, по факту можна сказати одне: без гравців, які мають досвід матчів на високому рівні, стати або призером, або чемпіоном Києва насправді складно. Це розуміло і керівництво «CLUSTу», яке посилило свій склад гравцями з досвідом матчів у Екстра-лізі. Переважна більшість гравців, які грали у «CLUSTі» в останньому сезоні перед повномасштабною війною, свого часу пограла в Екстра-класі за житомирський «ІнБев», а дехто навіть у юності встиг пройти футзальний вишкіл в Академії «ЛТК», яка до окупації Луганської області була однією з найкращих в Україні й по праву конкурувала з Академією «Урагану» та харківським «ЕХО». До того ж, головний тренер «CLUSTу» Валерій Директоренко добре знав багатьох гравців саме по роботі в «ІнБеві», і він був упевнений у тому, що ці виконавці можуть принести результат. Тобто, склад команди вже ніби натякав на те, що «CLUST» готовий боротися за високі місця…

Валерій Директоренко
Валерій Директоренко

Однак, потім було 24 лютого 2022 року, початок повномасштабної агресії росії проти України, і на деякий час, як ми вже писали вище, футзальне життя в Україні майже зупинилось, а всеукраїнські змагання не були дограні. Але незабаром, адаптувавшись до нових реалій, керівництву Федерації футзалу Києва на чолі з Русланом Хоботовим вдалося зробити все таким чином, щоб сезон 2021/2022 р. р. у чемпіонаті Києва був дограний восени. За цей час «CLUSTу» вдалося фактично зберегти склад, і, якщо зважати на обставини, то це, звичайно, був вагомий фактор. Однак, незважаючи на вимушену перерву, «CLUST» все-таки зміг підтвердити свої амбіції, здобувши «бронзу» чемпіонату Києва. Враховуючи реалії, пов’язані з ситуацією в країні, це третє місце було сприйняте, вочевидь, як нагорода за ті зусилля, які були витрачені на здобуття результату ще до початку повномасштабної війни. Однак, без чемпіонського титулу «CLUST» все-таки не залишився  – команді Валерія Директоренка вдалося здобути перемогу в літньому чемпіонаті Києва. Що цікаво – тоді «CLUSTу» вдалося залишити за своєю далеко не останні команди чемпіонату Києва, а також одного учасника Екстра-ліги – столичний «ХІТ». І цей момент теж можна занести до списку досягнень команди не тільки у сезоні 2021/2022 р. р., а і за весь час її існування. Тому, можна сміливо передбачити, що на сезон 2022/2023 р. р. керівництво «CLUSTу» і планувало покращити свій результат у Вищій лізі чемпіонату Києва.

Поєдинок PARIMATCH чемпіонату Києва з футзалу серед команд Вищої ліги сезону 2021/2022 р. р. між «CLUSTом» та «Десною». На фото: Максим Чеберяк, Андрій Мельник, Ярослав Аксьонов, Рустам Рахметов, Ростислав Семенченко.
Поєдинок PARIMATCH чемпіонату Києва з футзалу серед команд Вищої ліги сезону 2021/2022 р. р. між «CLUSTом» та «Десною». На фото: Максим Чеберяк, Андрій Мельник, Ярослав Аксьонов, Рустам Рахметов, Ростислав Семенченко.

Однак, знаючи максималізм Валерія Директоренка, у якого був стимул показати, що він ще не сказав свого останнього слова в Екстра-лізі, можна було не сумніватись у тому, що команда все-таки мріє спробувати свої сили у головному дивізіоні українського футзалу. Тим більше, що матчі літнього чемпіонату Києва проти «ХІТа» показали готовність «CLUSTу» вийти на новий рівень. І такий шанс киянам був наданий.

Андрій Британ, Владислав Моспан, Ростислав Семенченко
Андрій Британ, Владислав Моспан, Ростислав Семенченко

Вже зараз можна сказати, що підопічні Валерія Директоренка сповна скористалися своїм шансом. По-перше – «CLUST» підсилився кількома непоганими гравцями, які мають у своїй кар’єрі здобуття титулу чемпіона України (зокрема, мова йде про Максима БессаловаА. Т.). По-друге – у складі «CLUSTу» почали з’явитися свої зірки – тут, перш за все, треба згадати Андрія Мельника, про якого активно почали говорити після вдалого виступу на чемпіонаті світу серед студентів, на якому Андрій був визнаний найкращим гравцем турніру. Тут варто зазначити, що на той момент «CLUST» ще не був учасником VBET Екстра-ліги, але вже мав у своєму складі гравця такого рівня, як Андрій Мельник, котрого потім почав отримувати виклики до національної збірної України. Окрім того, наразі у складі «CLUSTу» виступають троє гравців, які грали за юніорську збірну України на чемпіонатах Європи серед юнаків до 19 років. Зокрема, Микола Гуйван грав на Євро-2019 (U-19) у Ризі та Євро-2022 (U-19) у Хаені. Там же, у Хаені, також кольори юніорської збірної України захищали Андрій Британ та Ростислав Семенченко, який, до речі, також зіграв з Андрієм Мельником за студентську збірну України, а також вже встиг дебютувати і у національній збірній України (при цьому, зазначимо, що права на Гуйвана та Британа належать «Урагану». – А. Т.). Про що це свідчить? Про те, що «CLUST» дивиться в перспективу та оновлює склад молодими гравцями, які вже мають і міжнародний досвід. Щоправда, один з керівників «CLUSTу» Віталій Антонов каже, що для нього важливо, щоб у команді, перш за все, грали футзалісти з філософією переможця. Це, зокрема, стосується і молодих гравців. 

Максим Бессалов
Максим Бессалов
Андрій Мельник
Андрій Мельник
Ростислав Семенченко
Ростислав Семенченко

Щоправда, це не допомогло «CLUSTу» пройти до «Фіналу восьми» VBET Кубку України – команда поступилась у 1/8 фіналу хмельницькому «Соколу». Однак, цю невдачу «CLUST» перекрив зайнятим другим місцем у групі «Центр» за підсумками регулярного чемпіонату VBET Екстра-ліги, а також деякими яскравими результатами. Зокрема, серед них – дві перемоги над львівською «Енергією» (мабуть, одразу складно пригадати, коли дебютант чемпіонату України двічі по ходу сезону знімав «скальпи» з 3-разового чемпіона та 5-разового володаря Кубку України. – А. Т.), домашня нічия з «Ураганом», який у цьому сезоні представляв Україну в Лізі чемпіонів та а також домашній переможний результативний матч з «Кардиналом-Рівнестандартом», котрий має у своєму складі кількох гравців юніорської збірної України, яка восени гратиме на Євро-2023 (U-19) у Поречі. Однозначно – це ті поєдинки, які підопічні Валерія Директоренка занесуть собі до активу за підсумками регулярного чемпіонату. Але попереду – плей-оф, і тут вже «CLUST», який вже має гіркий досвід кубкових ігор на виліт, має зробити потрібні висновки. Тим більше, якщо є шанс поборотися за медалі чемпіонату України. І тут столичній команді може знадобитися досвід окремих виконавців, які мають психологію переможця. Чи вийде у «СLUSTа» скористатися цим досвідом для здобуття потрібного результату – подивимось.

Емоції гравців «СLUSTу» після перемоги у Львові над «Енергією»
Емоції гравців «СLUSTу» після перемоги у Львові над «Енергією»

Однак, разом з тим керівництво столичної команди вже думає про майбутнє.

«Ми хочемо будемо ставити максимальні завдання і на решту цього сезону, і на новий сезон. Ми маємо серйозну мотивацію: зробити таку команду, яка змогла би вперше за багато років привезти титул чемпіона України у Київ. Разом з тим, ми вже починаємо сміливо думати і про побудову клубної вертикалі. І дуже хотілося б, щоб у структурі «CLUSTу» грали найсильніші юні та молоді футзалісти з Києва та області. Цим ми хочемо відрізнятись від деяких команд, які думають лише за результат, але не про те, хто гратиме завтра». – так визначає подальшу стратегію розвитку клубу Віталій Антонов.

Отже, саме таким футзальний портал «5х5» побачив одного з новачків чемпіонату України серед команд VBET Екстра-ліги – київський «CLUST». І хоча сезон ще не завершився, та, мабуть, навряд чи у когось можуть виникнути сумніви щодо того, хто претендуватиме на звання команди-відкриття цього сезону.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Федерація футзалу Києва, МФК «CLUST» (Київ)

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.