У Львові завершився «Фінал чотирьох» чемпіонату України серед ВНЗ сезону 2018/2019 р. р. За підсумками вирішального ігрового дня стало відомо ім’я найкращої студентської футзальної команди України.

Але розпочався вирішальний ігровий день поєдинком за третє місце, в якому зустрілись принципові суперники – столичні НПУ ім. М. Драгоманова та НУХТ. Безумовно, обидва колективи зі столиці України хотіли повезти зі Львова бодай би комплект бронзових медалей. Тому, і не дивно, що в обох команд були моменти для взяття воріт. У «драгоманівців» могли забити представники першої четвірки – Чеберяк, Цапоі та Яборнько. Однак, з їх ударами, а також з ударами інших гравців НПУ дава собі раду Дядюнець, який неодноразово показував свою воротарську майстерність. До речі, Дядюнець у цій грі іноді намагався підключитись п’ятим польовим. Однак, результату це не приносило. Зате могли принести результат потужні дальні удари Літвінова. Так, після одного з них м’яч «поцілувався» з поперечиною воріт Бабенка, а в іншому епізоді той-таки Літвінов перевірив на міцність стійку воріт «педагогів». Однак, на 17-й хвилині Літвінова таки прорвало – він забив двічі, і цим забезпечив НУХТу більш-менш комфортну перевагу. На цьому Літвінов не зупинився, і під кінець першого тайму він ще віддав дві результативні передачі на Савенка та Костінова, внаслідок чого рахунок став 4:0 на користь «харчовиків».

«Драгоманівці» відповіли на початку другого тайму. Їм вистачило лише сімнадцять секунд, щоб забити швидкий м’яч. Здавалось, що він зможе допомогти підопічним Руслана Мішаровського надалі контролювати гру і, можливо, зробити «камбек». Однак, іншої думки був НУХТ. А точніше – капітан «харчовиків» Руслан Савенко, який по ходу другого тайму оформив хет-трик, а заодно і довів рахунок до 6:1 на користь своєї команди. Фактично долю бронзових медалей вже було вирішено. Єдине, що змогли зробити «драгоманівці», так це відквитати ще один м’яч зусиллями свого капітана – максима Чеберяка. Однак, цього, звичайно, виявилось замало для порятунку. Отже, 6:2 на користь НУХТу, який став бронзовим призером чемпіонату України серед ВНЗ.   

НПУ ім. М. Драгоманова (Київ) – НУХТ (Київ) – 2:6 
Голи: Карбула (21), Чеберяк (37) – Літвінов (17, 17), Костінов (18), Савенко (19, 27, 34)
Попередження: Чеберяк (8)

Фінал чемпіонату України серед ВНЗ сезону 2018/2019 р. р. став справжнім треллером. Все почалося з того, що вже на 3-й хвилині харків’янам вдалося забити швидкий гол завдяки зусиллям Васильєва. На це господарі майданчику відповіли двома класними дальніми пострілами Легендзевича, на які не менш класно зреагував Козлов. Але більше подій було безпосередньо в центральній зоні, де було багато боротьби на межі фолу. Тому, не дивно, що іноді у гравців обох команд спалахували емоції. Разом з тим, обидві команди шукали надалі можливості для того, щоб змінити цифри на табло Палацу спорту «Галиччина». І на 13-й хвилині це вдалося зробити Радевичу, який зрівняв рахунок. Але могли львів’яни і пропустити. Зокрема, кілька нагод мав Абакшин, однак переграти Морикишку він не зміг. Так само як і «політехніки» не могли змусити Козлова капітулювати вдруге.

Другий тайм розпочався з ще одного швидкого голу. І знову відзначились «каразінці». Цього разу Абакшин таки зміг вписати своє ім’я у протокол гри у якості автора забитого м’яча. Такий розвиток подій однозначно не входив у плани господарів майданчику. Однак, львів’яни, треба відати їм належне, не знітились, і скоро змогли знову зрівняти рахунок. Це Панасюк сказав своє вагоме капітанське слово та подарував нечисленним глядачам на трибунах Палацу спорту «Галиччина» продовження справжнього футзального спектаклю. А вже на 32-й хвилині галичани вперше у цій зустрічі вийшли вперед завдяки голу Ременця, який підрізав м’яч головою після передачі Радевича. Однак, раділи підопічні Володимира Осінчука недовго – скоро слобожанцям вдалося зрівняти рахунок, і тепер на табло світились дві трійки. Але і цей результат не був остаточним. На 38-й хвилині Панасюк оформив дубль, і завдяки цьому «Львівська політехніка» повела в рахунку – 4:3. Наставник команди ХНУ ім. В. Каразіна Віталій Чернишов одразу взяв тайм-аут, після якого Панасенко вийшов п’ятим. І на останній хвилині основного часу харків’янам вдалося реалізувати штучну більшість завдяки точному удару Терентьєва – 4:4. Саме з таким результатом завершився основний час поєдинку, а це означало, що командам доведеться з’ясувати, хто з них більш гідний чемпіонського звання у серії пенальті.

Сама серія післяматчевих 6-метрових стала своєрідним ремейком тієї серії пенальті, яка була напередодні у поєдинку між «Львівською політехнікою» та НУХТом. Знову під час другої серії ударів Войтович вийшов у ворота «політехніків», а опонент (цього разу – Васильєв) влучив у стійку. А потім, за рахунку 2:2, Легендзевич, як і напередодні, реалізував вирішальний пенальті. Цей удар приніс «Львівській політехніці» титул чемпіона України серед ВНЗ, а також путівку на чемпіонат Європи серед ВНЗ, який відбудеться у Португалії.   

ХНУ ім. В. Каразіна (Харків) – «Львівська Політехніка» (Львів) – 4:4 (по пенальті – 2:3)
Голи: Васильєв (3), Абакшин (21), Масленніков (36), Терентьєв (40) – Радевич (13), Панасюк (25, 38), Ременець (32)
Попередження: Ременець (23), Когус (27), Легендзевич (27)

За підсумками «Фіналу чотирьох» чемпіонату України серед ВНЗ були визначені найкращий воротар, найкращий гравець та найкращий бомбардир змагань. Голкіпер «Львівської політехніки» Ярослав Морикишка вже вдруге поспіль був визнаний найкращим воротарем чемпіонату. Найкращим гравцем був визнаний капітан столичного НУХТу Руслан Савенко. А представник ХНУ ім. В. Каразіна Ілля Терентьєв став найкращим бомбардиром за підсумками всього чемпіонату. Він забив у ворота суперників «каразінців» дванадцять м’ячів.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.