Хто би не став переможцем фіналу жіночого Євро – Португалія чи Іспанія – ця команда вписала би своє ім’я в історію європейського жіночого футзалу як переможець першого офіційного чемпіонату Європи. Якщо казати про збірну Португалії, то на її боці, перш за все були трибуни «Мультиусос Гондомар». Окрім того, якби перемогли підопічні Луїша Консейсао, то Португалія могла би встановити унікальне досягнення – чоловіча та жіноча збірні цієї країни могли би одночасно бути чемпіонами Європи. Що стосується Іспанії, то вона була фаворитом фінальної зустрічі, і питання було в тому, чи зможуть підопічні Клаудії Понс підтвердити цей статус.

І вже на початку матчу Іспанія могла повести в рахунку, однак Гарсія не змогла змусити Ану Катаріну капітулювати. Але, як показав час, це лише відтягнуло взяття португальських воріт на кілька хвилин. Вже на 4-й хвилині Майте вдалось відкрити рахунок у цій зустрічі. Хоча тут треба відзначити Веласко, яка змогла віддати пам на Майте у складній ситуації. А за кілка миттєвостей рахунок був вже 2:0 на користь «Червоної фурії». Цього разу помилкою португальських футзалісток скористалась Сампер, яка викатила практично «на тарілочці» пас на Лухан, а капітан збірної Іспанії не схибила – 2:0. На цьому проблеми для португальської збірної не закінчувались. Іспанки фактично повністю контролювали гру, не дозволяючи своїм португальським опоненткам серйозно загрожувати воротам Агете. Голкіпер іспанської збірної все-таки вступила у гру кілька разів, але удари у португалок були не зовсім складними для воротаря такого рівня.

А вже на 10-й хвилині рахунок став 3:0. До третього голу призвів бездоганний удар зі штрафного від Ромеро. Хоча, можливо, тут була і помилка Ани Катаріни. По-перше – скоріше за все, вона неправильно виставила «стінку». А по-друге – тут була і позиційна помилка голкіпера збірної Португалії. Втім, як би то не було, а рахунок став 3:0, і Луїш Консейсао був змушений брати тайм-аут. І після цього збірна Португалії ніби вийшла іншою. Вона стала більше грати на половині майданчику збірної Іспанії, і у Агете з’явилась робота. Кілька разів іспанський воротар буквально рятувала свою команду від пропущеного голу, змушуючи хапатися за голови Жаніс Сілву, Сару Феррейру, Карлу Ванессу. І багато в чому саме завдяки впевненій грі Агете рахунок до кінця першої 20-хвилинки більше не змінювався.

На початку другого тайму рахунок міг змінитись. Це могли зробити спочатку Іса Гарсія, а за кілька хвилин – Пеке. Однак, португальській збірній у тих епізодах пощастило. І це, власне кажучи, залишало підопічних Луїша Консейсао у грі. Але тепер у них було значно менше часу на те, щоб врятувати гру або хоча б відквитати один м’яч. Це португалки чудово розуміли, тому знову почали шукати шляхи до воріт Агете. Однак, голкіпер збірної Іспанії продовжувала показувати свій високий клас, подекуди демонструючи вражаючу воротарську реакцію.

З плином часу шанси португалок на відновлення інтриги ставали все меншими. І цей факт змусив Луїша Консейсао на 34-й хвилині перейти до гри з п’ятим. Однак, розіграш зайвого гравця теж не приносив дивідендів господаркам майданчику, хоча вони моменти все-таки мали. Тим не менш, на 36-й хвилині помилка при розіграші штучної більшості призвела до виходу Сотело на португальські ворота, де знаходилась лише Піско. Однак, Сотела пробила у дальній кут, і рахунок став 4:0. По суті, після того обидві команди вже догравали матч. Але португалки намагались забити бодай би «гол престижу». Проте, зробити це їм так і не судилось.   

Отже, жіноча збірна Іспанії вписала своє ім’я в історію. Адже ця команда стала першим чемпіоном Європи серед жінок. Так, Іспанія була фаворитом ще до «Фіналу чотирьох». Але тут, у фінальній стадії чемпіонату Європи, яка проходила у Португалії, підопічні Клаудії Понс на практиці показали, чому вони варті того, щоб називатись найсильнішою командою континенту. Дев’ять забитих м’ячів та жодного пропущеного – які ще можуть бути підтвердження того, що «Червона фурія» гідна бути найкращою командою Європи? 

Іспанія (жінки) – Португалія (жінки) – 4:0
Голи:
Майте (4), Лухан (6), Ромеро (10), Сотело (36)

Іспанія (жінки): Агете – Гарсія, Ампі, Пеке, Сотело – Майте, Ромеро, Лухан, Веласко – Сампер, Консуело, Гомес
Португалія (жінки): Ана Катаріна – Інеш Фернандеш, Карла Ванесса, Ана Азеведо, Піско – Жаніс Сілва, Фіфо, Сара Ферейра, Дженні – Маргаду, Морейра   
Попередження: Сара Феррейра (7), Інеш Фернандеш (10), Карла Ванессса (27)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: FutsalGlobal

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.