Комітет дитячо-юнацького футзалу АФУ оприлюднив план-календар всеукраїнських дитячо-юнацьких змагань сезону 2019/2020 р. р. Детальний календар можна буде подивитись на офіційній сторінці Комітету в соціальній мережі «Фейсбук». Ми же пройдемось по головних моментах.

Початок сезону

Старт нового сезону у вітчизняному дитячо-юнацькому футзалі запланований на початок жовтня. Саме тоді буде розіграний Кубок України у віковій категорії U-10. Орієнтовна дата проведення – 1-4 жовтня. А вже у другій половині жовтня стартує чемпіонат України у наймолодшій віковій категорії – U-11. Після цього візьмуть старт чемпіонати в інших вікових категоріях, але про це – трохи нижче.

Чемпіонат України

За традицією, чемпіонат України проходитиме у чотирьох вікових категоріях: U-11, U-13, U-15 та U-17. Але тут починається найцікавіше.

Після виїзного засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ, яке проходило навесні цього року в Чорноморську, було вирішено, що чемпіонат Юнацької Екстра-ліги у сезоні 2019/2020 р. р. проходитиме у віковій категорії U-17, а не U-16, як це було у попередніх сезонах. Це пов’язано з тим, що наразі 70 % представників найстаршої вікової категорії – хлопці 2003 р. н. Тому, аби зберегти цю когорту гравців, які, скоріш за все, стануть основою збірної України (U-19) під час відбору на юніорський чемпіонат Європи 2021 року, було вирішено проводити  Юнацьку Екстра-лігу у віковій категорії U-17. Поєдинки ЮЕЛ проходитимуть за звичною роз’їзною системою зі спареними матчами.

А от у віковій категорії U-15 чемпіонат України планується провести у Вищій та Першій лігах. Хоча спочатку, якщо повернутись до згаданого вище виїзного засідання Комітету, планувалося спочатку, що у цій віковій категорії буде лише Вища ліга, і за складом учасників вона майже дублюватиме Юнацьку Екстра-лігу (U-17). Але, як тепер стало зрозуміло, у цьому сезоні команди, складені з 15-річних гравців, гратимуть у двох лігах. Причому, тури в Першій та Вищій лігах співпадатимуть за своїми датами. Система такого чемпіонату буде туровою. Більш детально про це, вочевидь, можна буде поговорити вже перед стартом сезону у віковій категорії U-15, коли буде сформовано склад учасників. Поки що лише додамо, що старт початок у віковій категорії запланований на другу половину листопада, а конкретно – на 18-22 листопада, коли у Вищій та Першій лігах будуть зіграні поєдинки стартового туру. Такий пізній початок змагань пов’язаний з тим, що деякі команди до середини листопада будуть задіяні у великому футболі. Зазначимо, що у Вищій та Першій лігах заплановані чотири тури.

Що стосується вікової категорії U-13, то тут старт сезону запланований на початок листопада – 4-8 листопада буде зіграний перший тур за туровою системою. Всього буде зіграно три з’їзних тури у кожній Конференції. А потім починається найцікавіший етап. Якщо раніше до фінальної стадії змагань виходило по вісім команд (зазвичай – по дві кращих з кожної Конференції), то тепер до вирішальної стадії чемпіонату потраплять шістнадцять команд. Тобто, по чотири – від кожної Конференції. Фінальний етап чемпіонату України у віковій категорії U-13 запланований на 17-21 лютого.

За такою ж системою буде проведений і чемпіонат України у віковій категорії U-11. Як ми вже писали, старт сезону в цій групі запланований на другу половину жовтня. Якщо бути точнішими, то 11-річні футзалісти зіграють свої поєдинки першого туру 21-25 жовтня. Тут також буде турова система, і за три тури визначаться володарі путівок до «Топ-16». Фінальний раунд відбудеться 24-28 лютого.

Окремо буде зіграний чемпіонат України у віковій категорії U-10. Він буде проведений 3-7 лютого.

Кубок України

Як ми вже повідомляли, саме з кубкових баталій розпочнеться сезон 2019/2020 р. р. у вітчизняному дитячо-юнацькому футзалі. Зокрема, у віковій категорії U-10 Кубок України відбудеться орієнтовно з 30 вересня по 4 жовтня. Решта кубкових змагань у інших вікових категоріях (U-17, U-15, U-14, U-13, U-12 та U-11) відбудеться у березні-квітні. Завершиться кубковий сезон розіграшем ще одного трофею у віковій категорії U-10 з 27 квітня по 1 травня.

Інші турніри

Одразу зазначимо, що у плані-календарі поки що немає дат проведення традиційного «Кубку Конференцій». Однак, сподіваємось, що трохи згодом вони все-таки з’являться. Що стосується інших турнірів, то тут одразу відзначимо, що протягом сезону на території України відбудеться одразу кілька міжнародних футзальних турнірів. Зокрема, 10-14 червня у Чорноморську буде проводитись міжнародний турнір U-17 «Chornomorsk Cup – 2020». Також статус міжнародного матиме турнір «Chornomorsk Cup – 2020» у віковій категорії U-15. Ці змагання проходитимуть 15-21 червня. А ось «Chornomorsk Cup – 2020» у вікових категоріях U-13 та U-11 матимуть статус всеукраїнських турнірів. Ці змагання заплановані на 22-28 червня. Також варто зазначити, що 4-8 травня відбудеться дитячий фестиваль футзалу у вікових категоріях U-6, U-7, U-8 та U-9.

Отже, саме такий вигляд має план-календар дитячо-юнацьких змагань на майбутній сезон. Ближче до його старту, скоріш за все, стане відомий склад усіх Конференцій в усіх вікових категоріях (за винятком Юнацької Екстра-ліги), а також будуть визначені учасники Вищої та Першої ліг у віковій категорії U-15. Вочевидь, це стане відомо вже після загальних зборів тренерів, які відбудуться 19-20 вересня.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.