Сьогодні національна жіноча збірна України зіграє свій перший з двох запланованих товариських поєдинків проти жіночої збірної Словаччини. Нагадаємо, що буквально нещодавно «синьо-жовті» грали два товариських матчі проти збірної Сербії, в яких здобули дві виїзні перемоги – 7:0 та 5:0 відповідно. Тепер же підопічні Олега Шайтанова двічі зіграють зі словачками. Сьогоднішній поєдинок відбудеться у Кошице, а завтрашній – у Гуменне. Власне кажучи, у Гуменне наша збірна і зупинилась, і саме там продовжила підготовку до зазначених спарингів. Перед цим підопічні Олега Шайтанова провели невеличкий тренувальний збір в Ужгороді, і саме звідти поїхали у Словаччину.

Якщо говорити про суперника нашої жіночої збірної, то треба згадати, що з цією командою підопічні Олега Шайтанова грали на початку грудня минулого року. Тоді два матчі проходили в Ужгороді, і «синьо-жовті» здобули дві перемоги: 3:0 та 8:1 відповідно. Тоді наші дівчата вже готувались до «Фіналу чотирьох» першого в історії жіночого чемпіонату Європи, який проходив у Португалії, а словачки вирішували свої локальні задачі. Зараз же обидві команди готуються до відбіркового етапу жіночого Євро-2021. Тому, ці спаринги будуть корисними як для української, так і для словацької команди.

Перед тим, як охарактеризувати збірну Словаччини, пропонуємо Вашій увазі список футзалісток, яких Клаудіуш Хірш викликав на збори для підготовки до матчів з нашою збірною.

Воротарі: Петра Тишлярова («Банська Бистриця»), Янка Червікова («Маркотім», Жиліна); універсали: Сільвія Сматанова, Домініка Доновалова, Моніка Комлодьова, Ленка Вієнерова, Зіта Банікова (всі – «Грізлі», Кошице), Діана Маркова, Крістіна Седлакова, Лівія Потенгова (усі – «Екопрім», Прешов), Барбора Валова, Ванеса Пагачова, Вероніка Янчова (усі – «Маркотім», Жиліна), Ніколета Голоскова («ТНФ», Прієвідзе), Наталія Празновська («Спартак», Трнава), Домініка Копернічка («Дукла», Банська Бистриця), Вероніка Жданська, Тамара Гембіцька («Банська Бистриця»).

Якщо подивитись на нинішній склад збірної Словаччини, то з того складу, який грав торік в Ужгороді, залишились Тишлярова, Червікова, Сматанова, Валова, Вієнерова, Банікова, Комлодьова та Гембіцька. Тобто, за рік склад змінився більше ніж наполовину. Скоріше за все, на 75 %. Тобто, з цього можна зробити висновок, що тренерський штаб словацької збірної наразі знаходиться в пошуку тих футзалісток, які складатимуть кістяк команди на відборі до наступного чемпіонату Європи. А поки ж просто йде перегляд. Щоправда, як повідомляє сайт futsalslovakia.sk, то участь Банікової у матча проти збірної України під питанням, оскільки у неї є ушкодження. Принаймні, головний тренер жіночої збірної Словаччини Клаудіуш Хірш сказав, що навряд чи Банікова зіграє з Україною. 

Офіційна афіша товариських матчів між жіночими збірними Словаччини та України

Що стосується нашої команди, то у неї наразі будуть задіяли здебільшого перевірені гравчині, які вже неодноразово показали себе. Хіба що треба відзначити, що до складу збірної була вперше викликана представниця «IMS-НУХТ» Аліна Бундюк. Але поки що це – єдиний новачок у складі «синьо-жовтих». Вочевидь, Олег Шайтанов поки не планує експериментувати зі складом. Хоча в перспективі, мабуть, такі плани щодо введення дещо більшої кількості нових футзалісток до складу збірної. Однак, наразі Олег Миколайович награє ту команду, яку, вочевидь, ми і побачимо під час підпіркових матчів жіночого Євро. Тобто, у «синьо-жовтих» кістяк вже фактично сформований. Залишається тільки награти його у «бойових» умовах. І такими «бойовими» умовами будуть спаринги зі Словаччиною. А поки не буде зайвим нагадати, кого Олег Шайтанов викликав на збори для підготовки до матчів зі словачками.

Воротарі: Вікторія Сагайдачна («Tesla»), Вікторія Кислова («IMS-НУХТ»); універсали: Анастасія Кліпаченко, Альона Кирильчук, Ірина Дубицька, Олена Павленко, Аліна Бундюк, Ірина Майбородіна, Юлія Шевченко (всі – «IMS-НУХТ»), Юлія Дударчук, Яна Дичко, Христина Єрьоменко (всі – «Tesla»), Анна Шульга, Ксенія Гриценко (обидві – «Будстар-НПУ»).

Щодо прогнозів на перший товариський матч, який відбудеться у Кошице, то перевага має бути на боці наших футзалісток. Так, вони гратимуть на виїзді, але досвід та клас наших дівчат все-таки буде трохи вище, ніж у словацьких гравчинь. Тому, є всі підстави вважати, що у Кошице перемога дістанеться саме українській команді. А про гру в Гуменне ми поговоримо потім.

Товариський матч № 1
Словаччина (жінки) – Україна (жінки)
5 листопада 2019 року. Словаччина. Кошице. «Хадзанарска хала» – 19.00.

ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ
Прогноз «5х5» – 0:6

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Асоціація футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.