У Кам’янці-Подільському триває розіграш Кубку України у віковій категорії U-13 (хлопчики 2006-2007 р. н.). У другий ігровий день було зіграно шістнадцять матчів, тобто – поєдинки другого та третього турів у всіх чотирьох групах. За підсумками цих ігор визначились учасники етапів плей-оф: турнірів за 13-16 місця, за 9-12 місця, за 5-8 місця та за 1-4 місця.

Розпочався другий ігровий день поєдинком між васильківською ДЮСШ та «Ураганом». Зважаючи на те, що команда з Васильківки грала обмеженим складом, про що ми вже писали, мабуть, не виникало сумнівів у тому, що «Ураган», за рахунок більшої лави запасних та більш грамотного тактичного та технічного оснащення гравців, має перемагати у цій грі. До того ж, «дракони» прагнули реабілітуватись за поразку в матчі зі «Спортлідером+». І це, безумовно, був додатковий фактор на користь при карпатців. А вже на 1-й хвилині «ураганівці» почали втілювати свою перевагу в життя після голу Федика. Але на цьому «червоно-білі» не зупинились та продовжили надалі грати у свою гру. І скоро той же Федик знову засмутив Лісаченка, змусивши його знову витягати м’яч з сітки своїх воріт. В принципі, все було логічно. Хоча варто сказати, що у деяких епізодах і для Починка знаходилась робота. Зокрема, на 10-й хвилині, коли він впорався зі штрафним ударом. Але все-таки юні «ураганівці» в першому таймі все-таки більше володіли м’ячем, і це втілилось у гол Ониськіва на останній хвилині першої половини гри.  

Початок другого тайму ніби-то нічим не відрізнявся від сумарної картини тайму першого. Хоча варто відзначити небезпечний момент у василкьківської ДЮСШ, коли ворота Починка від голу врятувала стійка. На це «ураганівці» відповіли ще одним голом Ониськіва. А трохи згодом Соловій ще більше зміцнив беззаперечну перевагу «Урагану». По такій грі вже не виникало сумнівів у тому, що команда з Івано-Франківська переможе. Залишалось тільки питання – з яким рахунком? І чи вдасться команді з Січеславщини забити бодай би «гол престижу»? Відповідь на ці питання дав фінальний свисток, який зафіксував перемогу «Урагану» з рахунком 6:0.   

ДЮСШ (Васильківка) – «Ураган» (Івано-Франківськ) – 0:6
Голи: Федик (1, 6), Ониськів (14, 17, 21), Соловій (20) 

Поєдинок лідерів групи «А» за підсумками першого ігрового дня розпочався зі швидкого гола у ворота «Спортлідера+» у виконанні Лісового. Вочевидь, такого дебюту матчу хмельниччани не очікували. Однак, вони прийняли умови гри, і почали шукати можливості для того, щоб відігратись. Більше того – вони почали іноді залучати Житніковського у якості п’ятого польового. Але смолянці, як виявилось, були до цього готові. Хоча, заради справедливості, зазначимо, що це не заважало Житніковському іноді тривожити свого колегу по воротарському цеху, Шинкарюка. Натомість, «Олімп» відповідав своїми атаками, даючи своїм опонентам зрозуміти, що про оборону також треба думати. Після екватору першого тайму подоляни почали трохи більше загрожувати воротам Шинкарюка. Але на 11-й хвилині вони напоролись на випад «Олімпа», який закінчився голом Волосяна. Рахунок 2:0 дозволяв «олімпійцям» грати більш розкуто, але у той же час було видно, що «Спортлідер+» не погоджувався з такою ситуацією та був готовий зробити все, щоб якомога швидше відігатись. Але зробити це до перерви команді з Хмельницького не вдалося.

По перерві у воротах «Спортлідера+» з’явився Волянський. Невідомо, чи вплинуло це якось на гру хмельницької команди, але факт залишається фактом – «Спортлідер+» зміг відквитати один м’яч. Це зробив Бевз. Після цього подоляни мали би підтиснути «Олімп», щоб спробувати забити ще. Але смілянцям вдавалося вибігати у небезпечні атаки, і цим, відповідно, вони створювали проблеми своїм суперникам. І це створювання проблем скоро призвело до взяття хмельницьких воріт у виконання Мартиненка. Але буквально тут же Бевз скоротив відставання «Спортлідера+» до мінімуму. Тим не менш, не дивлячись на таки рахунок, «Олімп» намагався не дати своїм опонентам можливості зрівняти рахунок. Смілянці активно пресингували на чужій половині майданчику та змушували «лідерів» помилятись. І одна з таких помилок призвела до автоголу Байцара, після чого шанси подолян врятувати гру суттєво зменшились. А жирною крапкою в цій грі став гол «Олімпа» на останній хвилині гри, коли Волосян видав класну передачу на Зайченка, а той спочатку розібрався з суперником, а потім пробив по воротах – 5:2, і «Олімп» став одноосібним лідером групи «А».  

«Спортлідер+» (Хмельницький) – «Олімп» (Сміла) – 2:5
Голи:
Бевз (15, 22) – Лісовий (1), Волосян (11), Мартиненко (22), Байцар (24 – автогол), Зайченко (28)

Попередження: Лисенко (24) 

Вже з перших хвилин поєдинку проти «Юності» «Іллічівець» своїми небезпечними моментами показав, хто має бути господарем ситуації. Команда з Чорноморська могла кілька разів відкрити рахунок, але постійно м’яч летів або мимо воріт, або у каркас. Що стосується «Юності», то їй під час побудови своїх атак доводилося стикатися з браком при передачах, що, звічно, було не на руку уманцям. У той же час невтомні Дмухайлов та Парулава створювали проблеми обороні «Юності». Однак, незважаючи на це, представникам Черкащини все-таки вдавалося ліквідовувати загрози. А на 10-й хвилині «Юність» несподівано вийшла вперед. Раєнко виявилась неготовою до дальнього удару Лавренка, і «Іллічівець» був змушений розпочинати з центра. Чи варто казати, що чорноморці одразу пішли вперед? Мабуть, ні – це і так зрозуміло. Але попереду і «Іллічівця» не все виходило так, як теоретично могло би бути. Тому, на перерву чинні володарі Кубку України (U-13) пішли, поступаючись у рахунку.

А вже практично на початку другого тайму «Юність» привезла собі вільний удар. «Іллічівець» класно розіграв цей «стандарт», і зрештою Парулава зрівняв рахунок у зустрічі. Після цього «Іллічівець» фактично пішов на штурм воріт «Юності». Один тільки Дмухайлов мав кілька хороших моментів, і, зрештою, він таки домігся свого – саме 14-й номер «Іллічівця» вивів свою команду вперед. На цьому проблеми «Юності» не закінчувались. Гравці «Іллічівця» намагались закінчувати кожну свою атаку акцентованим ударом по воротах Шниря. І будь-який з цих ударів міг стати результативним. Але замість цього «Іллічівець» пропустив на 25-й хвилині – Лавренко оформив дубль. А міг би зробити і хет-трик, якби за кілька миттєвостей переграв Раєнко у ближньому бою. Покарання прийшло тут же – Парулава вивів «Іллічівець» вперед. Тепер вже «Юність» пішла штурмом на воота команди з Одещини. Уманці мали кілька дуже хороших нагод, але м’яч якимось чином не летів у ворота Раєнко. І все-таки за сім секунд до кінця другого тайму Лавренко зміг врятувати свою команду від поразки. Однак, тепер переможець гри мав визначитись у серії пенальті. А вже там «Юність» здобула сенсаційну перемогу над «Іллічівцем».

«Юність-Базис» (Умань)  – «Іллічівець» (Чорноморськ) – 3:3 (по пенальті – 2:0)
Голи:
Лавренко (10, 25, 28) – Парулава (16, 25), Дмухайлов (18)

Попередження: Томіхан (22) 

Поєдинок між новобузькою МДЮСШ та запорізьким «Мегаполісом» розпочався без розвідки боєм. Обидві команди були заточені на боротьбі, і цієї боротьби вистачало – подекуди і з порушеннями правил. Про те, що поєдинок був безкомпромісним, свідчить той факт, що до екватору першого тайму вже були показані три жовті картки. Причому, дві з них – у пасиві «Мегапполіса», який, до речі, ще й вів у рахунку. Це, звичано, спонукало гравців з Нового Бугу створювати моменти біля воріт Сидоренка. І вони створювались. Більше того – представники Миколаївщини були реально близькими до того, щоб зрівняти рахунок, однак фарт та стійка воріт допомогали «Мегаполісу» уникнути голу. Як треба реалізовувати свої моменти, показав на 12-й хвилині Швець, який зробив рахунок 2:0 на користь запорізької команди. Але вже за кілька миттєвостей МДЮСШ могли відквитати один м’яч, проте Лясковський не забив дабл-пенальті. А це міг би бути хороший шанс для «зелених» піти на перерву, програючи лише один м’яч.

Зате новобугівці спробували забити швидкий гол у ворота «Мегаполіса» на початку другого тайму. Однак, замість цього вони отримали гол у власні ворота. Сталося це після розіграшу штрафного, коли ніким не прикритий Рокотянський зміг переправити м’яч у ворота МДЮСШ. Так рахунок став вже 3:0 на користь команди з Запоріжжя. По такій грі у новобугівців залишались лише надії на «гол престижу». Однак, його ще треба було забити, а з цим не клеїлось. Щоправда, і «Мегаполіс» вже на йшов уперед великими силами. Складалось враження, що «Мегаполіс» не хотів щось змінювати, а гравці МДЮСШ не могли це зробити. Тому, гра спокійно добігла до свого кінця, а «Мегаполіс» спокійно взяв три очки.  

МДЮСШ (Новий Буг) – «Мегаполіс» (Запоріжжя) – 0:3
Голи:
Рокотянський (2, 17), Швець (12)

Попередження: Чурновцов (6) – Кухленко (5), Власенко (7) 

«Фортеця» дуже активно розпочала поєдинок проти луцької ДЮСШ № 2. Вже з перших секунд для голкіпера лучан Чайки знаходилась робота, і він був змушений рятувати свою команду від потенційних голів. Але трохи згодом, витримавши стартовий натиск, волинські футзалісти спробували перейти до активних атакувальних дій на чужій половині. Однак, все-таки «Фортеця» створювала більш небезпечні нагоди, і якби не Чайка, то луцька команда вже програвала би з великим рахунком. Але доля розпорядилася так, що рахунок у цій зустрічі відкрили лучани після удару низом Романчука, який став несподіванкою для Мельника. А за кілька миттєвостей Стоянович зробив рахунок 2:0 на користь ДЮСШ № 2, після чого наставник «Фортеці» Віталій Авілов узяв тайм-аут. Далі – більше. Лучани почали грати на контратаках, і стало зрозуміло, що в обороні «Фортеці» є певні проблеми. А коли на останній хвилині першого тайму Хомич зробив рахунок 3:0 на користь ДЮСШ № 2, стан «Фортеці» у цій грі був вже близький до критичного. А за кілька секунд Поліщук додав ще один гол. Таким чином, після першого тайму рахунок був 4:0 на користь представників Волині.

Натхненні таким вдалим першим таймом, лучани  спробували продовжити свій гольовий «бенкет» і після перерви. Однак, забити швидкий гол їм не вдалося. До того ж, скоро у них сталась одна проблема: Кальчук отримав червону картку, і волиніням тепер треба було провести дві хвилини у меншості. Але у нервіних складах обидві команди пробули небагато часу, оскільки «Фортеці» вдалось реалізувати більшість завдяки голу Теплюка. Після цього луцькі футзалісти, як здалося зі сторони, почали трохи нервувати. І «Фортеця» не могла цим не скористатись – на 20-й хвилині Хвостач відіграв ще один м’яч. Господарі майданчику почали тиснути на ворота Чайки. Але голкіпер ДЮСШ № 2 продовжував рятувати свою команду від голів. Але, незважаючи на тиск  боку «Фортеці», волинянам іноді все-таки вдавалось щось створювати біля воріт Мельника.

Після взятого тайм-ауту «Фортеця» вийшла грати з п’ятим польовим. Це дуже швидко принесло дивіденди у вигляді п’ятого фолу для ДЮСШ № 2. Однак, лучани могли скористатись тим, що у суперників порожні ворота. В одному з епізодів Стоянович міг забивати, проте вдало зіграв Хамелюк, який виконував обов’язки голкіпера. Ще в одному моменті ледь не вразив порожні ворота Чайка. На останній хвилині «Фортеця» пішла на штурм, однак він господарям майданчику нічого не приніс.

«Фортеця» (Кам’янець-Подільський) – ДЮСШ № 2 (Луцьк) – 2:4
Голи:
Теплюк (17), Хвостач (20) – Романчук (11), Стоянович (11), Хомич (14), Поліщук (14)

Попередження: Іванов (14), Чайка (21)
Вилучення: Кальчук (16) 

«Гопри-Продексім» та «Таврія» розпочали очну зустріч спокійно. Так би мовити, до першого вибуху. І він стався у «Гопри» – саме ця команда повела в рахунку на 2-й хвилині. Після цього «червоно-чорні» віддали ініціативу суперникам, щоб мати більше шансів у контратаках. І така тактика приносила команді з Херсонщини свої дивіденди, оскільки моменти після подібних контрвипадів створювались. Щоправда, рахунок при цьому залишався незмінним. Проте, на 10-й хвилині рахунок все-таки змінився, і – не на користь «Гопри». «Таврійці» шикарно розіграли аут на своїй половині майданчику, в три паси донесли м’яч до чужого «п’ятачка», а там Демченко вразив ворота «Гопри». На цьому команда з Василівки не зупинилась. Через кілька хвилин Мартиненко потужно пробив, але м’яч після його удару «поцілував» поперечину. Після цього гра пішла на зустрічних курсах, але схилити шальки терезів на свою користь до перерви так ніхто і не зміг.  

Гра на зустрічних курсах продовжилась і по перерві. Але водночас гострота у діях обох команд подекуди згасала. Однак, навіть незважаючи на це, для воротарів обох команд іноді знаходилась можливість проявити себе. По суті, нічийний результат на табло відповідав тому, що відбувалось на майданчику. Але на 21-й хвилині Діденко вивів «Таврію» вперед, тому тепер слід було чекати відповіді від «Гопри». Відповідь була такою: «червоно-чорні» вийшли грати вп’ятьох. Але розіграш зайввого у «Гопри» не вдавався. Тим не менш, деякий зиск з цього був – «Таврія» стала набагато менше атакувати. Однак, врятувати гру команді з Голої Пристані не вдалося.

«Гопри-Продексім» (Гола Пристань) – «Таврія» (Василівка) – 1:2
Голи:
Овчінніков (4) – Демченко (10), Діденко (21) 

І «Фортуна», і «Надія-Прикарпаття» напередодні програли свої матчі у рамках першого туру. Тому цим командам було важливо здобути очки в очній зустрічі. Як показав старт матчу, більше над питанням здобуття очок думали гравці «Надії-Прикарпаття», які фактично взяли в облогу володіння «Фортуни». Однак, витиснути з цього максимум зі своїх моментів прикарпатці не могли. Натомість, гравцям «Фортуни» вдалося не тільки витримати тиск на свої ворота, а й організувати невеличкий контрнаступ, наслідком якого став гол Коваленка. Не сказати, щоб цей гол змінив ситуацію на майданчику, адже «Надія-Прикарпаття» продовжувала чекати щастя біля чужих воріт, але «Фортуні» забитий гол додав наснаги та впевненості. Тим не менш, івано-франківцям в одній з атак все-таки вдалось зрівняти рахунок у зустрічі. А це означало, що обом командам довелось починати все спочатку. Вивести «Надію» вперед міг Грабан, але він не зміг «пробити» Бричка з близької відстані. Після цього обидві команди по-спортивному завелись, і до кінця першого тайму вже важко було комусь віддати перевагу.  

По такій грі перевагу могла отримати та команда, яка спробує піти на ризик. І, судячи з початку другого тайму, ризикнути вирішили івано-франківці. За це вони отримали винагороду у виді голу від Редушка. Однак, це були не останні біди «Фортуни». Згодом Грабан сповна виправився за нреалізовані моменти у першому таймі – двічі він «розписався» у воротах христинівців. А трохи згодом Редушко естафету у Грабана перехопив Редушко, який «відповів» своєму одноклубнику хет-триком. І це вже – 6:1 на користь «Надії-Прикарпаття». На цьому івано-франківці не зупинялись, хоча могли би вже грати за рахунком. Однак, вони не зупинялись, і навіть забивали. Що стосується «Фортуни», то зусиль одного лише Коваленка було замало для того, щоб нав’язати боротьбу «Надії-Прикарпаття», яка в підсумку виграла з рахунком 7:1.

«Фортуна» (Христинівка) – «Надія-Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – 1:7
Голи:
Коваленко (7) – Шешурак (11), Редушко (17, 20, 21), Грабан (18, 19), Хомин (25) 

Протистояння між «Темпом» та «Буковиною» очікувалось з великим інтересом. Перш за все, через те, що обидві команди – самі по собі цікаві. До того ж, обидва колективи були налаштовані на те, щоб з перших хвилин заволодіти ініціативою. Але по факту суперники більше намагались знайти один в одного слабкі сторони. Відповідно, і «Темп», і «Буковина» намагались максимально загострити гру біля чужих воріт, вмикаючи при цьому максимальні швидкості. До того ж, майже на кожному сантиметрі майданчику точилась боротьба, що свідчило про одне: ніхто з граючих команд не хотів поступатись. По такій грі гол у будь-які ворота міг максимально загострити всю ситуацію на майданчику. Однак, у першій половині голів ніхто не побачив.

Другий тайм розпочався з гострих моментів у обох команд. Однак, на табло продовжували палати «бублики». І , як і раніше, , обидві команди продовжували шукати шпарини, якими можна скористатись, щоб нарешті відкрити рахунок. Не можна казати, що хтось більше володів ініціативою. Скоріше за все, тут був паритет. А ось щодо рахунку, то тут паритет був перерваний на 22-й хвилині, коли «Темп» зміг відкрити рахунок завдяки влучному удару Чумака. І тут же Толок ледь не подвоїв перевагу енергодарців, але з його ударом впорався Поштар. А за дві хвилини дальній удар Мороза зрівняв цифри на табло. Після цього обидві команди завелись, і градус протистояння піднявся ще вище. Будь-який епізод міг призвести до голу, тому обидві команди намагались грати без права на помилку. І все це призвело до другої за день серії пенальті.

А остаточно градус підвищився, коли розпочалась серія післяматчевих 6-метрових. Там вже пішли нерви, тому були як голи, так і промахи. Більше того – серія пішла після основних ударів до першого промаху. Зрештою, все дійшло до того, що вирішальне слово було за воротарями. Спочатку Авілов парирував удар від Поштаря, а потім сам забив пенальті, чим і подарував перемогу «Темпу».

«Буковина» (Чернівці) – «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – 1:1 (по пенальті – 6:7)
Голи:
Мороз (24) – Чумак (22)

Попередження: Касарим (22) 

Після надважкої (в емоційному плані) попередньої гри якось складно було переключитись на матч у групі «А» між «Ураганом» та «Олімпом». І хоча гра обіцяла бути цікавою, та в плані боротьби та емоцій вона (при всій повазі) поступалась протистоянню між «Темпом» та «Буковиною». Хоча спочатку «Ураган», за звичкою, спробував нав’язати «Олімпу» свою гру. Однак, команда зі Сміли виявилась до цього готовою. Більше того – смолянці нав’язували «Урагану» боротьбу, а подекуди і самі створювали небезпечн моменти. І завдяки цьому гра трохи вирівнялась. Це, вочевидь, було на руку «Олімпу», який міг собі дозволити створювати проблеми «Урагану». А самі «дракони», мабуть, не були готовими до такої гри з боку суперників. І це вилилось у чотири набраних фоли за підсумками першого тайму. Тільки «Олімп», який ближче до кінця першої половини зустрічі виглядав впевненіше за «Олімп», не міг цим скористатись. Та й «ураганівці» не дуже радували успіхами в атаці. Тому, нулі на табло після першого тайму були більш ніж логічними.

«Ураган» почав грати трохи жвавіше у другому таймі, але без звичного тиску. Тобто, івано-Франківська команда створювала моменти з деяким інтервалом, даючи трохи атакувати і суперникам. Однак, з плином часу напруження почало зростати. Наче «Ураган» і володів ініціативою трохи більше за «Олімп», і був трохи гострішим, але чогось не вистачало попереду. Складалось враження, що «дракони» були якимись втомленими. У той же час «Олімп» нехай і рідше атакував, але все-таки намагався створювати проблеми. До того ж, обидві команди помітно нервували, що було видно по кількості командних фолів.

А незадовго до фінального свистка «Олімп» наніс «Урагану» разючий «укол». Капітан смілянців Волосян змусив капітулювати Починка, і, як стало відомо за кілька миттєвостей, цей гол приніс перемогу команді з Черкащини.  

«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Олімп» (Сміла) – 0:1
Гол:
Волосян (28)

Попередження: Курилюк (9) 

При всій повазі до команди з васильківської ДЮСШ, навряд чи її можна було вважати фаворитом у матчі з «Спортлідером+». Ми вже говорили про причини. До того ж, команда з Хмельницького перебуває наразі у чудовій формі, що показали попередні матчі. Тому, для представників Васильківки навряд чи цей поєдинок мав принести якісь хороші новини.

Тим не менш, номінальні господарі матчу по ходу першого тайму намагались нав’язувати боротьбу хмельничанам. І це у команди в блакитній формі більш-менш виходило. Однак, першими все-таки забили «лідери» – це зробив Байцар. Здавалось, що після цього «Спортлідер+» візьме гру повністю під свій контроль. Однак, замість цього подоляни, так би мовити, ув’язалися у гольову перестрілку. В результаті незадовго до кінця першої половини зустрічі рахунок вже був 2:2. Але нічийному рахунку за підсумками тайму не судилося бути остаточним. На останній хвилині першої половини гри Стасюк забив «гол у роздягальню», і «Спортлідер+» пішов на перерву в якості переможця.

А після перерви «Спортлідер+» забив ще і «гол з роздягальні». Вочевидь, цей пропущений гол психологічно надломив гравців васильківської ДЮСШ. А «Спортлідер+», натхненний цим успіхом, скоро забив ще. І цей гол, який забив Хібовський (до речі, це був його другий гол у даній грі), фактично вирішив долю поєдинку. Щоправда, після цього подоляни забили ще, але то була, як то кажуть, масна крапка в цій грі. Отже, прогнозована перемога «Спортлідера+» з рахунком 6:2.

ДЮСШ (Васильківка) – «Спортлідер+» (Хмельницький) – 2:6
Голи:
Сеневик (8), Буабдамах (13) – Байцар (6), Хібовський (8, 17), Стасюк (14), Лисенко (15), Мельник (23)

Після програшу в попередньому матчі «Іллічівець» прагнув реабілітуватись у грі з «Мегаполісом». І на перших хвилинах чорноморці були близькими до того, щоб втілити свої бажання у забитий гол. Але, якщо чесно, чомусь у завершальній стадії атак «Іллічівця» не було звичної гостроти. І це, відповідно, теж впливало на гру з Одещини, адже не реалізовувались хороші моменти. Наприклад, Парулава з хорошої позиції не влучив у ворота, а Дзюін «вистрілив» зі штрафного у «молоко». Той же Парулава вивів Сакару на вбивчу позицію, але той не влучив по м’ячу. Що стосується «Мегаполіса», то ця команда намагалась відповідати своїми контратаками. Однак, в активі запорізької команди майже не було акцентованих ударів по воротах Раєнко. Натомість, були командні фоли, яких за перший тайм у «гранатово-чорних» було чотири. Для порівняння – «Іллічівець» у першій половині гри взагалі не фолив. Але всі ці деталі не впливали рахунок, який залишався не відкритим.

Дебют другого тайму був за «Мегаполісом», який спробував перебрати ініціативу до себе за рахунок володіння м’ячем. Окрім того, був епізод, коли атакуючі дії запорожців принесли певні труднощі «Іллічівцю». Але «червоні» не тільки змогли пересунути гру від своїх воріт, а й почали створювати небезпечні моменти. В одному з них Рокотянський врятував свою команду, винесши м’яч з воріт, ще двічі воротам Сидоренка загрожував Дмухайлов. І, врешті-решт, на 19-й хвилині «Іллічівець» зміг забити. Спочатку Сакара виправився за змарнований шанс у першому таймі, а потім забив і Дмухайлов. Тепер запорізькій команді треба було йти на ризик та йти великими силами. Вони почали частіше бити по воротах Раєнко, однак це були не такі удари, з якими Єва могла би не впоратись. Рокотянський намагався взяти на себе ношу лідера та повести своїх партнерів за собою, однак у нього це не завжди виходило. У той же час у «Іллічівця» не виходило закріпити свою перевагу. Але на початку останньої хвилини гол Дмухайлова фактично розставив усі крапки над «і». Щоправда, останнє слово у цій грі залишилось за «Мегаполісом», але гол Швеця лише підсолодив гірку пігулку поразки запорожців.  

«Іллічівець» (Чорноморськ) – «Мегаполіс» (Запоріжжя) – 3:1
Голи:
Сакара (19), Дмухайлов (19, 28) – Швець (28) 

Хоч поєдинок між «Юністю» та МДЮСШ з турнірної точки зору майже нічого не вирішував, для обох команд було справою принципу перемогти в очному двобої. Тому, суперники по цій грі одразу почали грати на високих швидкостях та шукати щастя у чужих воріт. І треба сказати, що це призводило до великого обсягу роботи в обох воротарів. Ніхто не хотів поступатись, тому і пропускати ніхто не хотів. Але ж і забити прагнула кожна з команд. Але за такої інтенсивності боротьби та подій на на рахунку обох команд було мало фолів. Так, станом на середину першого тайму на два клуби було лише одне порушення. Але ближче до кінця першої половини гри фолів стало трохи більше. Вочевидь, це сталося внаслідок того, що градус гри підвищився після того, як Кожедуб відкрив рахунок, і команда з Нового Бугу почала вигравати. У «Юності» була можливість зрівняти рахунок, але Лавренко не забив перспективний штрафний удар. Після цього обидві команди могли ще змінити цифри на табло, однак на перерву вони пішли за мінімальною переваги команди з Миколаївської області.

А після перерви ново бузькій команді вдалося дуже швидко подвоїти свою перевагу. Хоча варто віддати належне «Юності». Пропустивши відносно швидкий гол, команда з Умані не знітилась і продовжила йти вперед, щоб для початку спробувати бодай би «розмочити» рахунок. Від цього і відсоток боротьби на майданчику збільшився. Хоча для МДЮСШ тут був негативний момент, пов’язаний з набором командних фолів. У цьому плані «Юність» грала акуратніше. До того ж, уманці намагались втілювати у голи свої нагоди, але з цим у «жовто-чорних» не складалося. Було зрозуміло, що рано чи пізно їм потрібно буде ризикувати. Але виходити з п’ятим вони не поспішали. Натомість, на останній хвилині Кожедуб своїм другим голом у цьому матчі остаточно зняв усі питання щодо переможця, яким стала команда з Нового Бугу.  

«Юність-Базис» (Умань) – МДЮСШ (Новий Буг) – 0:3
Голи:
Кожедуб (10, 28), Курновцев (16)

Попередження: Будченко (22) 

Перед початком гри між «Фортецею» та «Гопри» відбулось урочисте привітання головного тренера господарів майданчику Віталія Авілова з Днем народження. Після таких привітань у його підопічних, звісно, був серйозний стимул перемогти своїх опонентів з Голої Пристані. Більше того – перший небезпечний момент у цій грі також був на рахунку гравців «Фортеці» – Тижнебезпечно пробивав, але м’яч пролетів вище воріт. Тим не менш, ситуація на майданчику складалась таким чином, що «Гопри» все-таки намагався більше грати першим номером, але по ходу першого тайму віддав ініціативу, щоб мати можливість тікати в контратаки. І треба сказати, що ці випади були потенційно небезпечними. Чому потенційно? Тому що вони не завжди мали акцентоване закінчення у вигляді небезпечних ударів по воротах. Але у деяких епізодах «Гопри» міг і пропустити у свої ворота – тоді фарт був на боці представників Херсонщини.  Разом з тим, по ходу гри можна було зробити висновок, що її долю може вирішити навіть один забитий гол. Однак, за підсумками першої половини гри була зафіксована нульова нічия.

Незважаючи на те, що «Фортецю» на початку другого тайму активно підтримували вболівальники, підопічним Віктора Авілова не вдавалось забити швидкий м’яч. А от капітану «Гопри» Жаганову на 17-й хвилині вдалося змусити трибуни вщухнути на кілька миттєвостей. Саме він став автором першого м’яча у цій грі. Після цього господарям майданчику треба було думати, як відігратись. А ось у футзалістів «Гопри» тепер з’явились можливості тікати до воріт Мельника. Зокрема, дуже хороший момент після контратаки мав Загородній, але пробив з близької відстані вище воріт. Він же трохи згодом поцілив у хрестовину. Двічі здалеку пробивав Жаданов. «Фортеця» відповіла небезпечним ударом Хамелюка, після якого м’яч пролетів поруч з дальньою стійкою. Ще в одному епізоді вже польові гравці «Гопри» винесли м’яч фактично з лінії воріт.

За три хвилини до кінця другого тайму «Фортеця» пішла з п’ятим. Але поспіх у прийнятті рішень призводив до помилок, які були н руку гравцям з Херсонщини. Але гравці «Гопри» теж не поспішали скористатись цими помилками, тому це залишало «Фортецю» у грі. А на початку останньої хвилини другого тайму голопристанці олзіграли аут, після чого м’яч був доставлений на «п’ятачок», де Овчінніков зміг переправити «снаряд» у ворота. І цей гол приніс перемогу «Гопри» над господарями майданчику.

«Фортеця» (Кам’янець-Подільський) – «Гопри-Продексім» (Гола Пристань) – 0:2
Голи:
Жаданов (17), Овчінніков (28) 

Команда з Василівки залишила дебют зустрічі з луцькою ДЮСШ № 2 за собою. Щоправда, «Таврія» не змогла забити, проте вона змусила Чайку кілька разів вступити у гру. І впевнені дії голкіпера певною мірою надихнули лучан на гру попереду, що мало би стати своєрідним «дзвіночком» для «таврійців». Однак, вони цього «дзвіночку». Не почули. А дарма. На 6-й хвилині «біло-блакитних» за це покарав Стоянович, який відкрив рахунок. Але раділи лучани недовгоВже за хвилину у їх ворота був призначений пенальті, який реалізував Мартиненко. Після цього вже волиняни змарнували непогану нагоду вийти вперед. Точніше, її зіпсував Стоянович, який у ці хвилини був найактивнішим у складі своєї команди. Знав би лідер луцької команди, що після цього «Таврія» заб’є – точно би розпорядився своїм моментом якомога краще. А так «жовто-синім» довелось відіграватись, в результаті чого на 12-й хвилині виникла «перестрілка». Варто було тільки Поліщуку зрівняти рахунок, як Демченко знову вивів «Таврію» вперед. Здавалось, що після цього підуть справжні «гойдалки». Однак, на диво, кінцівка першого тайму минуло відносно спокійно.

Зате лучанам вдалося зрівняти рахунок на початку другої половини гри. Це Стоянович оформив дубль. І він же згодом мав ще кілька нагод, щоб зробити рахунок 4:3 на користь ДЮСШ № 2. Трохи згодом двічі мав забивати Поліщук після небезпечних прострілів Хомича. Фактично другий тайм проходив під диктовку волинян, але схилити шальки терезів їм не вдавалось. Здебільшого, це не вдавалось зробити через те, що лучани, замість того, щоб віддати пас партнеру, який знаходився у більш вигідній позиції, одразу били по воротах, і удари ці були переважно неточні. А ось коли лучани спробували зіграти в пас, то результат з’явився одразу – Стоянович оформив хет-трик.

Здавалось, що після цього «Таврія» піде вперед великими силами, щоб зрівняти рахунок. Однак, серйозних атак на ворота Чайки у команди з Василівки було мало. І це зменшувало шанси «таврійців» врятувати гру або перевести її у серію пенальті. Однак, на 27-й хвилині своє вагоме слово капітана сказав Мартиненко, який здійснив індивідуальний прохід та «пробив» Чайку – 4:4. Лучан такий хід подій не влаштовував, і вони пішли вперед, аби спробувати вирвати перемогу. Однак, замість того обом командам довелося пробивати пенальті.

А там нерви виявились міснішими у «таврійців». Точніше – у їх голкіпера Білоусова, який відбив два удари лучан. А самі гравці «Таврії» забили на один удар більше. Що ж, можливо, це була розплата за змарновані лучанами моменти, особливо у другому таймі.  

«Таврія» (Василівка) – ДЮСШ № 2 (Луцьк) – 4:4 (по пенальті – 2:1)
Голи:
Мартиненко (7 – з 6-метрового, 27), Пікунов (9), Демченко (12) – Стоянович (6, 16, 24), Поліщук (12) 

Передостанній матч другого ігрового дня, в якому зустрічались «Надія-Прикарпаття» та «Темп-ЗАЕС-Продексім», по праву можна було відносити до розряду центральних. Принаймні, якщо брати до уваги матчі, які відбувались у другій половині ігрової програми. Обидві команди були фаворитами своєї групи. До того ж, «Надії» треба було тільки перемагати, щоб вирішити своє питання щодо остаточного місця у групі.

Але на початку гри «Надія» могла пропустити. Спочатку Толок пробив по воротах Говдяка, але голкіпер івано-франківців парирував цей удар. Однак, на добивання опинився Чумак, який не зміг додати м’яч у «рамку». А після цього «Надія-Прикарпаття» почала відповідати своїми моментами. У при карпатців була далеко не одна можливість забити, але блискуче у воротах «Темпу» діяв Афілов, який іноді робив просто запаморочливі «сейви». Якби не голкіпер, то енергодарська команда могла би вже програвати з непристояним рахунком. Тому, підопічні Ігоря Черненка мають за це подякувати своєму воротареві. Однак, на 12-й хвилині він все-таки виявився безсилим, і Тисак відкрив рахунок. Мабуть, це був один з найгірших таймів «Темпу» на турнірі (якщо не найгірший), тому що енергодарці забагато дозволяли своїм суперникам. Окрім того, не на руку їм були й отримані до свого пасиву командні фоли. До того ж, у команди з Запорізької області далеко не завжди щось вихоило в атаці. Тому, їм залишалось тільки сподіватись на те, що у другому таймі ситуація стане трохи кращою.

І дійсно – у другому таймі енергодарці почали грати трохи краще. Більше того – вони мали реальну можливість для того, щоб зрівняти рахунок. Але Говдяк з партнерами змогли ліквідувати загрозу. У відповідь Пасічняк міг забивати після класного сольного проходу, однак Афілов вкотре в цій грі був на висоті. А після цього «Темп» зрівняв рахунок. Зробив він це по-футбольному, у британському стилі. Васильєв відгукнувся на навіс у штрафний майданчик і переправив м’яч головою у ворота Говдяка – 1:1. Тепер «Надії», якщо вона хотіла виграти, знову треба було йти вперед. Але виграти хотів і «Темп», який після забитого голу виглядав значно активніше. І, якщо чесно, то в ці хвилини «Темп» був ближче до перемоги в основний час, ніж «Надія-Прикарпаття».

Однак, вже вчетверте за цей ігровий день доля матчу вирішувалась у серії пенальті. І що цікаво – вдруге у післяматчевій лотереї брав участь «Темп». І знову справа не закінчилась лише основною серією. І знову героєм післяматчевих 6-метрових став Афілов, який потягнув три удари з чотирьох, а «Темп» переміг з рахунком 2:1.

«Надія-Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – 1:1 (по пенальті – 1:2)
Голи:
Тисак (12) – Васильєв (24) 

В останньому матчі другого ігрового дня зустрічались христинівська «Фортуна» та чернівецька «Буковина». Враховуючи те, що цей матч вже практично нічого не вирішував, окрім престижу, обом командам можна було пограти у своє задоволення. До того ж, після попереднього поєдинку була потрібна розрядка.

Однак, кожна з команд хотіла завершити груповий етап Кубку України (U-13) перемогою. І чернівецька команда першою зробила заявку на звитягу – це Трифаненко відзначився. Після цього «Буковина» мала ще кілька можливостей для того, щоб збільшити свою перевагу, але тепер м’яч у ворота «Фортуни» влітати не хотів. Христинівці відповіли своїм моментом лише на 10-й хвилині, але відмінно зіграв Поштар. І тут же Мунтян таки зробив рахунок 2:0 на користь чернівчан.  Після цього «Буковина» наче і грала за рахунком, але водночас ще кілька разів могла довести рахунок до розгромного ще в першому таймі. Проте, цього не сталося.

Після перерви «Фортуна» одразу пішла на штурм. Однак, дивідендів з цього вона не отримала. Більше того – в одній з атак у відповідь христинівська команда ледь не пропустила. Але, як показали подальші події, вона лише відтермінувала свою третю капітуляцію до 23-ї хвилини, коли відзначився Прокопенко. Після цього «жовто-чорні» вирішили поекспериментувати у грі з п’ятим польовим. І варто сказати, що ці експерименти виходили відносно непоганими. Хоча під кінець гри «Фортуна» могла забити «гол престижу», м’яч після штрафного влучив у хрестовину. На останніх секундах гри христинівці мали право на ще один штрафний, але і він не приніс результатів. Отже, в останньому поєдинку другого ігрового дня «Буковина» здобула «суху» перемогу.

«Фортуна» (Христинівка) – «Буковина» (Чернівці) – 0:3
Голи:
Трифаненко (5), Мунтян (10), Прокопенко (23) 

За підсумками поєдинків групового етапу сформувались пари плей-оф, які зіграють 30 січня.

«Нижній» плей-оф
08.00. 3Б – 4В. МДЮСШ (Новий Буг) – «Фортеця» (Кам’янець-Подільський)
08.50. 3В – 4Б. ДЮСШ № 2 (Луцьк) – «Юність-Базис» (Умань)
09.40. А3 – 4Г. «Ураган» (Івано-Франківськ) – «Фортуна» (Христинівка)
10.30. 3Г – 4А. «Надія-Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – ДЮСШ (Васильківка)

«Верхній» плей-оф
11.20. 1А – 2Г. «Олімп» (Сміла) – «Буковина» (Чернівці)
12.10. 1Г – 2А. «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – «Спортлідер+» (Хмельницький)
13.00. 1Б – 2В. «Іллічівець» (Чорноморськ) – «Таврія» (Василівка)
13.50. 1В – 2Б. «Гопри-Продексім» (Гола Пристань) – «Мегаполіс» (Запоріжжя)

Плей-оф за місця
14.40. 1 гра за 13-16 місця
15.30. 2 гра за 13-16 місця.
16.20. 1 гра за 9-12 місця.
17.10. 2 гра за 9-12 місця.
18.00. 1 гра за 5-8 місця.
18.50. 2 гра за 5-8 місця.
19.40. 1 гра за 1-4 місця.
20.30. 2 гра за 1-4 місця.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.