На відміну від півфінального поєдинку, головний тренер «Урагану» Максим Павленко зробив одну зміну – у воротах з’явився Каардаш. В іншому плані в обох командах було без змін. В принципі, такі розклади читались. Так само як і читалось бажання «ураганівці» забити швидкий гол. Але херсонці були до цього готовими. Більше того – саме «мельники» створили перший момент у цій грі, коли Скорий після подачі кутового ледь не забив у ворота Кардаша. Однак, для «драконів» усе минулося в цьому епізоді.

Як і передбачалось, «Ураган» вирішив у цій грі застосовувати дві четвірки, які часто змінювались, щоб підтримувати високий темп гри. У відповідь Хаві Родрігес вирішив нічого не змінювати та грав у три «ланки». Хоча, заради справедливості, скажемо, що це рішення іспанського фахівця також мало право на життя. А тим часом обидві команди потроху створювали моменти біля чужих воріт. Зокрема, «Продексім» міг повести в рахунку, якби Білоцерківець замкнув дальню стійку після прострілу Шотурми. «Ураган» відповів моментом Фаренюка, який ліквідував Ципун. Варто також відзначити, що «Продексіму» вдалось не дати забити своїм суперникам швидкий м’яч. І це, в принципі, було на руку херсонцям. Однак, далеко не на руку був той факт, що херсонці фолили частіше за своїх суперників. Відчувши це слабке місце у грі «мельників», «ураганівці» в деяких епізодах починали тиснути та застосовувати високий пресинг.

А вже на 11-й хвилині «дракони» ледь не забили після того, як спочатку Шеремета не забив після вигідного пасу Абакшина, а потім вже у наступній зміні Федюк поцілив у каркас воріт Ципуна. Такий сплеск активності від «Урагану» мав дозволити «драконам» контролювати гру після екватору першого тайму. До того ж, скоро «Продексім» отримав п’ять фолів. І це, звичайно, мало розв’язати руки господарям паркету. Але «мельники» в боргу не залишились – на 13-й хвилині Зварич міг вразити ворота свого колишнього клубу, але м’яч після його удару «поцілував» поперечину воріт Кардаша. Трохи пізніше Роніньо перевірив готовність Кардаша до гри. Той виявився готовим, що підтвердив «сейвом» після дальнього удару легіонера херсонської команди.  

Поступово і «Ураган» почав «наздоганяти» «Продексім» за фолами. Але від цього «мельники», які, до речі, ситуативно перейшли на гру у дві четвірки, не отримували дивідендів. Хоча ці самі дивіденди могли прийти на 17-й хвилині, коли Шотурма пробивав у дальній кут воріт Кардаша, але голкіпер «Урагану» відбив цей удар. Після цього «Продексім» мав ще кілька дуже небезпечних моментів, але ані Білоцерківцю, ані Шотурмі, ані Роніньо не вдавалося пробити Кардаша. До речі, в одному з цих епізодів і Кардаш міг не допомогти, але після удару Білоцерківця м’яч з порожніх воріт виніс Микитюк. «Ураган» відповів своїм ударом, який виявився неточним. Але за 7,8 секунд до кінця першого тайму «Продексім» знову був близьким до того, щоб відкрити рахунок – Шотурма вирізав м’яч у дальній кут, але Кардаш врятував свою команду від голу. І «Ураган» встиг відповісти своєю контратакою, яка стала гольовою – Фаренюк переграв Ципуна, і рахунок став 1:0 на користь господарів майданчику. Грати залишалось у першому таймі лише 0,7 секунди.

Безперечно, такий «гол у роздягальню» серйозно сплинув на подальший хід гри. Але «Продексім» показав, що готовий до того, що йому доведеться відіграватись. Принаймні, це було видно по моменту, коли Волянюк ледь не забив «гол з роздягальні». Однак, «Ураган» відповів своїми двома моментами, після яких рахунок реально міг стати 2:0 на користь підопічних Максима Павленка. По такій грі було зрозуміло, що навряд чи рахунок 1:0 залишиться таким до кінця поєдинку. Тому, напруження на майданчику Коледжу фізвиховання тільки зростало. Відповідно, і боротьби (іноді на межі фолу) ставало все більше.

А на 25-й хвилині трибуни Манежу Коледжу фізвиховання буквально вибухнули оваціями. Фаренюк прийняв м’яч на «стовпа» та зміг віддати передачу на «п’ятачок», де Когут у боротьбі з суперником все-таки зміг переправити м’яч у ворота «Продексіму». Щоправда, в цьому епізоді Когут ще отримав невелике ушкодження. Тим не менш, рахунок 2:0 дозволяв «Урагану» робити серйозну заявку на перемогу. І за таких умов «Продексіму» треба було ризикувати. Можливо, навіть починати думати про гру з п’ятим. І, вочевидь, саме для цього у воротах «мельників» з’явився Савенко, котрий, як відомо, вміє та полюбляє підключатись у якості зайвого гравця. Однак, перша спроба Савенка підключитись п’ятим призвела до вільного удару у ворота «Продексіму», який, щоправда, «ураганівці» розіграли не зовсім вдало. А другий розіграш п’ятого призвів до невдалого пасу Савенка та голу в порожні ворота у виконанні Абакшина.  

Після цього Хаві Родрігес взяв тайм-аут. Результатом цієї взятої «хвилини» стало те, що іспанський тренер «мельників» почав трохи інакше ставити гравців у четвірках. Точніше – він випускав гравців у зовсім нових поєднаннях, сподіваючись цим змінити хід гри. Однак, незважаючи на це, «Ураган» продовжував контролювати перебіг матчу. Тоді Хаві Родрігес вирішив випустити п’ятим Клаудіньо, і цей хід одразу приніс результат – Роніньо відквитав один м’яч. Через кілька миттєвостей вже і сам Клаудіньо міг забити, але його удар мети не досяг. Після цього міг забити Волянюк, але Кардаш впорався з його ударом. Цей момент призвів до того, що гра пішла на зустрічних курсах, і в будь-який момент шальки терезів могли схилитись у будь-який бік. Чого варті бодай би ці моменти, коли Білоцерківець та Абакшин по черзі перевірили на міцність каркаси воріт Кардаша та Савенка відповідно. Але потім «Продексім» пішов на штурм, і «Урагану» довлось відпрацьовувати в обороні. Однак, «дракони» не тільки вистояли, а і зробили рахунок 4:1 на свою користь – це Федюк вразив порожні ворота «Продексіму» на 37-й хвилині. І фактично цим голом капітан «Урагану» максимально наблизив свою команду до здобуття Кубку України. Але «Продексім» наполегливо продовжував йти вперед. Проте, тут своє вагоме слово сказав Кардаш, який вдало зіграв кілька разів на «останньому рубежі».

Трохи більше ніж за півтори хвилини до кінця гри вже Максим Павленко взяв тайм-аут. Після цього «Ураган» намагався вже на своєму м’ячі більше грати за рахунком. Але тільки м’яч опинявся у херсонців, як вони переходили до гри з п’ятим, яка, щоправда, неодноразово могла призвести до ще одного голу в порожні ворота «Продексіму». І кожна невдала атака «мельників» наближала до перемоги «ураганівців». А коли вже пішла остання хвилина, то стало зрозуміло, що перемога від «драконів» нікуди не дінеться. Так і сталося. 4:1 – саме з таким рахунком переміг «Ураган», який став володарем кубку України сезону 2018/2019 р. р. І це – другий трофей «Урагану» в цьому сезоні. Чи буде третій? Відповідь на це питання ми дізнаємось  вже після завершення другої частини чемпіонату.  

«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Продексім» (Херсон) – 4:1
Голи:
Фаренюк (20), Когут (25), Абакшин (28), Федюк (37) – Роніньо (31)

«Ураган»: Кардаш – Федюк, Кордоба, Когут, Фаренюк – Микитюк, Шеремета, Лебідь, Абакшин –
«Продексім»: Ципун (Савенко, 25) – Скорий, Ланко, Роніньо, Волянюк – Шотурма, Корсун, Зварич, Білоцерківець – Клаудіньо, Фетько, Бессалов, В’яч. Чуднов
Попередження: Кордоба (40)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.