Перед тим, як розповісти про перипетії першого, історичного Матчу зірок Екстра-ліги, зазначимо, що команда «Півночі» прибула до Львова у неповному складі. Про заміну Войтка на Литвиновського ми вже писали в анонсі. А от хмельницький «Сокіл», на жаль, нікого не відпустив зі своєї команди на цей матч, тому футболка «Півночі» з 14-м номером залишилась вакантною та без прізвища. Окрім того, перед початком гри став помітний ще один казус: у деяких гравців прізвища були написані російською мовою. Спишемо це на деякі організаційні казуси. Також Матч зірок, який теоретично мав би зібрати аншлаг на трибунах Палацу спорту «Галичина» (як тут не згадати про ажіотаж навколо матчів між збірними України та Чехії, які кілька років тому проходили саме у Львові – тоді люди навіть у проходах стояли, тому що всі хотіли побачити наживо гру «синьо-жовтих»), на жаль, не зібрав серйозну аудиторію. Принаймні, одна з трибун була заповнена наполовину, а інша, на яку мали би споглядати телекамери, була порожньою. Звичайно, тут одразу можна спитати, чи була по Львову піар-компанія Матчу зірок? Якщо ні, то ось і відповідь, чому на трибунах Палацу спорту «Галичина» не було аншлагу. Тому, залишалось тільки сподіватись, що гра у виконанні команд «Півночі» та «Півдня» компенсує ці негативні моменти, які були до стартового свистка.

Одразу скажемо, що став певною несподіванкою той факт, що команду «Півночі» в якості капітана вивів 21-річний «енергетик» Віталій Радевич, хоча у складі були і такі досвідчені люди, як Степан Струк та Тарас Кузь. А у «Півдня» варто відзначити появу майже «ураганівського» квартету. Чому майже? Тому що Шотурма, як відомо, наразі захищає кольори «Продексіму». Хоча, вочевидь, зв’язки з колишніми одноклубниками по «Урагану» залишились.

Що стосується самої гри, то її дебют цілком та повністю залишився за гравцями «Півдня», які мали близько десяти моментів для того, щоб відкрити рахунок у матчі, але бездоганно діяв у воротах «Півночі» Іваняк. До речі, і сам воротар «північних» міг забити в одному з епізодів у ворота Кардаша, але не зміг влучити «за комірець» своєму колезі по воротарському цеху. А в ще одному моменті Кузь не зміг «пробити» свого колишнього партнера по «Енергії». Але у середині першого тайму «південним» таки вдалося відкрити рахунок. Це зробив Волянюк після зручної скидки Йапарами під удар. Після цього «Північ» трохи оживилась, і у підопічних Валерія Легчанова було кілька непоганих моментів, але то удари були неточними, то Кардаш показував дива воротарської реакції. У той же час гравці «Півдня» теж відповідали своїми гольовими епізодами, змушуючи Іваняка вступати у гру. Але загалом гра виглядала дуже цікаво. Обидві команди грали на зустрічних курсах, радуючи глядачів цікавими фінтами та класними ударами. Але точнішими у своїх спробах були гравці «Півдня», які під кінець першого тайму змогли довести рахунок до 3:0 завдяки голам Остапчука та Федюка. В результаті Валерій Легчанов був змушений взяти тайм-аут. І це практично одразу подіяло – на останній хвилині першої половини гри Кузь скористався пострілом Литвиновського та переправив м’яч у ворота Кардаша з !п’ятачка», змусивши гравців «Півдня» кілька разів віджатись від підлоги. Мабуть, таке покарання було від Максима Павленка в тому разі, якщо вони пропустять.

А в перерві розпочались конкурси. Перший з них – швидкість удару. Переможцем цього конкурсу став «ураганівець» Микола Микитюк, який пробив по воротах зі швидкістю 124 км/годину. У другому конкурсі, назвемо його «швидкі ноги», треба було переграти умовних опонентів та зробити це швидше за опонента. У першому поєдинку зійшлись Віталій Радевич та Олексій Бондаренко, і тут швидшим був Радевич. А у другому міні-двобої Коллінс Йапарама був швидшим за Віктора Кравцова. Більше того – Йапарама зробив це найшвидше за всіх – за 24 секунди. І в третьому конкурсі гравцям обох команд треба було влучити у різні сектори воріт з восьми спроб. Від «Півдня» тут змагались Петро Шотурма та В’ячеслав  Чуднов, а від «Півночі» – Орест Боргун та Олександр Педяш. Шотурма не зміг забити жодного разу, а потім Боргун розжився чотирма влучними ударами. У відповідь на це В’ячеслав Чуднов забив аж шість разів. Міг Педяш принести перемогу «Півночі» в цьому конкурсі, але влучив у ворота лише двічі. Отже, якщо брати рахунок за конкурсами, то констатуємо тотальну перевагу «Півдня» – 3:0.

А тільки стартував другий тайм, як гравці «Півночі» пішли відіграватись. Однак, вразити ворота Мельника, який у другому таймі захищав ворота «Півдня», їм не вдавалося. Натомість, у самих «південних» моменти були більш небезпечні, і у Пітулі було багато роботи. І при всьому цьому обидві команди  не забували про шоу показуючи публіці своє вміння володіти м’ячем. Окрім того, і воротарі обох команд своїми «сейвами» додавали грі ви видовищності. Але найцікавіше почалося на 27-й хвилині після того, як Мануйленко скоротив відставання «Півдня» до мінімуму. Це явно не сподобалось підопічним максима Павленка, які тут же відновили свою перевагу в два м’ячі після голу Фаренюка. І тут же «Північ» знову відквитала один м’яч – це Струк знову змусив «південних» віджиматись.

А після цього пішов справжній голепад. Волянюк та Єрьомін довели перевагу «Півдня» до 6:4. Але вже на 34-й хвилині рахунок був усього лише 7:6 на користь «південних». Неможливо не відзначити Максима Мануйленка, який оформив хет-трик, і багато в чому завдяки його зусиллям рахунок став мінімальним. «Північні» намагались зрівняти рахунок, однак вразити воротМельника їм не вдавалось. В результаті за три хвилини до кінця гри «північні» пішли з п’ятим польовим. При чому, функції п’ятого виконував Боргун, а в поле вийшли обидва воротарі – Іваняк та Пітуля. Втім, в одному з епізодів Волянюк вразив порожні ворота «Півночі», оформивши хет-трик. «Північні» тут же відповіли голом Педяша. Протягом усієї останньої хвилини підопічні Валерія Легчанова намагались зрівняти рахунок, однак фінальна сирена зафіксувала перемогу збірної «Півдня» у першому Матчі зірок Екстра-ліги.

Отже, перший Матч зірок видався на славу. Сподіваємось, що це – лише початок, і далі буде ще цікавіше.

«Північ» – «Південь» – 7:8
Голи:
Кузь (20), Мануйленко (27, 32, 34), Струк (27), Микитюк (33 – автогол), Педяш (39) – Волянюк (10, 28, 38), Остапчук (17), Федюк (19), Фаренюк (27), Єрьомін (30), Струк (31 – автогол)

«Північ»: Іваняк (Пітуля, 21) – Педяш, Литвиновський, Салтанов, Струк – Радевич, Кузь, Кравцов, Салтанов – Боргун, Мануйленко
«Південь»: Кардаш (Мельник, 21) – Федюк, Фаренюк, Микитюк, Шотурма – Волянюк, В’яч. Чуднов, О. Бондаренко, Остапчук – Йапарама, Єрьомін
Попередження: Радевич (4), Струк (40)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.