У конференц-залі Будинку футболу відбулась презентація нового сезону Екстра-ліги, яка відтепер має іншу назву. Річ у тім, що у чемпіонату України з футзалу вперше з’явився титульний спонсор. Ним стала відома букмекерська компанія «Favbet». Зазначимо, що ця компанія вже є титульним спонсором української футбольної Прем’єр-ліги. Тепер же цей бренд буде співпрацювати і з українською футзальною Екстра-лігою. Тому, відтепер чемпіонат України з футзалу серед команд Вищої ліги «Екстра-ліга» офіційно називатиметься «Favbet-Екстра-ліга».

Враховуючи те, що у вітчизняної Екстра-ліги відтепер є титульний спонсор, то в цьому сезоні на нас чекає кілька нововведень, які пов’язані з партнерством з компанією «Favbet». Зокрема, у Favbet-Екстра-ліги тепер буде новий логотип, який поєднує в собі частину логотипу Екстра-ліги зразка минулого сезону, а також частину логотипу компанії «Favbet» у вигляді червоного тризуба. 

Також серед нововведень варто відзначити той факт, що відтепер на кожному матчі Favbet-Екстра-ліги буде розміщений новий офіційний банер чемпіонату, який буде виноситись перед початком кожної гри, а також банер титульного спонсора – компанії «Favbet».

Ще одне нагадування про титульного спонсора буде розміщуватись на формі команд, які гратимуть у цьому сезоні Favbet-Екстра-ліги. По-перше – на формі буде розміщений офіційний логотип компанії «Favbet». Також на правому рукаві буде розміщуватись шеврон з офіційним логотипом Favbet-Екстра-ліги сезону 2019/2020 р. р. В разі відсутності якихось ознак партнерства з титульним спонсором на формі однієї з команд, подібні епізоди розглядатимуться на засіданнях КДК УАФ. Перше подібне порушення каратиметься фінансовими санкціями, а вже потім порушення партнерської співпраці може призвести до зняття очок з команди-порушниці. Одразу зазначимо, що це прописано у Регламенті змагань нового сезону Favbet-Екстра-ліги. 

У ході презентації нового сезону Favbet-Екстра-ліги президент Асоціації футзалу України Сергій Владико та віце-президент АФУ Володимир Гримайло розповіли про те, що партнерство з компанією «Favbet» – це перша спроба залучити інвестиції в український футзал. І від того, як пройде цей сезон, залежить подальша співпраця з «Favbet». 

Також було зазначень, що компанія «Favbet» буде й офіційним титульним спонсором матчу за Суперкубок України, який відбудеться 7 вересня у Черкасах. Відповідно, назва цього поєдинку буде такою: «Favbet-Суперкубок України з футзалу».

Одним з гостей на презентації нового сезону Favbet-Екстра-ліги був представник компанії «E-SPORT» Юрій Порядченко, який розповів представникам клубів Favbet-Екстра-ліги про вигоду від співпраці з «E-SPORT» у контексті продажу квитків на футзальні поєдинки. Серед клубів українського футзального елітного дивізіону подібний досвід вже має «Ураган». За словами пана Порядченка, створення онлайн-івентів про матч та купівля квитків на футзал онлайн – це можливість для клуба ближче познайомитись зі своїми вболівальниками.  

Що стосується контурів нового сезону, то, як ми повідомляли, цьогоріч у чемпіонаті Favbet-Екстра-ліги зіграють дев’ять команд: «Продексім» (Херсон), «Ураган» (Івано-Франківськ), «ХІТ» (Київ), «Енергія» (Львів), «Кардинал-Рівне» (Рівне), «Сокіл» (Хмельницький), «ІнБев» (Житомир), «Епіцентр К Авангард» (Одеса), «Food Centre-СумДУ» (Суми). На жаль, не зіграє у цьому сезоні «АРПИ Запоріжжя». Тому, одна команда буде змушена пропускати тур. Одразу зазначимо, що для кращої підготовки «Продексіма» до матчів Основного раунду Ліги чемпіонів, їм було присвоєно при жеребкуванні номер 7, щоб «мельники» мали «вікно» в чемпіонаті України перед поєдинками головного євротурніру.

Головною ж інтригою жеребкування була доля «Енергії» та «Каринала». Протягом кількох останніх сезонів ці команди традиційно зустрічались у першому турі змагань. Але тепер жереб роз’єднав цю «солодку парочку». Зокрема, «кардинали» зіграють перший матч нового чемпіонату вдома проти «Сокола», а «Енергія» поїде на виїзд у Житомир. А центральним поєдинком першого туру, безумовно, буде протистояння «ХІТа» та «Продексіма». Що стосується «Урагану», то він розпочне новий чемпіонат поєдинком проти «Епіцентра К Авангарда». Відповідно, «Food Centre-СумДУ» пропускатиме перший тур.

Офіційно ж розклад першого туру Favbet-Екстра-ліги виглядає так:

«ІнБев» (Житомир) – «Енергія» (Львів)  
«Кардинал-Рівне» (Рівне) – «Сокіл» (Хмельницький)
«ХІТ» (Київ) – «Продексім» (Херсон)
«Епіцентр К Авангард» (Одеса) – «Ураган» (Івано-Франківськ)

Весь календар буде оприлюднений пізніше. Додамо, що базовий день матчів першого туру – 14 вересня. 

Безумовно, головне питання – формат чемпіонату. Він залишається таким же, як і у минулому сезоні. Тобто, на перший етап – це регулярний чемпіонат, у якому дев’ять команд гратимуть за системою «дім-виїзд» у два кола. Потім же за підсумками «регулярки» буде сформована фінальна шістка, яка і розіграє медалі Favbet-Екстра-ліги сезону 2019/2020 р. р.  

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.