Головний тренер івано-франківської «Візи-Вторми» Іван Скіцко в інтерв’ю клубній прес-службі підбив підсумки футзального 2018 року для своєї команди.

– Добігає до свого завершення 2018 рік, чим, загалом, він запам’ятався для команди «Віза-Вторма»? Які позитивні моменти можете виділити?
– Насамперед, хочеться згадати, що в сезоні 2017/18 ми вперше стали учасниками Першої ліги, і приємно, що свій дебют відзначили «бронзовими» нагородами. Можливо, очікувано, можливо, і ні, але, незважаючи на формат змагань, ми вдячні Богу, що здобули ці медалі. Звичайно, задоволені усі – гравці, тренери, керівництво. Були, без сумніву, і певні «провали», але минулий сезон нас загартував. Особливо запам’яталися моменти, коли ми грали з «Ураганом-2», який був здорово підсилений гравцями з головної команди. Так, у нас були і поразки, і нічиї, але з тих матчів ми багато почерпнули, що стало поштовхом нам, як аматорській команді, рости. Всі гравці були заняті за основним місцем роботи, хтось переходив з великого футболу, тренувалися ми у дворазовому режимі, тому у сукупності підсумковий результат нас задовільнив. Це якраз ті моменти, в яких ти ростеш, вчишся, прогресуєш.

– Влітку ви провели роботу на трансферному ринку, був взятий курс на футзальну «Візу-Вторму», і команда вже будувалася під Першу лігу. Що можете сказати про новачків, і як хлопці “вписалися” у гру команди?
– Кожного року ми розмовляємо з президентами клубу, що нам потрібно щось змінювати. У мене завжди було бажання, щоб «Віза-Вторма» переходила на професійний рівень, і ми постійно на цьому акцентуємо увагу керівників. Тому ми говорили, що треба залучати футзальних людей, і радий, що до нас прислухалися – цього літа ми зробили гучні придбання. Це всім відомі футзалісти – Роман Кіндратів, Андрій Сімка, Назар Швед, Денис Зеленкевич. Для багатьох це було несподіванкою, що такі гравці можуть бути у нашій команді, а мені водночас дуже приємно, що вони зробили вибір на користь «Візи».

Якщо говорити про перше коло в цьому сезоні, то поставлю команді тверду «четвірку». Потенційно ми можемо завершити перше коло на другому місці, але, якщо «Food Centre-СумДУ» втратить очки, то ми так і залишимось першими, хоча ми до цього ставимося виважено, і розуміємо, що всі ключові баталії у чемпіонаті – ще попереду. Всіма новачками ми задоволені, вони виправдовують нашу довіру і свій статус. Я не приховую, що ми будуємо команду на них, і дивимося з перспективою вперед, хочеться, щоб інші гравці росли і набиралися досвіду біля них. На тренуваннях всі працюють, віддаються по максимуму, не хочуть відставати. Цей момент дуже подобається, і, що не менш важливо – всі з повагою ставляться один до одного. А після Нового року у нас збільшиться кількість тренувань, що теж не може не тішити.

– У команді є гравці з великого футболу і, мабуть, спочатку важко було оптимізувати склад, як, все-таки, дійшли до спільного знаменника?
– Однозначно, коли футболісти перебудовуються на футзал, на це йде багато часу. Місяць-два ми шукаємо якісь моделі, компроміси, свою гру, адаптовуємося до залу, м’яча, а, коли ще так мало тренувань, то за цим всім стоїть ігрова дисципліна. На даний момент «Візі-Втормі» потрібно набирати обертів, виправдовувати свій статус і працювати на досягнення цілей, а завдання у нас максимальні. Хоча, відзначу, що хлопці з великого футболу прийшли з хорошими функціональними показниками, а зараз через невелику кількість тренувань десь відчувається спад. Тому розумію, що треба це надолужувати, тим більше, що розуміємо, що на нас очікують матчі Кубку України.

– Якщо робити підсумок першого кола, то як раз з головними конкурентами «Віза-Вторма» втратила залікові бали. Домашня безгольова нічия з «Food Centre-СумДУ» та єдина поразка у Слов’янську від «Авангарду». Розкажіть про ці матчі більш детальніше.
– Якщо говорити про матч з сумським клубом, то відзначу, що команда-суперник дуже добре підготувалася – як фізично, так і психологічно. До того ж, їхній тренер обрав правильну тактику – в першому таймі зіграли з нами від оборони, а нам таки не вдалося забити, хоча мали моменти. В другому таймі свою роль зіграв психологічний фактор, відповідальність за результат, і нам не вистачило функціонально дотиснути суперника. «Food Centre-СумДУ», навпаки, другу половину зустрічі, особливо останні шість хвилин, володів перевагою, і, як на мене, вони заслужили це очко, і ми теж раді, що не залишилися без нічого. Це була наша перша втрата очок вдома.

У матчі з «Авангардом» було багато чинників. Я слідкую за цією командою, тому розумів, що суперник з кожною грою додає, перед колективом стоять завдання, і всі працюють на спільний результат. Але, чесно скажу, розміри і специфіка залу у Слов’янську не дозволяє там нормально грати футзал, тому було надзвичайно важко продемонструвати свої кращі якості. Десь невдало зіграли і наші воротарі… Друге, на що хотілося б звернути увагу, це приїзд у день гри, і також дався взнаки психологічний момент. Однак ми спокійно сприйняли цю поразку, це – ще один виклик для нас, вона навіть стала корисною, дещо «приземлила» нас, дала зрозуміти, що постійно треба бути в тонусі.

– Кубок України – окрема історія, особливо, якщо зважати, що це буде івано-франківське дербі з «Ураганом». Ви, як екс-наставник «драконів», як сприйняли жереб? Який настрій в команді? Як відбувається підготовка до першої гри?
– Насамперед, не припиняється підготовка до другого кола чемпіонату – збільшуємо кількість тренувань, теоретичних занять. Бачимо, як «Атлетик» набирає обертів, здобуває очки, вже вийшов на 4-е місце. Тож розуміємо, що на нас чекає непростий поєдинок, нелегкий виїзд до Броварів.

Щодо Кубка України, то, коли відбувалося жеребкування, ми були якраз в Слов’янську, мали півгодини на перегляд онлайн, і, коли нам випав «Ураган», то всі засміялися. Ось такий збіг обставин, що саме з 16-ти команд в 1/8 фіналу зустрінуться дві франківські команди. Це серйозний суперник, від статистики не втечеш, «Ураган» на другому місці, і впевнено, по грі, заслуговує на це, багато забиває, у складі має “збірників”. Я розумію рівень нашої команди, бо був в обоймі Екстра-ліги. Але Кубок є Кубок, граємо вдома, на домашній арені, для нас десь мінус, що тренуємося в іншому залі.

Зі своєї сторони запевняю, що тренерський штаб максимально підготує команду, особливо важливими будуть психологічний фактор, функціональні моменти і тактична складова. Наразі фаворитом є «Ураган», але я оптиміст і до кінця вірю в кращий результат для «Візи-Вторми». Так, переживаємо, але вірю в підтримку франківців, тож ми спробуємо продемонструвати свою найкращу гру. Не хочу багато гучних заяв, але для вболівальників – це буде свято, перше офіційне дербі двох франківських команд, тому в обох поєдинках постараємося зіграти достойно.

– Ви – екс-наставник «Урагану», «Урагану-2», а кращі гвардійці клубу зараз захищають честь «Візи-Вторми». Для вас і для них – це принциповий суперник?
– Для мене – ні. Для футболістів – так. У кожного гравця є своя честь, самолюбство, і я їх розумію, але на тренерському містку бачу іншу задачу – якомога краще їх підготувати і налаштувати на ці поєдинки. Повторюся, що одна із важливих складових – психологічна складова, а все інше будемо доводити на паркеті.

– Насамкінець, ваші побажання для всіх вболівальників напередодні Нового 2019 року.
– «Візі-Втормі» хочу побажати вийти на професійний рівень, підвищуватися у класі у всіх сенсах. Приємно, що наша команда має свого вболівальника, тому стараємося не підводити, максимально показати свої найкращі якості. Хочемо рости, розвиватися, рухатися вперед. А всім вболівальникам – вірити у нас до кінця, підтримувати, тому офіційно запрошую 19 січня на кубковий матч з «Ураганом». А в новому році – здоров’я, Божого благословення, веселих Різдвяних свят і мирного неба нашій Україні!

За матеріалами прес-служби ФК «Віза-Вторма» (Івано-Франківськ)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.