Українські любителі футзалу з нетерпінням чекали на другий півфінал Євро, в якому жіноча збірна України грала з господарями «Фіналу чотирьох» – збірною Португалії. Звичайно, всі наші сподівання були на те, що підопічним Олега Шайтанова все-таки вдасться здивувати піренейську команду. До того ж, хотілося б, щоб наша збірна не повторила долю росіянок, які були буквально розтрощені іспанками.

Але з перших хвилин «синьо-жовті» були змушені сісти у глуху оборону. Португалки одразу захопили ініціативу. Вони за перші п’ять хвилин гри подали п’ять кутових, але жоден з них не приніс результату. Окрім того, дуже багато роботи було у Сагайдачної, яка неодноразово виручала своїх партнерок по команді. Було помітно стартове хвилювання українок, які постійно обрізались, внаслідок чого біля воріт «синьо-жовтих» постійно виникали проблеми. Однак, Сагайдачна була на висоті. А коли і вона не могла врятувати, то на допомогу приходила поперечина, як це було після епізоду, коли Карла Ванесса пробивала з далекої відстані. Але на 14-й хвилині португальські футзалістки таки повели в рахунку. Це сталося після того, як підопічні Луїша Консейсао провели випад на ворота Сагайдачної, який завершився ударом Піско. На цей постріл Сагайдачна зреагувала, однак Жаніс Сілва опинилась на м’ячі швидше за Форсюк та відкрила рахунок у грі. А трохи пізніше Португалія могла подвоїти свою перевагу, коли на 18-й хвилині українки привезли собі шостий фол та дабл-пенальті. Однак, Карла Ванесса пробила вище воріт.

У збірної України у першому таймі був хороший момент, коли Титова пробивала у ствір воріт, однак Ана Катаріна зреагувала на цей удар. Також підопічні Олега Шайтанова намагались провести гарну кінцівку тайму. Вони спробували пересунути гру на португальську половину майданчику, однак нічого хорошого з цього не вийшло.

Зате практично на початку другого тайму українкам вдалося зрівняти рахунок у зустрічі. Це сталося після того, як Титова організувала вихід на ворота Наті, яка захищала ворота збірної Португалії у другому таймі, а Сидоренко замкнула простріл з правого флангу від капітана збірної України. Такого початку другої половини гри підопічні Луїша Консейсао, мабуть, не очікували, і в результаті вони припустились кількох втрат. Цим би скористатись підопічним Олега Шайтанова, але тут вже їх португальські візаві прийшли до тями та почали поступово забирати собі ініціативу. Хоча по такій грі було видно, що забитий гол додав сил «синьо-жовтим», та все-таки їх піренейські опонентки створювали куди більше небезпечних нагод, внаслідок чого Сагайдачній доводилось серйозно працювати у «рамці» воріт. І на 28-й хвилині гол Фіфо сплутав українкам плани щодо другого тайму. А по-справжньому переломним можна назвати гол Карли Ванесси на 33-й хвилині, після якого шанси збірної України як мінімум на нічию. До того ж, у «синьо-жовтих» знову почались проблеми з фолами, бо їх вже було п’ять. Всі ці обставини змушували українок грати обережніше. Відповідно, це було на руку португалкам.

І все-таки Олег Шайтанов намагався переламати хід гри, залучаючи Воловенко в якості п’ятого польового. Однак, розіграш зайвого не приносив українкам якихось дивідендів. А коли Жаніс Сілва за півтори хвилини до кінця другого тайму зробила рахунок 4:1 на користь збірної Португалії, то все в цій зустрічі стало зрозуміло. Мабуть, це Олег Шайтанов теж зрозумів, випустивши на паркет резервісток. Але це не врятувало від ще одного пропущеного голу, авторкою якого стала Фіфо. Таким чином, рахунок 5:1 на користь збірної Португалії став підсумковим у цій зустрічі.

Що ж, можна сказати, що на відміну від збірної Росії, українській команді вдалося забити бодай би гол. Але це, звичайно, оптимізму не додає. Тим не менш, факт залишається фактом: 17 лютого збірна України побореться з росіянками за бронзові медалі Євро-2019. Що стосується збірної Португалії, то господарки «Фіналу чотирьох» зіграють зі збірною Іспанії.

Україна (жінки) – Португалія (жінки) – 1:5
Голи:
Сидоренко (22) – Жаніс Сілва (14, 39), Фіфо (28, 40), Карла Ванесса (33)

Україна (жінки): Сагайдачна (Митрофанська, 39) – Титова, Форсюк, Воловенко, Сидоренко – Дубицька, Дударчук, Гриценко, Шульга – Єрьоменко, Павленко, Кирильчук, Кліпаченко
Португалія (жінки): Ана Катаріна (Наті, 21) – Інеш Фернандеш, Фіфо, Жаніс Сілва, Піско – Карла Ванесса, Сара Феррейра, Ана Азеведо, Руте Дуарте – Дженні, Танінья, Моргадо, Лідія Морейра
Попередження: Шульга (13), Дударчук (38) – Фіфо (12)
На 18-й хвилині Карла Ванесса (Португалія) не реалізувала 10-метровий (вище воріт)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.