Цьогорічний фінал Кубку УЄФА був для «Спортінга» хорошою можливістю взяти реванш у «Мовістар Інтера» за минулорічну розгромну поразку з рахунком 0:7. А для чинних володарів трофею цей фінал був чудовою можливістю захистити свій титул та стати п’ятиразовими володарями Кубку УЄФА. І, судячи з того, що відбувалось на паркеті «Pabellon Principe Filipe» на старті поєдинку, «інтеристи» були ближчими до своєї мети, ніж «леви».

Вже на 3-й хвилині чемпіони Іспанії вийшли вперед після того, як Рікардіньйо віддав пас на Гадейю, а той, позбавившись опіки, пробив по воротах Андре Соузи. На тому проблеми «Спортінга» тільки почались, а вже на 7-й хвилині у португальської команди було чотири командних фоли. Тому, логічно, що підопічні Нуно Діаша мали грати обережніше, перш за все, у захисті. Але у той же час португальці не забували про атакувальні дії. І на 8-й хвилині «зелено-білим» вдалося зрівняти рахунок після того, як Кавінато замкнув простріл Фортіно з лівого флангу. І надалі «Спортінг» не приховував своїх намірів вийти вперед, тому він продовжував йти вперед. Однак, у середині першого тайму своє вагомк слово сказав Рікардіньйо. Спочатку він дальнім ударом змусив капітулювати Андре Соузу та вивів «Інтер» вперед. За кілька миттєвостей Рікардіньйо вже врятував свої ворота від голу, виносячи м’яч зі «стрічки» після удару Пані Варели. І, нарешті, той же самий Рікардіньйо на 14-й хвилині став автором гольової передачі на Елісандро. Бразилець, прийнявши м’яч на «стовпа», розвернувся, зробив кілька рухів у бік воріт Андре Соузи та потужно пробив – 1:3. А міг рахунок стати і 1:4, якби Андре Соуза не впорався з ударом Поли. До честі португальців, вони не збиралися складати зброю, і до кінця першої половини гри мали кілька непоганих нагод, щоб наблизитись до «Інтера», однак у воротах іспанців впевнено діяв Хесус Ерреро.

Початок другого тайму мав подарувати «Спортінгу» надію на порятунок, але замість того він додав проблем «левам». По-перше – «Інтер» почав застосовувати високий пресинг. По-друге – саме цей тактичний хід іспанської команди призвів до четвертого голу в ворота Андре Соузи, який забив Рафаель Рато після помилки португальців при переході з оборони до атаки. Після цього Нуно Діаш випустив у ворота «Спортінга» Маркао, розраховуючи, зокрема, і на його знамениті підключення у якості п’ятого польового. І Маркао дійсно іноді підключався п’ятим, хоча це і не приносило особливого зиску. Більше того – можна сказати, що більшість моментів у другому таймі португальці створили саме граючи у рівних складах. Так, були хороші моменти у Діванея, Мерліма, Дієгіньйо, але на заваді постійно ставав Хесус Ерреро або хтось з польових гравців «Інтера». Тим не менш, у другій половині зустрічі «Спортінг» виглядав цікавіше, хоча, можливо, це було зумовлено тим, що «Інтер» свідомо віддав ініціативу суперникам. Врешті-решт, за п’ять з половиною хвилин до кінця другого тайму «леви» повністю перейшли на гру з п’ятим. Але у той час вони ледь не пропустили вп’яте – лише штанга врятувала португальські ворота, коли в них намагався поцілити Рікардіньйо. І все-таки підопічним Нуно Діаша вдалося відквитати один гол після того, як Діваней вивів на ударну позицію Діого. А трохи згодом Дієгіньйо цілком реально міг покарати Полу за помилку та скоротити відставання своєї команди до мінімуму, але якимось чином не влучив у ворота. Після взятого тайм-ауту гравці «Інтера», щоб уникнути атак на свої ворота і, можливо, спровокувати своїх опонентів на фол, адже у «Спортінга» на той момент вже було п’ять командних порушень. І підопічні Хесуса Веласко добилися свого – на 38-й хвилині у ворота «Спортінга» був призначений дабл-пенальті. Але Гадейя, якому довелося пробивати 10-метровий двічі, не зміг переграти Андре Соузу. Цей воротарський «сейв» мав надихнути португальців. А враховуючи те, що залишалось близько двох хвилин, у них ще був час для того, щоб спробувати врятуватись. Логічно, що «леви» пішли вп’ятьох. Але за чотири секунди до фінальної сирени Пола влучним ударом по порожніх воротах розставив по місцях усі питання щодо переможця – 5:2 на користь «Мовістар Інтера».

Таким чином, іспанський гранд став п’ятиразовим переможцем Кубку УЄФА та останнім володарем трофею з такою назвою. Адже з наступного сезону найсильніші футзальні клуби Європи гратимуть вже у новому змаганні – Лізі чемпіонів УЄФА з футзалу.    

«Спортінг» (Португалія) – «Мовістар Інтер» (Іспанія) – 2:5
Голи:
Кавінато (8), Діого (37) – Гадейя (3), Рікардіньйо (10), Елісандро (14), Рафаель Рато (23), Пола (40)

«Спортінг»: Андре Соуза (Маркао, 23) – Педро Карі, Жоао Матуш, Мерлім, Кардинал – Дієгіньйо, Кайо Жапа, Діого, Пані Варела – Фортіно, Кавінато, Діваней
«Мовістар Інтер»: Хесус Ерреро – Ортіс, Рікардіньйо, Гадейя, Рафаель Рато – Елісандро, Даніель Ширайши, Пола – Солано, Бебе, Борха
Попередження: Мерлім (2), Кавінато (38)
На 38-й хвилині Гадейя («Мовістар Інтер») не реалізував 10-метровий.  

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.