Якщо згадувати історію протистоянь між юніорськими збірними України та Іспанії, то можна згадати протистояння юнаків 2000-2001 років народження на першому чемпіонаті Європи серед 19-річних, коли «Червона фурія» обіграла Негелу та компанію, а також матч у рамках попереднього юніорського Євро серед юнаків 2002-2003 років народження, який завершився внічию. І ось тепер – нехай і товариський, але поєдинок між юнаками 2004-2005 років народження у рамках падготовки до нової континентальної першості.

Тренери обох команд – і Альберт Канільяс, і Ігор Москвичов – не здивували з вибором стартових складів. З перших хвилин вийшли ті, хто, в принципі, і мав вийти. Особливо це стосується української збірної.  

Іспанці спробували одразу нав’язати свою гру. Зокрема, підопічні Альберта Канільяса двічі виводили на удар Мігеля Вісенте, проте гравцеві стартової четвірки «Червоної фурії» не вдалося втілити старання партнерів у гол. В української команди відповіді були куди більш гострими. Спочатку Ніколас впорався з ударом Рибіцького, а Скибчик з добивання примудрився пробити вище воріт, хоча ніхто не заважав йому пробити краще. А вже за кілька миттєвостей Ткаченко, який перед цим вийшов на зміну, відкрив рахунок у грі, до чого іспанці, мабуть, не були готові. Щоправда, піренейці швидко відповіли своїм голом – Даніель Мартінес скористався помилкою Тютюрая поблизу своїх воріт. А за кілька миттєвостей господарі майданчику могли вийти вперед, проте не змогли покарати українців за ще одну помилку біля своїх воріт.

Тим не менш, після цього моменту українцям вдалося трохи вирівняти гру, незважаючи на те, що їх іспанські візаві намагались більше володіти м’ячем. Однак, по факту, гостроти біля воріт Дяченка після позиційних атак іспанської збірної було не так багато. А ось підопічні Ігоря Москвичова все-таки діяли трохи гостріше, і Ніколас подекуди був змушений вступати у гру. «Синьо-жовті» у «боойових» умовах згадували свої комбінації зі «стандартів», які так вдало працювали у Сербії, а також непогано контратакували. І, зрештою, все це накопичилось та втілилось у гол на 17-й хвилині. Єлішев після пасу Ткаченка класно пробив з дальньої відстані, і Ніколас був безсилий. А за сорок секунд до кінця першого тайму українцям вдалася класна контратака: Ткаченко вивів на ударну позицію Рибіцького, проте гравець «Футзал Щецин» примудрився з метра влучити у стійку. Відповідь від іспанців не змусила на себе чекати. Хуан Морено мав два моменти, але якщо у першому з них вдало зіграв Дяченко, то другий удар «десятки» іспанців пішов повз ворота. Відповідно, забити «гол у роздягальню» підопічним Альберта Канільяса не вдалося.

На старті другого тайму іспанці могли зрівнювати рахунок, проте Дяченко двічі поспіль врятував ворота збірної України від голу. Після цього підопічні Альберта Канільяса спробували вимотати своїх візаві за рахунок довгих позиційних розіграшів, але «синьо-жовті» виявились до цього готовими, тому рівень загрози біля воріт Дяченка був зведений до мінімуму. Однак, на 27-й хвилині чинним чемпіонам Європи таки вдалося зрівняти рахунок. Єлішев сфолив приблизно на дванадцяти метрах, і іспанці майстерно розіграли штрафний: Хуан Морено знайшов точною передачею Хав’єра Мартінеса, який переправив м’яч у ворота.

Після цього голу вже іспанці заграли гостріше. Було видно їх бажання вперше у цій зустрічі вийти вперед. Але вийшло все з точністю до навпаки. На 30-й хвилині Ткаченко перехопив передачу іспанців біля воріт Ніколаса та втретє вивів українську збірну вперед. Однак, практично тут же в української збірної з’явилися проблеми. За кілька миттєвостей Скибчик отримав жовту картку, яка стала для нього другою, і автоматично – червоною. Однак, українцям вдалося витримати дві хвилини у меншості – перш, за все, завдяки вдалим діям Дяченка у «рамці». А трохи згодом іспанці самі привезли собі проблеми. Спочатку Пол Кано на 34-й хвилині отримав пряму червону картку. І українці дуже швидко реалізували більшість – Малиновський відзначився після пасу Тютюрая, який вперше за довгий час з’явився на майданчику. А трохи згодом піренейці привезли собі шостий фол. Дабл-пенальті вирішив пробити Пелецький, і м’яч після його удару від поперечини влетів у ворота збірної Іспанії. Так рахунок став 5:2 на користь збірної України.

Після цього Хіан Морено почав виходити у «Червоної фурії» в якості п’ятого польового гравця, і українцям довелося серйозно попрацювати, щоб уникнути неприємностей. Однак, все-таки підопічним Альберта Канільяса вдалося двічі відзначитися у воротах Дяченка, і, відповідно, скоротити своє відставання до мінімуму. На останній секунді іспанці намагалися зрівняти рахунок, але цього не дозволив зробити Дяченко, і фінальна сирена зафіксувала перемогу юніорської збірної України. І хоча це був товариський поєдинок, але погодьтесь – приємно долати чинного чемпіона Європи, нехай і серед 19-річних гравців, та ще і на його майданчику. Тим більше, якщо враховувати те, що збірна Іспанії для збірної України традиційно є незручним суперником на будь-якому рівні.  

Іспанія (U-19) – Україна (U-19) – 4:5
Голи:
Д. Мартінес (5), Х. Мартінес (27), Пол Кано (35), Хуан Морено (39) – Ткаченко (3, 30), Єлішев (17), М. Малиновський (34), Пелецький (35 – з 10-метрового)

Іспанія (U-19): Хосе Хав’єр Ніколас – Мігель Вісенте, Віктор Рамос, Хуан Морено, Тапіас – Пол Салас, Х. Мартінес, Рохер Панедес, Алехандро Гарсія – Д. Мартінес, Рубен Родо, Пол Кано, Мікель Солер
Україна (U-19): Дяченко – Тютюрай, Скибчик, Рибіцький, М. Малиновський – Федик, Ткаченко, Єлішев, Сніцаренко – Татумірак, Пелецький, Дроздов
Попередження: Хуан Морено (15), Пол Кано (36) – Скибчик (3), Єлішев (27), Федик (29)
Вилучення: Пол Салас (34) – Скибчик (31 – повторне попередження)

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу України
Фото: rfef.es

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.