У Кам’янці-Подільському триває розіграш Кубку України у віковій категорії U-13. У передостанній ігровий день були зіграні матчі плей-оф та півфінальні поєдинки міні-турнірів за місця. Пропонуємо Вашій увазі їх результати.

 «Нижній» плей-оф

Третій ігровий день розпочався х поєдинків «нижнього» плей-оф, у якому визначались команди, що боротимуться за 9-16 підсумкові місця. І першими свій поєдинок на виліт провели «Фортеця» та новобузька МДЮСШ. Команда з Нового Бугу спробувала щось створити на початку гри, але «Фортеця» швидко перехопила ініціативу. І хоча господарі майданчику були близькими до взяття воріт суперників, та все ж до голу їм не вистачало якоїсь дещиці. Натомість, гравці «Фортеці» змушували своїх візаві частіше фолити, що теж могло дати свої плюси. Як треба реалізовувати свої нагоди, показали гравці МДЮСШ. Фактично перший їх небезпечний момент втілився у гол Лясковського. Зрозуміло, що «Фортеці» треба було відіграватись, але у «біло-синіх» не йшли справи в атаці. Чотири рази за перший тайм у підопічних Віталія Авінова була така ситуація, що з флангу йшов простріл на «п’ятачок», але там постійно комусь не вистачало одного – вставити ногу, щоб забити. Теоретично футзалістам з Кам’янця-Подільського мав допомогти той факт, що у суперників вже було п’ять командних фолів. Окрім того, господарі майданчику починали збільшувати тиск на ворота МДЮСШ. Але все це не допомогло їм забити у першій половині гри.

Другий тайм розпочався з тиску «Фортеці» на форота МДЮСШ. Але спортивне щастя було на боці команди з Нового Бугу. Більше того – у двох епізодах футзалісти з Миколаївщини виносили м’яч фактично з лінії воріт. І все-таки на 21-й хвилині тиск «Фортеці» дав свої результати – Хамелюк зрівняв рахунок. У відповідь вихованці МДЮСШ спробували чинити тиск, але замість цього пропустили вдруге. Цього разу – від Геника. І це була ще не межа, оскільки гравці «Фортеці» шукали можливість для того, щоб збільшити свою перевагу. Явна можливість для цього була тоді, коли у ворота МДЮСШ був призначений дабл-пенальті, але Хамелюк його не забив. Натомість, підопічним Віталія Авінова вдалося забити з гри. Це Герда зміцнив перевагу «Фортеці». Хоча якби Дада забив 10-метровий у ворота господарів майданчику на початку останньої хвилини, то невідомо, як би склалась доля цього матчу. А так – залишилось тільки констатувати, що «Фортеця» буде боротись за 9-12 місця, а   

МДЮСШ (Новий Буг) – «Фортеця» (Кам’янець-Подільський) – 1:3
Голи:
Лясковський (7) – Хамелюк (21), Геник (22), Герда (27)

Попередження: Геник (28)
На 25-й хвилині Хамелюк («Фортеця») не реалізував 10-метровий (поперечина)
На 28-й хвилині Дада (МДЮСШ) не реалізував 10-метровий (мимо) 

«Юність» на старті гри спробувала пред’явити свої претензії на право володіти ініціативою. І якби уманцям вдалося забити швидкий гол, то ще невідомо, як би склалася гра. А так – у лучан з’явились свої шанси на гол. І вони, відверто кажучи, були більш небезпечними, ніж у «Юності». Однак, незважаючи на це, рахунок залишався не відкритим. І це давало певну надію команді з Умані, яка по такій грі була змушена грати здебільшого другим номером. Але це «жовто-чорним» вдавалось дуже добре, бо у них потім почали з’являтись непогані контратаки. Щоправда, на «бублики» на табло це ніяк не вплинуло.

А на початку другого тайму голи Хомича та Поліщука дали лучанам більш-менш комфортну перевагу. «Юності» тепер довелось відіграватись. Заради справедливості, відзначимо, що у «Юності» все-таки були моменти для того, щоб як мінімум відквитати один м’яч. Однак, «пробити» Осипчука уманцям не вдавалось. І це – при тому, що іноді здавалось, що м’ячу вже нема, куди дітись, як не у ворота. Але волинянам вдалося зберегти свої ворота «сухими», що теж стало одним з визначальних факторів перемоги ДЮСШ № 2.  

ДЮСШ № 2 (Луцьк) – «Юність-Базис» (Умань) – 2:0
Голи:
Хомич (16), Поліщук (16) 

Несподівано для багатьох, «Фортуна» з перших хвилин почала показувати зуби. Тобто, команда з Христинівки не дала «Урагану» заграти з самого початку в притаманний «драконам» футзал. Більше того – «Фортуна» навіть створила кілька непоганих нагод біля воріт Починка. Логічним завршенням цього став гол у виконанні Короля на 7-й хвилині. Але варто відзначити, що «ураганівці» сприйняли це якось спокійно. І так само спокійно вони за хвилину відігрались завдяки голу Федика. Не можна сказати, що після цього «Ураган» збільшив оберти, як цього можна було чекати. Скоріше, навпаки. Гра здебільшого проходила у середньому темпі, що дозволяло обом колективам подекуди створювати моменти у чужих воріт. І якось на в кого не було зайвих позитивних емоцій, коли на 12-й хвилині Федик оформив дубль. І хоча до кінця першого тайму ще залишалось трохи часу, та «Фортуні» не вдалося зрівняти рахунок ще до перерви.

А вже після того, як команди трохи відпочили, гра стала трохи жвавішою. І це, відповідно, позначилось на кількості моментів у обох суперників – вона суттєво збільшилась. Зокрема, дві хороші нагоди, щоб зрівняти рахунок, мав Коваленко, але в одному епізоді він поцілив у стійку, а в іншому пробив мимо воріт «драконів». У прикарпатців, як і очікувалось, головна загроза йшла від Федика, який, вочевидь, мав намір зробити хет-трик. Однак, цього разу лідеру івано-франківців судилось підкорити  

«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Фортуна» (Христинівка) – 2:1
Голи:
Федик (8, 12) – Король (7)

Попередження: Король (18) 

Інша івано-франківська команда, «Надія-Прикарпаття», вийшла на матч проти васильківської ДЮСШ з наміром показати, що невихід до «верхнього» плей-оф – це не той результат, на який можна було розраховувати. І, щоб зовсім не провалити свій виступ на турнірі, «Надії» треба було перемагати у грі проти команди з Васильківки. І команда з Галичини з перших хвилин почала йти вперед. Проте, забити вона змогла лише на 5-й хвилині. Однак, на цьому гравці у фіолетовій формі не зупинялись, намагаючись збільшити свою перевагу. І, врешті-решт, це їм вдалось на 13-й хвилині, коли Редушко оформив дубль. Що стосується команди з Васильківкито за перший тайм вона практично нічого не створила біля воріт «Надії-Прикарпаття». Тому, можна вважати, що рахунок більш-менш відображав те, що відбувалось на майданчику.

А майже на початку другого тайму «Надія-Прикарпаття» довела свою перевагу до 3:0. Це сталося після розіграшу вільного удару та гарматного дару Пасічняка. І тільки після цього васильківці трохи активізувались, але, мабуть, зробили вони це трохи запізно. Тим не менш, треба за це віддати належне гравцям з Васильківки, адже вони своїми діями дійсно трохи пожвавили гру. Та й івано-франківці почали рухатись після цього більш активно. Тим не менш, дуже скоро гра перейшла у спокійне русло. І це було на руку прикарпатцям, які могли грати більш спокійно та не транжирити свої сили просто так. І саме в такому руслі «Надія-Прикарпаття» довела гру до логічної перемоги.

«Надія-Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – ДЮСШ (Васильківка) – 3:0
Голи:
Редушко (5, 13), Пасічняк (17)

Попередження: Бахтінов (22) 

Справжній плей-оф розпочався тоді, коли почали грати пери верхньої вісімки. І вже перша пера «верхнього» плей-оф подарувала яскравий футзал. І «Буковина», і «Олімп» одразу запропонували високі швидкості, внаслідок яких м’яч не тримався у центрі майданчику, а у воротарів обох команд майже постійно була робота. Але варто висловити похвалу на адресу Поштаря та Ширкарюка, які працювали просто бездоганно. Щоправда, по такій грі в обох команд було чимало фолів. І це призвело, зокрема, до того, що у ворота «Буковини» був призначений дабл-пенальті, який не зміг забити Кравченко. А от відповідь чернівчан була більш переконливою. На 13-й хвилині Мороз протягнув м’яч до воріт Шинкарюка і пробив – 1:0. Після цього обидві команди мали нагоди, щоб змінити цифри на табло, але свисток на перерву перервав це запекле протистояння на кілька хвилин.

Команди не збавляли обертів і у другому таймі. Але треба також зважити на те, що «Олімпу» треба відіграватись. Тому, і не дивно, що він все-таки створював більше небезпечних моментів, ніж «Буковина», і Поштарю частенько доводилось рятувати свою команду. А в одному з епізодів він це зробив ціною жовтої картки. Взагалі чернівчани у другому таймі, так само, як і в першому, багато фолили. Але на 19-й хвилині стрімкий контрвипад у виконанні Скіцка міг вирішити багато питань, проте 19-й номер «Буковини» не зміг переграти Шинкарюка. Однак, трохи згодом чернівецькій команді все-таки вдалося подвоїти свою перевагу. Це сталося на 24-й хвилині, коли Лелюх потужно пробив зі штрафного. «Олімп» після цього намагався далі йти вперед, але вразити ворота Поштаря бодай би раз їм не вдавалось.

Напруга зросла, коли «Буковина» знову отримала п’ятий фол. Але ще більшим градус напруги став, коли у ворота «Олімпу» був призначений 6-метровий. До м’яча підійшов Мороз і бездоганно виконав «вирок», знявши всю напругу, а разом з нею – питання переможця в цій грі.  

«Олімп» (Сміла) – «Буковина» (Чернівці) – 0:2
Голи:
Мороз (13, 28 – з 6-метрового), Лелюх (24)

Попередження: Лісовий (10) – Прокопець (19), Поштарь (19), Таріца (23)
На 12-й хвилині Кравченко («Олімп») не реалізував 10-метровий (воротар) 

Протистояння між «Темпом» та «Спортлідером+» вже на самому початку захопило своєю інтригою. Адже саме тоді обидві команди обмінялись голами. А це вже було гарантією цікавого протистояння. Тим більше, якщо враховувати той факт, що деякі команди, які були серед фаворитів, не пройшли до «верхнього» плей-оф, то «Темп» та «Спортлідер+» тепер розглядались серед претендентів на Кубок. Але спочатку треба було подолати цей етап. А оскільки бажання це зробити було в обох команд, то вони вирішили це не приховувати. І в результаті протягом першого тайму шальки терезів могли схилитись то в один, то в інший бік. Про що казати, якщо вже на початку гри команди обмінялись голами? А далі було ще цікавіше. Ініціатива по черзі переходила до кожної з команд, і, відповідно, це могло у будь-який момент позначитись на рахунку. Врешті-решт, незадовго до кінця першої половини зустрічі «Темпу» вдалось повести в рахунку завдяки голу Казаріма. І саме енергодарці пішли на перерву в якості переможців.

Забитий наприкінці першого тайму гол, звичайно, додав наснаги представникам Запорізької області. Більше того – на їх боці була і психологічна перевага. Натхненні таким результатом, гравці «Темпу» протягом другої половини зустрічі могли не раз і не два ще забити. Однак, реалізація залишала бажати кращого. «Спортлідер+» намагався терпіти, а також за першої ліпшої нагоди створювати моменти біля чужих воріт. І коли вже пішов останній відрізок другого тайму, «лідерам» вдалося перевернути в цій грі все з ніг на голову. Спочатку відзначився голкіпер подолян Житніковський. А трохи згодом Бевз зміг забити свій другий м’яч у цій грі. І, як виявилось трохи згодом, він став переможним та вивів хмельницьку команду далі.

«Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – «Спортлідер+» (Хмельницький) – 2:3
Голи:
Чумак (1), Касарим (13) – Бевз (2, 26), Житніковський (25)

Попередження: Бевз (18), Лисенко (19)

Так сталося, що серед тих учасників Кубку України, які були «сіяними», до «верхнього» плей-оф пробився лише «Іллічівець», котрий, як відомо, на цьому турнірі захищає звання чинного володаря трофею. Але у чвертьфіналі чорноморцям трапився суперник, який був у змозі зробити сюрприз. Мова йде про василівську «Таврію». І дійсно – ця команда з Запорізької області здивувала всіх, адже станом на середину першого тайму вона вже вела з рахунком… 4:0 (!!!). Причому, «таврійці»фактично нічого не придумували – просто створювали атаки та втілювали їх у голи. До того ж, реалізація була просто фантастичною – майже зі 100-відсотковим показником.

Після цього Олександр Каплун вирішив взяти тайм-аут. Наслідком цієї взятої «хвилини» було рішення змінити амплуа Раєнко, яка тепер шоала не у воротах, а у якості польового гравця. І саме Раєнко здійснила перехоплення, після якого Дмухайлову вдалось відквитати один гол. Після забитого м’яча «Іллічівець» мав ще кілька нагод, щоб скоротити відставання в рахунку. Однак, це чорноморцям не вдавалося зробити. Щоправда, могли «червоні» і пропустити, але довгий «Таврії» тепер вже не вдавалось покращити свою статистику реалізованих моментів. Однак, на останній хвилині першого тайму «таврійцям» все-таки вдалося ще раз засмутити своїх опонентів – це Демченко оформив хет-трик. Тим не менш, останнє слово в першій половині зустрічі залишилось за «Іллічівцем» – Дмухайлов скористався помилкою суперників біля своїх воріт. Так рахунок став 5:2 на користь «Таврії».

По ходу другого тайму «Іллічівець» намагався зробити щось, аби ще трохи скоротити своє відставання. Однак, гол Рожка на 18-й хвилині трохи знизив шанси команди з Одеської області. Тим не менш, «червоні» все-таки йшли вперед та намагались забити. Три хороших нагоди мав Дмухайлов, одного разу з вигідної позиції схибив Дзюін. «Таврія» зробила все набагато простіше: контратака, і Мартиненко зробив хет-трик. На цьому «Таврія» не зупинилась, і скоро Пікунов збільшив фору своєї команди. І на цьому проблеми «Іллічівця» не закінчувались. Раз по раз у чорноморської команди виникали шпарини в обороні, і якби гравці «Таврії» діяли більш холоднокровно, то збільшили би свою перевагу до двозначної. У той же час «Іллічівець» намагався хоч якось скоротити рахунок, але реалізація залишала бажати кращого. Втім, навіть якби «Іллічівець» забив ще бодай би раз, то це не врятувало б його від поразки.   

«Іллічівець» (Чорноморськ) – «Таврія» (Василівка) – 2:8
Голи:
Дмухайлов (9) – Мартиненко (3, 6, 22), Демченко (4. 7, 14), Рожко (18), Пікунов (24) 

Після одного південного дербі в рамках чвертьфіналу Кубку України на нас чекало ще одне. І воно мало би бути більш цікавим, ніж попереднє (якщо згадати рахунок протистояння між «Іллічівцем» і «Таврією». Однак, по факту гра йшла в одні ворота. Гравці «Гопри» одразу взяли ініціативу в свої руки, і вже на 3-й хвилині Жаданов відкрив рахунок. Трохи згодом той же Жаданов мав ще кілька нагод для того, щоб збільшити свій бомбардирський доробок, але його бажання не завжди співпадали з можливостями. Не відставали від капітана «Гопри» і його партнери, які теж мали свої нагоди. Згодом одна з них призвела до автоголу Рокотянського, чому активно посприяв Овчинніков. І це ще добре, що рахунок був лише 2:0 на користь команди з Голої Пристані, адже він міг би бути і більшим. Втім, скоро команда з Херсонщини втретє засмутила своїх опонентів. Що стосується «Мегаполіса», то у цієї команди у першому таймі фактично не було моментів біля чужих воріт. Єдиний плюс для запорожців – це три фоли до пасиву «Гопри».

 По перерві «Гопри» трохи зменшив тиск на ворота «Мегаполіса». Та і самі запорожці, мабуть, розуміли, що так грати, як вони це робили в першому таймі, не можна. Тому, вони трохи додали в активності, а незабаром змогли забити гол. Це сталося після розіграшу вільного удару. Однак, як потім показала сама гра, це був фактично єдиний епізод в активі «Мегаполіса» у другому таймі. Все-таки, «Гопри» грав на порядок гостріше і, і представники Херсонщини раз по раз змушували Сидоренка вступати у гру. Однак, іноді голкіпер «Мегаполіса» був змушений витягати м’яч з сітки своїх воріт. Відповідно, забиті м’ячі ще більше наближали «Гопри» до перемоги в цьому двобої. А коли пролунав фінальний свисток, то на табло світились красномовні цифри – 6:1 на користь «Гопри».  

«Гопри-Продексім» (Гола Пристань) – «Мегаполіс» (Запоріжжя) – 6:1
Голи:
Жаданов (3), Рокотянський (6 – автогол), Гордієнко (12), Іваненко (16, 28), Ніколенко (26) – Власенко (21) 

Плей-оф за 13-16 місця

Після поєдинків раунду плей-оф стартували півфінальні ігри у чотирьох міні-турнірах за підсумкові місця. І першими свій півфінальний матч у рамках міні-турніру за 13-16 місця зіграли «Юність» та «Фортуна». І якщо дивитись на те, як проходив перший тайм цього протистояння, то його можна розділити на дві половини. У першій з них нехай і невеличка, але перевага була на боці «Юності». Однак, втілити її уманські футзалісти змогли тільки після екватору першого тайму, коли Поліщук забив у свої ворота. А після цього вже «Фортуна» додала в активності. Дуже активним був Коваленко, але йому постійно чогось не вистачало у завершальній стадії атак. Якби 10-й номер «Фортуни» зміг втілити у гол бодай би одну свою нагоду, то на перерву команди могли би піти з одиничками на табло. Однак, по факту, перший тайм закінчився мінімальною перемогою «Юності».

А от другий тайм вже більше проходив під диктовку «Фортуни», яка прагнула відігратись. По такій грі «Юність» теоретично мала шанси на контратаки, а практично їх не завжди вдавалось втілювати у життя. Але було зрозуміло, що якщо «Юність» реалізує бодай би одну свою контратаку, то стан «Фортуни» буде близьким до критичного. Але на 25-й хвилині м’яч таки опинився у вротах «Юності». І забив його не хто інший, як Коваленко, лідер «Фортуни». Все-таки, тиск христинівців приніс свої результати. Але залишалось ще близько трьох хвилин, і шальки терезів могли схилитись у будь-який бік. Наприклад, «Юність» могла вийти вперед, але удар Лавренка прийшовся у стійку. Однак, вперше у цьому етапі плей-оф довелось вирішувати спір про переможця гри за допомогою серії пенальті. І там перемогу святкувала «Юність».

«Фортуна» (Христинівка) – «Юність-Базис» (Умань) – 1:1 (по пенальті – 2:3)
Голи:
Коваленко (25) – Поліщук (8 – автогол) 

У другому півфіналі за 13-16 місця зійшлись дві спортшколи – новобузька та васильківська. Якщо чесно, то автору цих строк здавалось, що у команди з Нового Бугу буде трохи більше шансів, ніж у її опонентів з Васильківки. Однак, представники Січеславщини були іншої думки, що вони підтвердили двома голами протягом першого тайму. І цим васильків ці поставили перед своїми опонентами складну задачу, яку треба було якимось чином виконати. Однак, представники Миколаївщини все-таки намагались це зробити. Їм мав допомогти той факт, що васильківці збирали командні фоли. Однак, до шостого фолу вони так і не дійшли. Більше того – вихованці васильківської ДЮСШ могли і збільшити свою на той момент мінімальну перевагу. Окрім того – вони і по грі виглядали трохи цікавіше.

А на початку другої половини гри Воскобойник (часом не родич гравця донецького «Шахтаря» 90-х років минулого століття?) зробив рахунок 3:1 на користь васильківської ДЮСШ, то новобугівцям знову довелось думати над тим, як відіграти фору в два м’ячі. Протягом другого тайму вони намагались відквитати цю різницю, «садили» своїх суперників на фоли, але потрібного результату досягти не вдавалось. Навіть більше – васильків ці могли забити у ворота своїх візаві, і це могло би зняти всі питання. Однак, більше рахунок не мінявся. 3:1 на користь васильківської ДЮСШ, яка здобула свою першу перемогу на турнірі.  

МДЮСШ (Новий Буг) – ДЮСШ (Васильківка) – 1:3
Голи:
Кожедуб (7) – Сеневик (2), Андросович (6 – автогол), Воскобойник (15)

Попередження: Олексієнко (7), Сеневик (19)

Плей-оф за 9-12 місця

Теоретично протистояння між «Надією-Прикарпаттям» та «Фортецею» мало бути двобоєм гідних суперників. Але господарі майданчику в дебюті гри показали свій намір не відпускати «Надію» з миром. Щоправда, прикарпатці сприйняли це спокійно. Більше того – вони своїми кількома ударами дали зрозуміти, що мають на цей поєдинок свої плани. Тому, після таких заяв від обох команд можна було чекати гри на високих швидкостях з непередбаченою розв’язкою. Однак, насправді ця гра більше нагадувала шахову партію. Принаймніу першому таймі. Хоча варто зазначити, що на 11-й хвилині господарі майданчику могли відкрити рахунок, але Тиж у падінні не зміг замкнути простріл з лівого фланга на «п’ятачок». Можливо, якби «Фортеця» забила, то сценарій гри був би трохи іншим. А так шахова партія на футзальному майданчику продовжувалась. І це дозволило «Надії» активізуватись під кінець першого тайму та записати до свого активу два небезпечних моменти, які могли закінчитись взяттям воріт «Фортеці». Однак, за підсумками першого тайму була зафіксована нульова нічия.   

Але варто було обом командам на початку другого тайму завестись, то пішла інша гра – швидка та вибухова. І результатом цього став гол Редушка на 16-й хвилині після класних індивідуальних дій. «Фортеця» тут же відповіла двома своїми моментами, після яких м’яч невідомо яким чином не опинився у воротах «Надії». Тим не менш, господарі майданчику пришвидшили темп, і це призвело до того, що прикарпатці стали частіше фолити. Але гравці «Надії» спробували вирішити цю проблему – вони стали частіше будувати атаки на ворота «Фортеці». А коли гра почала підходити до свого ендшпілю, то у господарів майданчику почали трохи здавати нерви, внаслідок чого пішли фоли та жовті картки. За це івано-франківці могли покарати своїх візаві другим голом, але на заваді стала стійка. На останніх секундах другого тайму «Надія» заробила п’ятий фол, але у неї вистачило терпіння, щоб не заробити шостий та здобути мінімальну перемогу.

«Надія-Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Фортеця» (Кам’янець-Подільський) – 1:0
Голи: Редушко (16)
Попередження: Шешурак (7), Редушко (18) – Тимощук (24), Ганик (25) 

«Ураган» вирішив не відходити від своєї традиційної тактики та пішов одразу грати першим номером. Однак, «дракони» не впахували, що їх луцькі опоненти були готові до такої тактики. Більше того – волинянам вдалося перевести гру на половину майданчику івано-франківців, і це принесло свої результати. Спочатку луцька команда заробила штрафний, за який «ураганівець» Федик отримав «гірчичник». Потім мав забивати Стоянович, але якимось чином йому не вдалося це зробити (хоча не будемо забувати і про дії Починка у воротах «Урагану»). І, врешті-решт, вишенькою на торті став красень-гол від Поліщука. Після цього «дракони» вимушені були відіграватись. Однак, команда з Луцька вдало відпрацьовувала в обороні. До того ж, вона не забувала і про атаку, і це могло позначитись на рахунку. І якби Поліщук та Стоянович були трохи влучнішими та більш відповідально відносились до своїх моментів, то рахунок був би іншим.

Початок другого тайму міг би бути щасливим для ДЮСШ № 2, якби Стоянович у ближньому бою переграв Починка. А голкіпер «Урагану» після цього піймав кураж. Протягом кількох секунд він парирував небезпечні удари того ж таки Стояновича, а також Хомича та Поліщука. Разом з тим, лучани більше контролювали м’яч і практично не давали «ураганівцям» шансів перейти до атак. Фактично «Ураган» дуже часто грав без м’яча, що цій команді не властиво. Окрім того, івано-франківці подекуди змушені були відбиватись, і їх щастя, що лучани не могли втілити свої моменти у голи.

Чим ближче було до кінця другого тайму, тим більше ставало боротьби на майданчику. Подекуди вона була на межі фолу, але все-таки – більш-менш коректною. І при цьому з кожною секундою збільшувались шанси ДЮСШ № 2 на перемогу. До того ж, волиняни підкріплювали це власними моментами, які, щоправда, не були реалізовані. Однак, в результаті вистачило і одного забитого Поліщуком м’яча, щоб луцька ДЮСШ № 2 оформила перемогу.

ДЮСШ № 2 (Луцьк) – «Ураган» (Івано-Франківськ) – 1:0
Голи:
Поліщук (3)

Попередження: Федик (2).

Півфінали за 5-8 місця

Для запорізького «Мегаполіса» півфінальна гра за 5-8 місця проти «Олімпу» починалась непогано. Вже на 4-й хвилині Власенко змусив Шинкарюка капітулювати. Але вже незабаром той же Власенко за одну мить перетворився з героя в антигероя. Річ у тім, що, за фатальним збігом обставин, став автором двох автоголів, що буває дуже рідко. Окрім того, в інтервалі між цими двома автоголами стався ще і «чистий» гол «олімпійця» Гарашуна. Таким чином, вже у середині першого тайму «Олімп» вів з рахунком 3:1. «Мегаполіс» виглядав трохи розгубленим, і «Олімп» міг цим скористатись. До того ж, на руку смілянцям був і той факт, що їх суперники часто фолили. Однак, усі ці фактори не дозволяли гравцям «Олімпу» скористатись розгубленістю запорізьких опонентів.

Натомість, у другому таймі стався розгром «Мегаполіса». Все почалося з голу Волосяна, після якого рахунок став 4:1 на користь «Олімпу». Після цього, щоправда, гравці «Мегаполісу» все-таки спробували скоротити своє відставання в рахунку, але реалізація залишала бажати кращого. А коли Подоляк зробив рахунок 5:1 на користь «Олімпу», то практично все в цій грі стало зрозуміло. Однак, це був ще не кінець. Наприкінці другого тайму на авансцену вийшов Пасічніченко, який акуратно поклав три м’ячі у ворота «Мегаполісу», чим і встановив остаточний рахунок – 8:1 на користь «Олімпу».  

«Мегаполіс» (Запоріжжя) – «Олімп» (Сміла) – 1:8
Голи:
Власенко (4) – Власенко (4 – автогол, 7 – автогол), Гарашун (5), Волосян (15), Подоляк (21), Пасічніченко (23, 25, 28)

Попередження: Рокотянський (16) 

Взагалі-то, протистояння між «Темпом» та «Іллічівцем» – одне з тих, яке теоретично хотілося б бачити у головному фіналі. Але так сталося, що вони зіграли між собою у півфіналі за 5-8 місця. І тут вже не до дружби, хоча за межами футзального майданчику і гравці, і тренери обох команд є хорошими друзями.

«Темп» добре почав гру, і в одному з епізодів Чумак міг забивати у ворота «Іллічівця», але Томіхін, який ще в попередньому матчі замінив Раєнко у воротах, парирував Чумака. Однак, незабаром він був змушений витягати м’яча з сітки власних воріт, оскільки не встояв перед ударом Касаріма. Після цього «Темп» мав ще моменти, але їх закінчення було не таким успішним. Однак, і «Іллічівець» мав, чим відповісти. Традиційно, основна загроза йшла від Максима Дмухайлова, який був наконечником атак чорноморців. І саме він на 10-й хвилині зміг поборотися за м’яч з суперниками та проштовхнути «кулю» у ворота Афілова. Нічийний рахунок нікого не влаштовував, тому обидві команди намагались зробити ставку на «гол у роздягальню». Однак, ані «Темпу», ані «Іллічівцю» не вдалося зробити так, щоб ця ставка зіграла. .

А у другому таймі у командному механізмі «Іллічівця» щось зламалось. Проблеми стали помітні тоді, коли на 20-й хвилині Чумак вивів «Темп» вперед. А після цього «Іллічівець» пропустив ще двічі. Так рахунок став 4:1 на користь «Темпу», який фактично своїми трьома голами вніс перелам у гру. Звичайно, «Іллічівець» намагався відповісти, але з тих моментів, які мали «червоні», витиснути максимум не вдалось. Так само не вдалось і енергодарцям збільшити свою фору над суперником. Однак, підсумковий результат все-таки був на їх користь, тому вони тепер могли з чистою совістю готуватись до матчу за п’яте місце проти «Олімпу».

«Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – «Іллічівець» (Чорноморськ) – 4:1
Голи:
Касарім (6), Чумак (20, 24), Толок (21) – Дмухайлов (10) 

Півфінали за 1-4 місця

У першому півфіналі за 1-4 місця зустрілись команди, які, мабуть, мало хто сподівався побачити на цій стадії. Можна сказати, що зустрілись команди-несподіванки. Хоча у «Гопри» вже є певний футзальний досвід, і цю дитячу команду вже знає українська футзальна спільнота. А ось «Буковина» тільки робить перші кроки щодо популяризації футзалу саме у структурі цього клубу. Більше того – в цьому зацікавлені і тренери команди , яка приїхала у Кам’янець-Подільський, і про це вони розповіли автору цих строк. Тому, в цьому плані вихід до головного півфіналу для чернівецької команди – вже досягнення. Так само, як і для «Гопри». Але, судячи з того, як команда з Голої Пристані грала у чвертьфіналі, можна сказати, що представники Херсонщини були налаштовані на щось більше.

Тому, і не дивно, що саме «блакитно-чорні» були більш активними на початку гри, і вони мали два непоганих моменти для взяття чернівецьких воріт, але Поштарь у цих епізодах був на висоті. «Буковина» з відповідями наче не барилась, проте їх атаки не завжди були по-справжньому гострими. Тим не менш, навіть такі випади тримали гравців «Гопри» у тонусі. Але ближче до кінця першого тайму футзалісти з Голої Пристані суттєво активізувались, проте їх активність до голу так і не привела.

Можна було би сказати, що «Гопри» залишив дебют другого тайму за собою, якби не одне «але». На 17-й хвилині Філенко сфолив у власному штрафному майданчику та отримав і жовту картку, і пенальті у свої ворота. А Лецщ реалізував цей 6-метровий абсолютно холоднокровно. Після цього «Гопри» знову спробував активізуватись, але побачивши, що у рівних складах мало що виходить, вони перейшли на гру вп’ятьох. Цим своїм рішенням голопристанці змусили «Буковину» більше грати без м’яча. Однак, в одному з епізодів «блакитно-чорні» допустили помилку при розіграші зайвого гравця. Це дало можливість чернівчанам розвинути свою контратаку. І, як результат, гол Сімкова, який збільшив шанси «Буковини» на вихід у фінал. «Гопри» продовжив грати з п’ятим, але це не приносило представникам Херсонської області якихось дивідендів. До того ж, у воротах «Буковини» надійно грав Поштарь. А коли на 27-й хвилині Мороз зробив рахунок 3:0, то вже стало зрозуміло, що «Буковина» вже офіційно у фіналі.

«Буковина» (Чернівці)  – «Гопри-Продексім» (Гола Пристань) – 3:0
Голи:
Лещ (17 – з 6-метрового), Сімков (23), Мороз (27)

Попередження: Філенко (17) 

У другому півфіналі визначався суперник «Буковини» по фіналу. Або «Спортлідер+», або «Таврія» – хтось з них мав скласти компанію чернівчанам у головному матчі турніру. Взагалі якщо брати історію взаємин цих двох команд незалежно від вікових категорій, то можна згадати, як у 2017 році «Спортлідер+» обіграв «Таврію» у півфіналі Кубку України (U-17). Тому, можна сказати, що 13-річні «таврійці» мали змогу взяти реванш. А якщо брати до уваги вже цей турнір, то перед грою фаворитом вважався «Сокіл», але «Таврія» вже довела, що здатна на сюрприз.  

І вже на 2-й хвилині гри Мартиненко відкрив рахунок у цьому поєдинку. А трохи пізніше Демченко ледь не подвоїв перевагу «Таврії», проте м’яч після його удару просвистів поруч з дальньою стійкою. «Спортлідер+» відповів двома дарами, які парирував Білоусов. А на 7-й хвилині Демченко обіграв захисника та голкіпера «Спортлідера+» і таки зробив рахунок 2:0 на користь команди з Василівки. Після цього хмельниччани почали поступово залучати Житніковського п’ятим, однак розіграш п’ятого у них не завжди проходив. До того ж, у деяких епізодах ворота «Таврії» впевнено захищав Білоусов. Проблем «Спортлідеру» додав пропущений гол на 10-й хвилині – Мартиненко забив вже другий гол у цьому матчі. Отже, тепер перед «лідерами» стояло складне завдання – відігратися з 0:3. Але Діденко ще більше ускладнив завдання, змусивши Житніковського вчетверте витягати м’яч з сітки власних воріт. Після цього «Таврія» свідомо віддала ініціативу «Спортлідеру+», щоб мати моменти у контргрі. І такі моменти були, але Житніковський робив усе для того, щоб відставання його команди не стало більшим.

У «Спортлідера+» був у розпорядженні цілий другий тайм, а точніше – 14 хвилин «чистого» часу, щоб спробувати створити неймовірний «камбек» та врятувати гру. Однак, гол Діденка на 16-й хвилині фактично погасив усі промені надій для подолян. Хоча хмельницька команда продовжувала використовувати п’ятого. Однак, з цього мало що виходило. Складалось враження, що «лідери» були деморалізованими. Можливо, гол у ворота Білоусова вивів би їх зі стану гроггі. Однак, і моментів біля воріт «Таврії» практично не було. Зате «таврійці» подекуди тривожили Житніковського. Фактично обидві команди вже догравали цей півфінальний поєдинок. «Таврії» вдалося ще раз змусити гравців «Спортлідера+» розпочати з центра майданчику. Але під кінець гри «Спортлідер+» трохи активізувався, і навіть мав момент, щоб забити «гол престижу», але Лисенко з близької відстані влучив у стійку. І це був фактично єдиний по-справжньому реальний шанс закінчити гру не на «голодному пайку». Однак, цього не сталось, і хмельниччани поступились з рахунком 0:6. А «Таврія» тепер зіграє у фіналі Кубку України (U-13) з «Буковиною».   

«Спортлідер+» (Хмельницький) – «Таврія» (Василівка) – 0:6
Голи:
Мартиненко (2, 10), Демченко (7, 16), Діденко (12), Вайло (24)

Попередження: Діденко (13)

В останній день змагань, 31 січня, будуть зіграні поєдинки за підсумкові місця.

08.00. Матч за 15-16 місця
«Фортуна» (Христинівка) – МДЮСШ (Новий Буг)

09.00. Матч за 13-14 місця.
«Юність-Базис» (Умань) – ДЮСШ (Васильківка)

10.00. Матч за 11-12 місця
«Фортеця» (Кам’янець-Подільський) – «Ураган» (Івано-Франківськ)

11.00. Матч за 7-8 місця
«Мегаполіс» (Запоріжжя) – «Іллічівець» (Чорноморськ)

12.00. Матч за 9-10 місця 
ДЮСШ № 2 (Луцьк) – «Фортеця» (Кам’янець-Подільський)/ «Ураган» (Івано-Франківськ)

13.00. Матч за 5-6 місця.
«Олімп» (Сміла) – «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар)

14.00. Матч за 3-4 місця
«Гопри-Продексім» (Гола Пристань) – «Спортлідер+» (Хмельницький)

15.00. Фінал.
«Буковина» (Чернівці) – «Таврія» (Василівка)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.