27 грудня у Львові відбулась чергова звітна конференція Асоціації футзалу України, яка цього разу була присвячена 25-й річниці українського футзалу. Але розглядались на ній і деякі робочі питання, зокрема вступ кількох регіональних асоціацій до складу АФУ.

Головував на конференції президент АФУ Сергій Владико. Він одразу розповів про Матч зірок, який відбудеться у Палаці спорту «Галичина». Сергій Васильович зазначив, що під час голосування була дуже велика активність вболівальників. Про це свідчить цифра 17000 – саме стільки любителів футзалу проголосували за претендентів на Матч зірок. Погодьтесь, це дуже солідна цифра.

Своїми спогадами про перші кроки створеної у 1993 році Асоціації міні-футболу (футзалу) України, а також про історію досягнень українського футзалу розповів перший президент АФУ Геннадій Лисенчук, який пригадав яскраві моменти і чемпіонату світу 1996 року, коли збірна України здобула бронзові медалі, і чемпіонатів Європи 2001 та 2003 років, коли «синьо-жовті» здобули срібні нагороди. Окрім того, Геннадій Анатолійович пригадав, як свого часу президент Міжнародного Олімпійського комітету Хуан Антоніо Самаранч, коли побачив повний зал на фіналі чемпіонату світу, в якому грали збірні Іспанії та Бразилії, сказав, що футзал має бути у програмі олімпійських видів спорту. Окрім того, пан Лисенчук наголосив про важливість того факту, що вже у цьому році футзал дебютував у програмі Юнацьких Олімпійських ігор, а це означає, що є надія на те, що в недалекому майбутньому футзал зможе дебютувати і в програмі дорослих Олімпійських ігор.

Щодо питання виключення членів АФУ та вступу нових членів висловився віце-президент Асоціації футзалу України Володимир Гримайло розповів про виключення з членів АФУ Тернопільської обласної Асоціації футзалу, Миколаївської обласної Асоціації футзалу через відсутність членства в обласних Федераціях футболу та відсутності комунікації з АФУ, а також Української дитячо-юнацької футзальної ліги, оскільки ця організація не має комунікації з АФУ. До того ж, наразі функціонує Комітет дитячо-юнацького футзалу, який цілком та повністю замінив діяльність УДЮФЛ. Натомість, до складу членів АФУ включені Асоціація футзалу Закарпатської області, Одеська обласна Асоціація футзалу та Асоціація футзалу Луганської області.

Надалі представники різних комітетів АФУ та президент Асоціації футзалу України Сергій Владико доповідали про виконану роботу за період з квітня 2017 року по грудень 2018 року. Зокрема, про стан речей у ветеранському футзалі доповідав Олександр Король. Про Шкільну футзальну лігу та дитячо-юнацький футзал розповів Сергій Владико, він же розповів і про ситуацію з аматорським футзалом, але деякі деталі додав і Голова Комітету аматорського та масового футзалу Віктор Таран. Також Сергій Владико розповів про плюси Другої ліги, про те, як наразі функціонує Перша ліга, а також про зміну формату в Екстра-лізі та відновлення Кубку ліги. Про розвиток жіночого футзалу президент АФУ висловився наступним чином: «Це наш біль», оскільки для того, щоб наш жіночий футзал прогресував, треба створювати професіональну жіночу лігу (особливо в контексті майбутнього «Фіналу чотирьох» першого чемпіонату Європи серед жінок), але наразі між грандами та аутсайдерами жіночого чемпіонату України існує певна прірва, яку треба поступово долати. Про методичну діяльність розповідав Микола Повисший, який зазначив, що серед регіонів найбільш активними та зацікавленими у плані підвищення кваліфікації тренерів є харківська та Луцька області. Головний тренер збірної України (U-19) Віталій Одегов розповів про підготовку до матчів Основного раунду юніорського чемпіонату Європи, фінальна частина якого відбудеться у Латвії. Зокрема, він акцентував увагу на тому, що в українському футзалі не вистачає хороших футзальних шкіл, які могли би готувати кадри для збірних України. Про стан речей у національних збірних розповів Голова комітету національних збірних АФУ Андрій Новіков. Окремо виступив президент Асоціації футзалу Луганської області Юрій Кравченко, який розповів про розвиток футзалу в Луганській області.

Після того, як усі представники комітетів АФУ розповіли про діяльність керованих ними структур, делегати конференції висловили свою думку щодо роботи Асоціації футзалу України за рік. Діяльність АФУ була оцінена «добре».

По третьому питанню, щодо кадрової ротації в органах АФУ, виступив віце-президент Асоціації футзалу України Володимир Гримайло, який висунув кандидатуру Ярослава Мельника на посаду Голови дисциплінарного комітету АФУ. Також були виведені зі складу Виконкому АФУ Миколу Сергієнка та Ігоря Овчара. А замість них новим членом Виконкому Асоціації футзалу України став президент Асоціації футзалу Львівщини Мирослав Хом’як.

Перед тим, як відбулась найприємніша частина конференції, було влаштоване невеличке слайд-шоу, на якому висвітлювались найкращі моменти історії українського футзалу за всі 25 років. Серед них були пам’ятні матчі збірних України, а також зображення команд-легенд українського футзалу. А після цього були нагороджені футзальні активісти з усіх регіонів України.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.