Одним з новачків чемпіонату Грандліги Львівщини стала команда «Темп» з села Відники, що у Пустомитівському районі. Здавалося б, на перший погляд новачок, однак з іншої сторонни тренерський штаб команди та гравці колективу дають усі підстави думати про те, що цей колектив є доволі непоганим і гідно впишеться у найвищі за рівнем аматорські футзальні змагання Львівщини. Про етапи створення команди, формування колективу як сильної бойової одиниці та багато чого іншого, а особливо систему VAR у футзалі, в інтерв’ю розповів головний тренер команди Назар Яцишин.

– Назаре, як і за яких умов виникла футзальна команда Темп Відники?
– Головним ініціатором створення команди був гравець нашого колективу Павло Миколюк. Більше того, він за власні кошти придбав форму і екіпірування для команди, оплатив зал для тренувань, а також запропонував гравців, які погодились грати у Гранд-лізі. Спільно з Павлом ми прийняли рішення залучити ще когось, щоб допомагав команді фінансово. Я давно знайомий з президентом футбольної команди «Темп» з Відників Іваном Лущем і знаю, що він любить як і футбол, так і футзал. Звернулися до нього з пропозицією утворення футзальної команди і саме так виникла команда. До речі, минулого року команда «Темп» (Відники) також брала участь у футзальних змаганнях. 

– Як у Вас виник варіант там працювати? Чи цікавий Вам цей проект? Чи не може він бути тимчасовим?
– Працювати – це трішки голосно сказано. Треную команду я абсолютно безкоштовно. На жаль, поки що у нас немає грошей ні на премії, ні за зарплати гравцям. Для мене це більше досвіду, адже у нас витступає більшість гравців, які задіяні у футбольних командах. Мені цікаво скільки їм потрібно для адаптації до футзалу, адже ні для кого не секрет, що у футзалі зараз бракує молодих талантів. Зважаючи на це, чимало команд залучають гравців з футболу. У нашій команді, вважаю, є чимало хороших виконавців, які б змогли грати у футзал на високому рівні. Цей проект цікавий, оскільки у нашу команду ми задіяли багато нових гравців, які, впевнений, змогли б грати у футзал на вищому рівні. Для мене це щось нове, тому мені цікаво.

Звичайно, хотілося б, щоб ця команда була не на рік, однак тільки час покаже як воно буде. Не усе залежить від мене, однак нікому не секрет, що без належного фінансування команди довго не існують. Цей чемпіонат ми дограємо стовідсотково. Можливо, без конкретних завдань, але бій дамо кожному.

– Які Ваші першочергові завдання як тренера у цій команді? Формування колективу однодумців?
– Першочергове завдання – підтягнути гравців не так у технічному, як у тактичному плані. Звичайно, це швидко не вийде, одного тренування в тиждень буде замало. Та й відверто нам не завжди вдається зібратися бодай один раз на тиждень повним складом. Незважаючи на це, хлопці – молодці. Усе сприймають швидко і недарма вони грають у кращих командах обласного футбольного чемпіонату. А колектив у нас веселий, інколи аж занадто веселий (сміється). Усі гравці один одного добре знають, тому їх об’єднувати особливо не потрібно. У нас складніше в мотиваційному плані. Найкраща мотивація – це, звісно, гроші, але і без них хлопці до ігор відносяться серйозно, за що їм велика повага. Якщо відверто, сьогодні такий час, що без грошей погодиться грати не кожен футболіст.

– Як формувався склад команди? Чому вирішили грати саме в Грандлізі?
– Склад команди здебільшого формувався через Павла Миколюка. Він усіх давно знає. Можна сказати, разом вибирали кого заявляти і акцент робився на тих гравцях, у яких було бажання пройти чемпіонат від початку і до його завершення. Вирішили грати у Гранд-лізі, оскільки саме там зібрані команди хорошого рівня. Як то кажуть, коли граєш з сильнішими, і сам стає сильнішим.

– Ви сказали, що завдань як таких у команди на сезон немає. Втім, за що реально поборотися з цією командою?
– Дійсно завдань як таких то немає, однак ми розуміємо, що потрапити в призи буде не так просто. Втім, якщо збережемо склад, когось дозаявимо на друге коло, то, думаю, реально буде і нам поборотися за призові місця. Характеру і сил і цих гравців вистачить для цього. Собі завжди потрібно ставити максимальні цілі, не важливо у якому турнірі ти береш участь. 

– У команді «Темп» зараз чимало гравців, які на провідних ролях у чемпіонаті Львівщини з футболу. Ні для кого не секрет, що футбол і футзал – абсолютно різні види спорту. Наскільки складний процес Вам, як колишньому професіональному гравцеві саме у футзалі, розкрити якомога більше гравців саме у футзалі. У деяких атаках Вашим підопічним бракує футзального креативу, якогось нестандарного мислення…
– За цей короткий час я зрозумів наступне: не так складно їх перевчити думати по-футзальному. Як я сказав, у нашій команді зібрані одні з кращих футболістів чемпіонату області. Вони дійсно усе ловлять швидко, головне, щоб їм вистачило терпіння і бажання сприймати цю інформацію. Футбол для них все рівно буде на першому місці. Мені приємно бачити їх футзальний прогрес і розуміти, що свій час і свої сили ти витрачаєш не даремно. Можливо, хтось з цих гравців захоче перейти у футзал. Коли я був молодий у мене також була дилема: футбол чи футзал. Я вибрав футзал, і тепер не жалію, що усю кар’єру задіяний саме у футзалі. Та й футбол від цих гравців нікуди не дінеться. У чемпіонаті області можна буде грати завжди.

– Чи стають гравці сильніші на футбольному полі після сезонної гри у футзал?
– Без сумніву. У них зростає швидкість думки, індивідуальна робота з м’ячем стає кращою. Футзал, як на мене, дає багато чого корисного для футболіста. Особисто я не розумію футбольних тренерів, які забороняють взимку чи влітку грати у футзал своїм гравцям. Це також і заборона для молодих хлопців заробити додаткові гроші для себе. Якби я зараз тренував футбольну команду, то ми б увесь рік грали б і у футбол, і  футзал (сміється).

– Команда Відників стала чемпіонами цього року у Другій футбольній лізі. Чи реально залучити гравців для Грандліги саме з цього складу?
– Вітаю з цим досягенням усіх гравців команди, тренерів, вболівальників, а також президента Івана Луща, який багато своїх сил вкладає в команду і нею живе. Чи реально залучити гравців з цього складу? Можливо, і так, але наш склад уже є сформований, тому брати когось для кількості наразі немає сенсу.

– Наскільки цікавий такий вид спорту як футзал президенту команди Івану Лущу?
– Звичайно, що основне фінансування йде на команду з футболу, тим більше що команда зараз буде виступати у Першій лізі області. У 2018 році «Темп» брав участь у зимових чемпіонатах з футзалу, навіть перемагав у них. Наразі ми домовилися з президентом, що він закриває усі питання щодо внеску команди за участь у змаганнях, а далі поживемо-побачимо. Звичайно, нам би хотілося, щоб у нас були премії і так далі. Можливо, з кимось ще об’єднаємо свої сили в плані фінансування, бо хлопці заслуговують на певні фінансові бонуси. 

– Наскільки, на Вашу думку, є цікавим цьогорічний чемпіонат Грандліги Львівщини?
– Кожен чемпіонат Гранд-ліги з року в рік стає цікавішим. Усі команди підтягнули свій рівень, і зараз вже не так просто когось обіграти. Явних фаворитів, як на мене, немає, тим і цікавіший буде чемпіонат.

– І на останок, які зауваження щодо проведення змагань? Що хотілося б змінити в плані організації змагань?
– Зауваження будуть завжди, як би чемпіонат не проводився. Як то кажуть, вдосконаленню немає меж. Особисто я б хотів, щоб знову ввели систему повторів, тобто футзальний VAR. Тоді було б менше суперечок та зайвих емоцій, адже футзал – дуже динамічна гра, і арбітри не завжди встигають за розвитком подій на футзальному майданчику.

– Асоціація футзалу України своїм офіційним листом не рекомендує вводити систему VAR. Більше того, на використання цієї системи легітимні Асоціації, а нею є Асоціація футзалу Львівщини, повинна отримати відповідний дозвіл від FIFA.
– На мою думку, футзалу так чи інакше потрібно рухатися в напрямку запровадження системи VAR. Футзал – динамічний вид спорту, у якому все відбувається швидко. Арбітри не завжди встигають оцінити чи було порушення правил чи було взяття воріт. Особисто я не бачу проблем запровадження VAR для футзалу. У матчах є «чистий» час, тому є можливість зупинити гру. Якщо будуть розглядати найбільш суперечливі епізоди, тоді на майданчику і на лавці буде менше емоцій. В таких випадках арбітри зможуть менше симпатизувати тій чи іншій команді, а таке, на жаль, буває. Для прикладу, у матчі FAVBET Екстра-ліги в Рівному не був зарахований «чистий» гол. Усе було настільки швидко, що навіть гравець, який був поруч, не побачив, що м’яч влетів у ворота, а саме вилетів через порвану сітку з воріт. Такий гол можна побачити тільки через повтор епізоду. VAR у футзалі допоможе усім: і командам, і арбітрам. Щоб отримати дозвіл, то цим питанням потрібно займатися. Якщо цього робити ніхто не буде, то цієї системи ще довго не буде у футзалі. Цього мають прагнути не тільки команди, а й відповідні Асоціації. Якщо усі це питання почнуть піднімати, то не думаю, що FIFA буде проти. Якщо відверто, то FIFA мало розвиває футзал, тримаючи його в тіні футболу. Вважаю, футзалу з часом потрібно створювати свою асоціацію і розвивати цей вид спорту як окремий від футболу. Не розумію, для чого бути футзалу у структурі FIFA, яка не може навіть посприяти у тому, щоб футзал нарешті став олімпійським видом спорту.

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу Львівщини

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.