Так вже історично склалося, що Одеса є одним з головних центрів розвитку футзалу в Україні. Але при цьому наразі це місто не представлене ані у VBET Екстра-лізі, ані у Першій лізі. Тим не менш, буквально на початку квітня з’явилась інформація про те, що у сезоні 2024/2025 р. р. Одеса вперше за кілька років може бути представлена у Першій лізі. І представляти це місто біля Чорного моря буде команда «Tyre Expert», яка на даний момент є однією з найкращих в одеському аматорському футзалі. Кореспондент футзального порталу «5х5» поспілкувався з головним тренером цієї команди Олексієм Моторним, який розповів про плани «Tyre Expert» щодо майбутніх виступів у Першій лізі. 

– Пане Олексію, перш за все – розкажіть, будь ласка, про Вашу команду та історію її створення, і чому у неї саме така назва.
– Як тренер, я прийшов у цю команду десь два роки тому. На той момент вона вже існувала. Щоправда, по року існування наразі не зможу точно сказати. Там були зібрані хлопці, які давно дружили між собою. Керівником нашої команди є Андрій Жерновий. Чому «Tyre Expert»? Це назва компанії, яка працює у сфері шинного сервісу. Тобто, вона постачає шини для вантажних та легкових автомобілів. Коли ми почали свій проєкт, я вже поговорив з керівництвом, і ми почали ставити собі задачі. Почали з Одеси, де була поставлена мета вигравати у всіх турнірах, які проходять у місті. Я залучив до команди колишніх гравців «МКВ» (команда з Одеси, яка грала свого часу в Першій лізі чемпіонату України. – А. Т.), «Епіцентра К Авангарда» (цей колектив з Одеси був учасником Екстра-ліги. – А. Т.). Тобто – людей, який пограли в Екстра-лізі, Першій лізі чемпіонату України, гравців з іменами (як для одеського футзалу). Тоді ми почали більш плідно працювати, і пішли результати. В Одесі ми виграли все, що можна було виграти. Зараз ми поставили собі задачу – піти в Першу лігу чемпіонату України, так як у нас команда і досвідчена, і молода.

– Розкажіть, будь ласка, більш детально про успіхи Вашої команди у чемпіонаті Одеси.
– У цьому році ми стали чемпіонами міста. У ньому ми брали участь вже вдруге. Минулого сезону ми посіли друге місце. Також ми здобули перемогу у чемпіонаті АФЛО (Аматорська футзальна ліга Одеси. – А. Т.). Також ми вже тричі брали участь у всеукраїнському турнірі «Даймонд-ліга», і тричі ставали її переможцями. причому, двічі у фіналі грали з «Сухою Балкою», яка зараз грає у фіналі Першої ліги, і двічі її обіграли. Тобто, на рівні Одеси та області ми виграли практично все, або ж були у призерах, а також спробували себе і на всеукраїнському рівні. Однак, ми у цьому сезоні не заявились у Другу лігу чемпіонату України, оскільки у нас була така ситуація, що було семеро польових гравців, а також деякі наші провідні футзалісти виступали за вінницький «ЯСКО» (який, до речі, зараз грає у Другій лізі. – А. Т.). Тому, на цей турнір у нас був не бойовий склад. Ми вирішили, що всімох немає сенсу грати два тайми по двадцять хвилин «чистого» часу. Ми би просто не витягли фізично. Тому, по Другій лізі ми вирішили дати паузу. 

– Як президент Вашої команди ставився до того, що деякі гравці грали за «ЯСКО», і зараз грають у Другій лізі?
– Коли наші гравці поїхали виступати у Вінницю, ми ще не розглядали плани щодо участі у Першій лізі. Зараз ми поставили умову, що всі гравці, які грають у нашій команді, виступатимуть тільки у нас. Тому, вони зараз дограють у Вінниці, і у нас буде повна обойма.

– Чи є у Вас плани розвивати структуру клубу, зокрема – створити молодіжну та дитячо-юнацькі команди?
– Плани є, але поки у зв’язку з тією ситуацією, яка в нашій країні, це важко реалізувати, тому що це і фінанси, і утримання клубу. Для відкриття молодіжної команди потрібно, щоб була стабільність. А в наш час її, на жаль, немає. Ви самі розумієте – так, ми будуємо плани на Першу лігу, але у зв’язку з тією ситуацією, яка є, і цих планів може й не бути. Ми, звичайно, віримо у краще, але зараз говорити про створення молодіжної команди чи роботи з дитячо-юнацькими командами поки зарано. Я думаю, що як у нас справи більш-менш підуть, то цей процес буде запущений, коли ми підемо в Першу лігу. І вже від тих результатів, які у нас будуть там, ми будемо вже далі підключати молодь. Тобто, або розвивати другу команду, або ж починати з малого. На жаль, у нашій країні це наразі не так сильно розвинено. Немає тих людей, які би це розвивали. Є свої моменти, які хотілося б реалізувати, але потрібна допомога, потрібна підпитка. На жаль, і місто не дає цієї підпитки. Я ще пам’ятаю, як у Першій лізі грав «МКВ», і цієї допомоги не було. І зараз – теж. Вже й «МКВ» десь років шість немає, а нічого не змінилося. Але це – питання до наших керівників, які керують цим процесом. Ось дивіться: команда з Одеси йде у Першу лігу чемпіонату України з футзалу, а я навіть не знаю, як звернутися за допомогою до представників місцевої влади, тому що цієї допомоги, швидше за все, не буде. Я вже не кажу зараз про другу команду чи про співпрацю з якоюсь одеською ДЮСШ. Тому, все зараз тримається на людях, які люблять футзал та вкладають свої гроші фактично не отримуючи для себе якихось дивідендів. І цим людям – велика честь і хвала.

– Чи є вже розуміння того, де «Tyre Expert» планує проводити домашні матчі у Першій лізі, якщо піде туди?
– Так. Це спорткомплекс «Black Sea – PSV». Дуже хороший спорткомплекс, тут є укриття, є готель, лазня, кав’ярня. Команди, які приїжджатимуть до нас, можуть і розселитися, і харчуватися, до того ж тут є басейн, а також неподалік є море. Дякую тим людям, які побудували цей спорткомплекс в Одесі, і також дякую тим, хто погодився на прийом наших майбутніх суперників у себе.

– Взагалі Одеса є одним з традиційних центрів розвитку футзалу в Україні, ще з часів одеського «Локомотива». Але вже давно не було команд з Одеси ані в Першій лізі, ані у VBET Екстра-лізі. Яка позиція команди «Tyre Expert» щодо того, що Одеса якщо не зараз, але у майбутньому знову має бути представлена у VBET Екстра-лізі?
– Ви знаєте, я дуже давно хотів, щоб у Одесі поновились виступи команд Першої ліги. Все може бути. Дай Бог – може, підемо і у VBET Екстра-лігу. Бажання є. Ви правильно сказали, що в Одесі були топові команди. Той же «Локомотив», той же «Марріон», те ж «Море» з Чорноморська. Команди з Одеси та області завжди давали бій та приносили результат. І ті команди, які приїздили в Одесу, завжди з повагою ставилися до суперників. Не було ніяких прохідних матчів. У нашому місті є футзалісти. Є люди, які можуть грати на високому рівні. Просто це потрібно правильно розвивати та готуватись до матчів на рівні тієї ж Першої ліги (про Екстра-лігу поки не говоримо). Вважаю, що цей крок, який ми хочемо реалізувати, а саме – вихід у Першу лігу, дасть підпитку, перш за все, фінансову. Може, ті люди, які зараз «сплять», не бачать себе у допомозі футзалу в Одесі, «прокинуться» та допоможуть у відновленні тих традицій, які були раніше. Сподіваюсь, що так і буде.    

– Вісім років тому, у 2016 році, одеський Палац спорту приймав у себе матч-відповідь раунду плей-оф чемпіонату світу між збірними України та Словаччини. Зараз, на жаль, ми знаємо, що Палац спорту трохи постраждав від атак росіян. Чи є у «Tyre Expert» у перспективі плани (можливо, після закінчення війни) спробувати зіграти свої матчі на всеукраїнському рівні в одеському Палаці спорту?
– Якщо буде така можливість, то, може, і зіграємо. Чому б і ні? Я не можу так далеко заглядати у майбутнє, але, звичайно, хотілося б. Але тоді, коли приїздила збірна України, Асоціація футзалу України привезла з собою в Одесу покриття. Як раз на цьому покритті у Палаці спорту «МКВ» зіграв товариський матч зі збірною. Тоді на матчі збірної України проти Словаччини була дуже гарна, жива атмосфера. Багато людей прийшло. Я був на цій грі, і це було круто. Можливо, колись і «Tyre Expert» зіграє товариський матч проти збірної України у Палаці спорту. Можливо, перед матчами чемпіонату Європи або чемпіонату світу.

– Як у Вас планується ведення роботи у плані піару та залучення людей на матчі?
– У нас вже є свій фан-сектор, є своя сторінка у соціальній мережі «Інстаграм», також наразі у розробці офіційний клубний сайт. Ми плануємо робити нашу роботу більш медійно. У нас, звичайно, будуть трансляції, афіші, реклама на міських змаганнях. Я думаю, що люди чекають цього. В Одесі скучили за великим футзалом. Думаю, що люди будуть приходити, і буде повний зал. Буде атмосферно і класно. Думаю, що по піару та медійності все буде на вищому рівні.

– Окрім того, що «Tyre Expert» планує у наступному сезоні грати у Першій лізі, він гратиме також і у чемпіонаті Одеси?
– У чемпіонаті Одеси ми не будемо грати. Команда гратиме тільки у Першій лізі чемпіонату України, і вектор розвитку «Tyre Expert» буде спрямований саме на неї та на участь у VBET Кубку України.   

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Аматорська футзальна ліга Одеси, ФК «
Tyre Expert» (Одеса), «Даймонд-Ліга» 

Автор висловлює подяку легендарному воротареві одеського «Локомотива» Володимирові Трибою за допомогу в організації цього інтерв’ю.

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.