Як ми вже повідомляли, у чемпіонаті Іспанії стартувала фінальна серія, у якій боротьбу за чемпіонство поведуть «Мовістар Інтер» та «Барселона Ласса». Як відомо, у першому поєдинку серії до трьох перемог гору взяв чинний чемпіон Іспанії – «Мовістар Інтер», який виграв у овертаймі з рахунком 4:2. І ця гра вже дала багато поживи для роздумів. «5х5» вдалося поспілкуватися з деякими відомими в українському футзалі людьми щодо фіналу. Особливо ми закцентували свою увагу на другий гол у виконанні «Мовістар Інтера», який на 17-й хвилині забив Борха. Своїми думками з нашим ресурсом поділились капітан збірної України Євген Іваняк та відомий футзальний тренер Сергій Бутенко.

Євген Іваняк, капітан збірної України:

– Захисник при такій розстановці повинен закривати лінію пасу на Борху і знаходитись на ігровій відстані від верхнього атакуючого гравця. Це складна позиція, там зазвичай стоять досвідчені захисники. У нас також часто так буває, але гравець оборони повинен був, швидше за все, грати не персонально, а по лініях.

Сергій Бутенко, екс-наставник «Юні-Ламану»:

– Коли воротар розставляв гравців, він поставив двох футзалістів у «стінку», третій був в уступі, прикриваючи ближній кут і гравця команди-суперниці, який стояв там. Фактично він був один між двох гравців «Інтера», намагаючись перекрити дві позиції (коротку скидку на гравця, що стояв у центрі та передачу на дальню штангу, куди пройшов пас, і звідки Борха забив гол). При такій розстановці оборони атака має перевагу. Як потрібно було розставити оборону правильно? Адже штрафний був між боковою і центром, а по діагоналі метрів десять. Один гравець мав би бути нерухомий у «стінці», другий – в уступі на ближній штанзі з суперником, третій – в уступі на дальній штанзі та відповідати за гравця, який забивав гол, а четвертий – там, де і стояв: у центрі, закриваючи короткий пас у центральну зону. Все перекрито, залишається прямий удар, який воротар добре бачить. Я не стверджую, що при такій розстановці не може бути гола, але вона найправильніша, і шансів забити набагато менше. Пако Седано, очевидно вважав прямий удар найнебезпечнішим у даній ситуації і поставив двох гравців, свідомо загнавши гравця в центрі в проблему: або нижче опуститися, перекриваючи проникаючий пас на дальню штангу, або накривати удар з в разі короткого пасу. А гравець на м’ячі чітко просік це, що суперник смикається, намагаючись самотужки перекрити дві позиції, і дав щільний пас. Цей гравець трохи не дотягнувся, щоб перекрити пас, і якби цей пас був відданий трохи слабше, то він, можливо, встиг би накрити потенційну загрозу. Нікому не нав’язую свою думку, але основне: при «стандарті» з десяти та більше метрів для захисників важливо не заганяти себе в позицію, при якій суперник завідома матиме перевагу в кількості гравців, які в динаміці. У «Барселони» два гравця в динаміці і два стоять у «стінці», у статиці. При їх розташуванні у «Інтера» один гравець на м’ячі який, на початку атаки, але і він не в статиці. Він після своєї першої дії може піти  у взаємодію, але ми його віднесемо до статичних гравців. І ще три гравці в динаміці готові включиться в будь-яке продовження награної дії. Навіть при такому розкладі у оборони мінус один гравець у динаміці, а якщо приплюсувати гравця на м’ячі взагалі мінус два гравці в динаміці. Ось і думайте, яка розстановка правильніша: та, яку вибудував воротар або та, яку я запропонував.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ЛНФС

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.