В останню п’ятницю березня стартує «Фінал чотирьох» Кубку України сезону 2018/2019 р. р. Чотири найкращі команди боротимуться за право заволодіти цим трофеєм. Серед них – івано-франківський «Ураган» та сумський «Food Centre-СумДУ». Саме ці дві команди очним протистоянням і відкриють вирішальний етап кубкових баталій.

Якщо чесно, то було би логічно, якби ці команди грали у другому півфіналі. Тому що, за логікою речей, господарі завжди завершують ігровий день. Це, до речі, могло би підвищити кількість вболівальників на трибунах манежу Коледжу фізвиховання. А так – господарі фінальної «пульки» гратимуть посеред робочого дня. Погодьтесь – не найкращий розклад для «драконів». Але сподіваємось, що справжніх футзальних вболівальників це не зупинить. Тим більше, що в Івано-Франківську скучили і за трофеями, і за такими фінальними поєдинками. До речі, востаннє це прикарпатське місто приймало фінал Кубку України  3 червня 2012 року. Тоді львівська «Енергія» здолала харківський «Локомотив» з рахунком 2:1. А от Суми востаннє приймали кубковий фінал 2 квітня 2007 року. Мабуть, багато хто пам’ятає той фінал, у якому грали «Єнакієвець» та львівський «ТВД». Це був перший фінал Кубку України з футзалу, який був показаний по телебаченню, але «Перший Національний», показавши основний час матчу, за підсумками якого була зафіксована нічия 2:2, не розрахував, що може бути серія пенальті, тому найцікавіше він не показав. А дарма, бо тоді «Єнакієвець», завдяки вмінню Костянтина Власенка відбивати пенальті, зміг виграти у серії післяматчевих 6-метрових з рахунком 4:2. І, до речі, Суми мали всі шанси прийняти у себе цей «Фінал чотирьох», а конкурентом сумської заявки була івано-франківська. Однак, через те, що в ці дні, коли має відбутись «Фінал чотирьох» Кубку України, у легкоатлетичному манежі СумДУ відбуватиметься концерт гурту «Врємя і Стєкло», Суми програли тендер Івано-Франківську. І треба ж такому статись, що волею жеребу, представники Івано-Франківська та Сум зіграють у півфіналі Кубку України!!! Враховуючи згадані вище обставини, уявіть, наскільки принциповим має бути цей матч, особливо для сумчан!!!

А взагалі для сумської команди матч проти «Урагану» має стати тестом на міцність та перевіркою власних амбіцій. Адже ні для кого не секрет, що підопічні Сергія Песоцького, які є одними з лідерів Першої ліги, мають серйозне бажання поповнити склад Екстра-ліги у наступному сезоні. Тому, сумчанам треба буде зробити все для того, щоб показати свою готовність грати на рівних з командами, які представляють елітний дивізіон вітчизняного футзалу. Хоча багато хто з гравців «Food Centre-СумДУ» вже має досвід виступів у Екстра-лізі. Тоді, коли «СумДУ» востаннє грав в еліті, «Ураган» переживав вимушену зміну поколінь, тому кістяк складали молоді гравці. Тоді протистояння між «Ураганом» та «СумДУ» було поєдинком двох молодих команд. Зараз же ситуація інша. Лідери нинішнього «Food Centre-CумДУ» – Мисловський, Ігумнов, Острога – стали більш досвідченими. А «Ураган» практично повністю поміняв свій склад у минуле міжсезоння. Тому, футзальне протистояння між Івано-Франківськом та Сумами фактично розпочинається з чистого аркуша.

Що стосується івано-франківської команди, то «Ураган», нагадаємо, вже поповнив свою колекцію одним трофеєм у цьому сезоні, здобувши Кубок ліги. І тепер «дракони», безумовно, прагнутимуть поповнити свою колекцію ще і Кубком України. Тим більше, фактор рідних стін має допомогти підопічним Максима Павленка. До того ж, усі знають, як нинішній «Ураган» потужно грає вдома. І це, звичайно, додатковий плюс для прикарпатців. Взагалі у цьому півфінальному протистоянні багато факторів саме на користь івано-франківців. Від рідних стін до самої гри команди. Особливо це стосується четвірок. Якщо на старті сезону ми казали, що майже 90 % успіху «Урагану» – це гра стартового квартету, то зараз, коли сезон вже вступив у свою вирішальну стадію, ми кажемо, що у тактичному арсеналі є дві «ланки», від яких можна в будь-який момент чекати удару. Більше того – цей сезон показав, що якщо хтось випадає з четвірки через різні причини (травми, дискваліфікації тощо), то Максим Павленко знаходить оптимальне рішення щодо того, кого поставити у четвірку таким чином, щоб не змінилася структура гри. І це, в принципі, наставнику «драконів» вдається.

Чи можна чекати на несподіванку від сумчан? Можливо, тільки за однієї умови: якщо вони спочатку зможуть втримати ворота «сухими» після стартового штурму «ураганівців» (а він, скоріше за все, буде), а також реалізації власних моментів, особливо після розіграшу «стандартів» (тут вже «Урагану» треба звернути увагу на «гармату» Ігумнова). Єдине, що поєднує обидві команди – вони однаково добре грають саме на стандартних майданчиках. «Ураган» може використовувати у своїх атаках всю ширину майданчику, розтягуючи захист суперника. А от сумчани полюбляють тікати у контратаки. Стандартні розміри майданчику манежу Коледжу фізвиховання та паркет мають у цьому контексті допомогти представникам Північної Слобожанщини. Але при всіх цих розкладах тільки одна команда пройде до фіналу Кубку України.

Кубок України. «Фінал чотирьох». Півфінал.
«Ураган» (Івано-Франківськ) – «
Food Centre-СумДУ» (Суми)

29 березня 2019 року. Івано-Франківськ. Манеж КФВ – 13.30.
Арбітри: Є. Диннік, А. Швець (обидва – Харків), Я. Сторожук (Львів)
Хронометрист: Т. Дем’янчук (Івано-Франківськ)
Спостерігач арбітражу: Ю. Щепанський (Львів)
ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ
Прогноз «5х5» – 3:1

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.