У Кубку України залишається зробити лише один останній крок – зіграти фінальний матч. Але тільки для однієї команди цей крок буде переможним. Хто його зробить – «Ураган» чи «Продексім»? Мабуть, відповідь на це питання зараз найбільш актуальна. І вболівальникам буде цікаво подивитись на двобій двох команд, які цілком реально претендують не тільки на перемогу в Кубку України, а і на чемпіонство. Тобто, за певних обставин, комусь може пощастити навіть зробити «золотий» дубль. Але до цього моменту ще далеко. Тому, перейдемо до більш актуальної наразі події.

Отже, «Ураган» – «Продексім». Ця пара очікувалась ще тоді, коли стало відомо, хто з ким зіграє у півфіналі. І поки що прогнози фахівців збуваються. Та от щодо перемоги однієї з команд, то тут, звичайно, прогнози є різні. Ми же спробуємо проаналізувати по-своєму – у кого більше шансів на перемогу. Отже, поїхали.

«Ураган». На боці цієї команди, перш за все, рідні стіни. Підопічні Максима Павленка у цьому сезоні вдома грають так само потужно, як колись, у часи, коли команду очолював Сергій Гупаленко. Тоді «Ураган» мав реноме «домашньої» команди, яка мало кого відпускала з рідного майданчику з миром. Щось подібне відбувається і зараз. І «дракони», безумовно, будуть робити все можливе і неможливе для того, щоб подарувати свято рідним вболівальникам та залишити Кубок України в Івано-Франківську. Які ще фактори можуть вплинути на перемогу «Урагану», окрім рідних трибун та рідного майданчику? Безумовно, гра першої четвірки, яка задає тон усій грі «драконів». Напередодні, у півфіналі проти «Food Centre-CумДУ», ми в цьому ще раз переконались. Хоча, при всій повазі, сумська команда наразі за класом все-таки серйозно поступається «Урагану», і рахунок 7:0 був закономірним. Якщо ж говорити про четвірки, то можна додати, що і два інших квартеті, які є у розпорядженні Максима Павленка, грамотно виконують свою задачу на паркеті. Якщо друга «ланка» на чолі з Абакшиним заточена на те, щоб підтримувати той високий темп, який задають Федюк та компанія а також виконують функції своєрідної «чекінг-лайн», якщо висловлюватись хокейною термінологією, то третя «ланка» – вона здебільшого намагається заспокоїти гру, поки відпочивають два провідних квартети. І цей тактичний момент, звичайно, буде в якійсь мірі плюсом для «драконів». Але це залежатиме від того, як гратиме «Продексім». До речі, тут треба звернути увагу на ще один нюанс. У згаданому півфінальному матчі з «Food Centre-СумДУ», після вилучення Зеленського, Максим Павленко випустив на майданчик змішану четвірку – своєрідну «спецбригаду», яка і реалізувала більшість. Можливо, це була така тактика саме під формат 4х3. Але з іншого боку – чи не натяк це на те, що Павленко зможе в будь-який момент змінити поєднання у четвірках та здивувати цим Хаві Родрігеса? Також не будемо забувати про ще один цікавий момент. Для Максима Павленка це вже другий фінал у якості головного тренера «Урагану». В цьому плані Максим Михайлович має деяку перевагу над своїм візаві з «Продексіму». І, безумовно, наставник івано-франківців пам’ятає минулорічний фінал проти «Енергії», де наставник львів’ян тактично переграв Павленка. Звісно, «коуч» «Урагану» пам’ятає цей фінал, тому тепер для нього це хороша нагода взяти у футзальної долі своєрідний реванш за програш торік у Запоріжжі. Тобто, бачимо ще один фактор на користь «Урагану» – тренерська мотивація Максима Павленка.

«Продексім». Найсильнішою стороною херсонської фіналі перед фіналом наразі є тактична думка. З одного боку – після приходу Хаві Родрігеса «мельники» цікаво грають в атаці. З іншого боку – херсонці знають, коли їм треба зіграти більш прагматично. І під кожного суперника у Хаві Родрігеса є своя модель гри. Більше того – ми могли наочно побачити зміну тактики та моделі гри по ходу півфінального поєдинку з «Титаном». Херсонці розпочинали гру з трьома трійками, але вже по ходу другого тайму Хаві Родрігес перейшов на гру в дві четвірки, де подекуди з’являлись один-два гравці з інших квартетів. Чи можна стверджувати, що вже по ходу гри з «Титаном» іспанський спеціаліст вже моделював тактику на фінал проти «Урагану»? Можливо, так і було. Відповідь на це питання ми побачимо вже під час фіналу. Але це виглядає як мінімум цікаво. Ще один фактор – це мотивація екс-гравців «Урагану», вихованців івано-франківського клубу – Шотурми, Корсуна та Зварича. Безумовно, вони матимуть велике бажання зіграти перед тими трибунами, які були ще нещодавно рідними, якомога краще. До того ж, у півфінальній грі з «Титаном» доводилось чути, як підтримували цю трійку гравців «Продексіму» івано-франківські вболівальники. Та і для Ципуна з Роніньо «Ураган» не є чужим клубом. Тому, вони, звичайно, теж матимуть свою мотивацію в цій грі. І ще один фактор, який може бути на користь «Урагану» – це ті ж таки четвірки. Все-таки, незважаючи на те, що в «Урагані» є три квартети, але у «Продексіма» теж є три «ланки». Проте, у «мельників» підбір виконавців у четвірках все-таки вищий за класом. І це, звичайно, буде перевагою херсонців.

Також цікаво буде подивитись на тренерську дуель Максима Павленка та Хаві Родрігеса. Про деякі моменти цієї дуелі ми вже писали вище – тактика, побудова четвірок тощо. Також неможливо не згадати, що у Хаві Родрігеса, на відміну від Максима Павленка, це перший фінал Кубку України. В цьому плані Павленко має перевагу, але у Родрігеса є свій козир. Не будемо забувати, що цей іспанець у минулому сезоні виводив до «Фіналу чотирьох» Кубку УЄФА угорську команду «Раба ЕТО Дьйор», яка, на хвилиночку, перед цим на своєму шляху зупинила «Продексім». А такий досвід гри проти зубрів європейського футзалу, безумовно, дорогого вартує. Такого досвіду Павленко поки що не має. І це теж може зіграти на користь чинних чемпіонів України.

Отже, всі акценти розставлені, всі фактори на користь «Урагану» та «Продексіму» розібрані та проаналізовані. Тепер залишається лише дочекатись фіналу. І нехай переможе найсильніший.   

Кубок України. «Фінал чотирьох». Фінал.
«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Продексім» (Херсон)
30 березня 2019 року. Івано-Франківськ. Манеж Коледжу фізвиховання – 15.00.

Арбітри: Г. Гора, Р. Лутій (обидва – Київ), Орест Дуцяк (Дрогобич)
Хронометрист: Т. Дем’янчук (Івано-Франківськ)
Спостерігач арбітражу: Р. Проць (Дрогобич)
ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ
Прогноз «5х5» – 2:4

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.