Давненько у Черкасах не було футзалу найвищого ґатунку. Востаннє хороший футзал був у Палаці спорту «Будівельник» рік тому, коли Черкаси приймали у себе відбіркові матчі чемпіонату Європи серед жіночих команд. Тоді черкаський паркет став фартовим для збірної України. Зараз він мав стати щасливим або для «Урагану», або для «Продексіму».

Одразу перейдемо до того, в яких складах вийшли обидві команди. У перед матчевому анонсі ми зазначали, що головний тренер «Урагану», Максим Павленко, можливо, створить стартову четвірку з колишніх гравців «Енергії». Але максим Михайлович вирішив не ламати той механізм, який працював протягом минулого сезону. Тому, зі стартових хвилин вийшли Когут, Федюк, Кордоба та Фаренюк. Тобто – звична стартова четвірка «драконів». А от новачки івано-франківського клубу вийшли у третій четвірці. Також відзначимо, що Максим Павленко вирішив поставити у ворота Колтка, хоча передбачалося, що «пост № 1» з перших хвилин обійматиме Кардаш. Але, забігаючи наперед, скажемо, що Колток відіграв непогано, і коли треба було виручити, то він свою справу робив. Що стосується херсонських «мельників», то тут справи складались наступним чином: в принципі, очікувана стартова четвірка. Але в ній сталася одна зміна, пов’язана з відсутністю дискваліфікованого Роніньйо. Тому, бразильського грузина (або грузинського бразильця) замінив іспанський новачок херсонців – Даніель. 

Той факт, що Максим Павленко випустив зі старту свою ударну четвірку, означало одне: «Ураган» явно був заряджений на швидкий гол. Однак, забити його прикарпатцям не вдалося. І це дало можливість «Продексіму» спробувати знайти слабкі місця в обороні «Урагану». І «мельники» дійсно намагались знаходити ці самі проблемні точки. Даніель намагався розрізними пасами знаходити своїх партнерів попереду (вочевидь, це і є одна з чеснот іспанця – він дуже добре бачить майданчик). Окрім того, херсонці часто грали через «стовпа», використовуючи на цій позиції або Волянюка, або Білоцерківця. Проте, відкрити рахунок «мельникам» не вдавалося.

Зате на 12-й хвилині забив «Ураган». І цей гол, варто сказати, був дещо несподіваним. Але водночас він вийшов дуже красивим. Лебідь отримав пас з глибини, першим дотиком прийняв м’яч на груди, а другим пробив з льоту лівою ногою – Савенко виявився безсилим. Безумовно, цей гол додав грі гостроти. «Ураган» хотів одразу же збільшити свою перевагу, а «Продексіму» треба було відіграватись. Дуже хороші моменти мали Даніель та Корсун, намагались влучити у ціль і інші гравці. Однак, Колток не думав пропускати, і кілька разів виручив свою команду. «Ураган» без відповіді теж не залишався, і Абакшин та Фаренюк могли збільшити перевагу своєї команди. Але разом з тим у «драконів» під кінець першої половини виникли невеликі проблеми – вони отримали п’ятий фол. І хоча до кінця першої 20-хвилинки залишалось небагато часу, та все-таки підопічним Максима Павленка треба було зіграти більш акуратно, щоб не привезти собі неприємності. Втім, для «Урагану» все закінчилось більш ніж гарно – незадовго до перерви івано-франківці повели вже 2:0. До взяття воріт Савенка привела подача з кутового та класний удар Лебедя с ходу. Таким чином, Ярослав оформив дубль, а заодно і забив «гол у роздягальню».

Команди не зіграли і хвилини у другому таймі, як у ворота Савенка влетів третій м’яч. Це сталося після того, як Федюк поборовся до кінця та зміг прострілити на дальню штангу, де вже знаходився Когут. Він і переправив м’яч у ворота «мельників». Погодьтесь, не найкращий початок другої половини гри для чинних чемпіонів України. Однак, варто віддати належне підопічним Хаві Родрігеса – вони могли одразу відіграти бодай би один гол. Два непоганих моменти мав Ланко, трохи пізніше намагались влучити у ворота Колтка Зварич та Корсун. Однак, ці спроби «мельників» скоротити своє відставання в рахунку були невдалими – м’яч після їх ударів не летів у ствір воріт. Тим не менш, херсонці, яким після рахунку 0:3 вже нічого не залишалось, окрім того як йти вперед, намагались більше грати на м’ячі. Але на 27-й хвилині швидка контратака «драконів» призвела до того, що Мануйленко вийшов на побачення з Савенком та холодноколвно переграв його – 4:0 на користь віце-чемпіонів України. І Хаві Родрігес був змушений брати тайм-аут.

Логічно було передбачити, що після цього «Продексім», можливо, піде з п’ятим. Але іспанський наставник «мельників» не поспішав робити цей хід. До того ж, у воротах «Продексіму» залишивсяСавенко, котрий, як відомо, може вдало підключатись п’ятим польовим. Але трохи пізніше Давід все-таки почав з’являтись у якості п’ятого у складі «мельників». В результаті цього «Продексім» навіть зміг майже одразу створити момент біля воріт Колтка. Однак, щастя було на боці «Урагану», який відповів двома голами у ворота чемпіонів України. Спочатку свій «автограф» залишив Абакшин, а потім у порожню «рамку» влучив Лебідь, який оформив хет-трик.

Після цього «Продексім» продовжив грати з п’ятим польовим, але, якщо чесно, було дуже багато сумнівів у тому, що херсонці за той відтинок часу, який залишився до фінальної сирени, спробують відіграти аж шість м’ячів. Тому, тут вже треба було спробувати спочатку забити хоча б «гол престижу». Однак, «ураганівці» грамотно захищались, не даючи своїм візаві можливості наблизитись до воріт Колтка. І цей фактор, безумовно, був на руку підопічним Максима Павленка. Так само як і час, який стрімко спливав. До того ж, в одному з епізодів Кордоба ледь не зробив рахунок 7:0, але удар «ураганівської» «дев’ятки» був неточним. Тим не менш, що не вдалося Кордобі, зробив Фаренюк. Саме він на 37-й хвилині забив ще один м’яч у порожні ворота «мельників». По суті, питання щодо переможця гри було вже давно вирішено. Залишалось тільки дізнатись, з яким рахунком «Ураган» остаточно обіграє «Продексім». На 39-й хвилині «Продексім» реально міг «розмочити» рахунок, але Ланко не зміг переграти Колтка. А коли за 47 секунд до фінальної сирени Абакшин підкотився під удар Зварича та заблокував його, то стало остаточно зрозуміло: це – не день «мельників».

Отже, «Ураган» вдруге у своїй історії завоював Суперкубок України. А «Продексім» вже третій рік поспіль залишається без цього почесного трофею.  

«Продексім» (Херсон) – «Ураган» (Івано-Франківськ) – 0:7
Голи:
Лебідь (12, 20, 30), Когут (21), Мануйленко (27), Абакшин (29), Фаренюк (37)

«Продексім»: Савенко – Даніель, Скорий, Ланко, Волянюк – Корсун, Зварич, Шотурма, Білоцерківець – Давід, Бессалов
«Ураган»: Колток – Кордоба, Когут, Федюк, Фаренюк – Лебідь, Шеремета, Микитюк, Абакшин – Радевич, Мануйленко, Кузь, Коваль.
Попередження: Корсун (25) – Микитюк (19) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.