Наставник столичної ДЮСШ № 25 (U-15) Олександр Кривенда підбив підсумки минулого сезону у Вищій лізі, поділився враженнями від нововведень в форматі змагань, чемпіонство та роботу з гравцями під час карантину.

– Олександре В’ячеславовичу, цьогоріч формат проведення чемпіонату України (U-15) зазнав змін. Розкажіть про ці зміни, а також сподобався чи ні цей формат?
– На мою думку, система проведення  змагань за системою «кожний з кожним» інформативніше, аніж стикові матчі чи змішана система, адже є об’єм ігор з кожним учасником, тим більше в два кола. Присутня мінімізація випадковостей, алогічностей, форс-мажорів. Дуже радий, що ми всі разом дійшли до такого формату. Це, я вважаю великий крок вперед.

– Як загалом оціните рівень чемпіонату?
– Рівень чемпіонату є високим, це зумовлено специфічними та географічними характеристиками. Більшість команд футзальні, мають високий рівень підготовки, а також у своїх містах є передовими.

– На кожному етапі вихованцям ДЮСШ №25 довелось зіграти 4-5 ігор. Наскільки складно психологічно та фізично підготувати юних футболістів до таких навантажень?
– Кожен змагальний цикл – це система, під яку треба вибудовувати систему підготовки, враховуючи його особливості. Якщо брати в загальному, поділивши часовий об’єм чемпіонату на кількість ігор, то виходить одна гра на тиждень. В даному випадку тур з 4-5 ігор на місяць. Вважаю, що найвідповідальніший період з точки зору підготовки – три тижні між кожним з турів. З точки зору фізичної та техніко-тактичної підготовки ми зробили дуже великий крок вперед, граючи проти дорослих команд непоганого рівня. З точки зору психології – нам вдалося стримати баланс між невпевненістю та самовпевненістю. Ми не розслаблялися, перебуваючи на першому місці, тому що відчували, як нам наступають на п’яти. Ці складові і обумовили кінцевий результат. 

– Ваші вихованці стали чемпіонами України (U-15). Оцініть виступ команди в сезоні. Як святкували чемпіонство?
– Вважаю виступ команди у сезоні дуже успішним! Ми виграли всі турніри, в яких брали участь, це: чемпіонат України, чемпіонат Києва, «Winter Futsal Fest». Святкували перемогу у всіх трьох турнірах у ресторані. Були діти, їх батьки, тренер. Ми ділилися враженнями та згадували моменти сезону, а також танцювали та співали.

– Яка подальша доля хлопців? Цікаво було б спробувати в наступному сезоні свої сили в Юнацькій Екстра-лізі?
– Восени плануємо стартувати у Юнацькій Екстра-лізі (де базові роки народження будуть 2004-2005) та грати у чемпіонаті Києва серед дорослих. У ЮЕЛ наступний сезон будемо грати здебільшого 2005-2006 роками народження (тільки двоє гравців будуть 2004 року народження). І в одному, і в іншому змаганні будемо здобувати досвід, який нам стане в нагоді у майбутньому.

– ДЮСШ № 25 не брала участь у розіграші Кубку України в даній віковій категорії. З чим це пов’язано?
– Ми цьогоріч не брали участь у Кубку України у зв’язку з відсутністю фінансування. Чемпіонат України нам держава профінансувала, а на Кубок України гроші не передбачалися.

– Чи є у Вашій команді меценати, які надають допомогу?
– Наразі команда фінансується батьками та державою. Є попередня домовленість, про екіпірування команди з осені фірмою «Select».

– Крім чемпіонату України з футзалу, Ваша команда ще бере десь участь?
– З цього року мною було прийняте рішення про участь команди у міських змаганнях серед дорослих. Також декілька разів на рік ми граємо у всеукраїнських та міжнародних турнірах. 

– Поділіться думками, що би Ви покращили в наступному сезоні в Чемпіонатах та Кубках України? Також скажіть кілька слів про сайт Комітету ДЮФ АФУ, чого ще не вистачає на ньому?
– В першу чергу, хочу висловити подяку Сергієві Васильовичу Владику за розвиток та популяризацію дитячо-юнацького футзалу в Україні. По кожній віковій категорії Комітетом ДЮФ АФУ була обрана найоптимальніша система проведення. Єдине, що я би підкорегував, так це скасування можливості приймати участь дітям-«пізнякам», тому що і так суміжні вікові категорії. Важливим інформативним кроком є створення окремого сайту. Це є ознакою того, що за останні роки з’явилася системність та послідовність у дитячо-юнацькому футзалі. Вважаю, що на сайті є все для того, щоб тримати руку на пульсі і слідкувати за подіями.

– Як Ви працюєте з вихованцями під час карантину?
– Під час карантину гравці отримали індивідуальні завдання з м’ячем та без м’яча. Імпровізації, творчості та креативу їм не бракує.

– Ну і наостанок, Ваші побажання нашім юним футзалістам, батькам та тренерам.
– Футзалістам бажаю міцного здоров’я, відсутності травм, невпинно іти до мети  долаючи перешкоди, проявляючи характер. Батькам бажаю цікавитися футзалом та підтримувати дітей. Тренерам бажаю терпіння, мудрості, самовдосконалення та талановитих підопічних.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.