Генеральний менеджер Асоціації футзалу Львівщини Богдан Мельник розповів про те, як минув футзальний рік у регіоні.

 Розкажіть, про змагання під егідою АФЛ. Вони охоплюють лише Львів чи районні центри також?
– У Гранд-лізі Львівщини беруть участь дві команди з області: «NG Metal» і «Темп-Відники». Загалом, ми більше зосереджені саме на Львові. Тому, здебільшого маємо представників саме обласного центру.

– Чи встигли завершити змагання до карантину?
– Ні. У Гранд-лізі визначилася трійка призерів. Останній тур, який залишилося зіграти, глобально не вплине на результати. Це трохи заспокоює у нинішній ситуації.

– Тим не менш, чи плануєте завершувати змагання?
– Треба відштовхуватися від того, коли завершиться карантин. Тоді й можна буде прийняти рішення. Якщо брати до уваги нижчі ліги, то декому потрібно провести ще 4-5 турів. Існують думки, аби зіграти їх за 1-2 дні. Тобто, зробити тайми коротшими, і розкинути поєдинки у межах дня. Знову ж таки, будемо відштовхуватися від того, коли завершиться карантин.

– Якщо підійти до нинішньої проблеми більш глобально. На Вашу думку, як має завершитися сезон у всеукраїнських змаганнях?
– Скажу відверто, важко прорахувати ситуацію. Можу сказати про всеукраїнський фінал АФЛУ, який мав прийняти Львів. Звичайно, на цей турнір безпосередньо впливають футбольні змагання. Хотілося б, щоб всеукраїнський фінал АФЛУ відбувся. Можливо, варто це зробити у вересні. Водночас, розуміємо, що аматорські команди можуть бути нестабільними. Якими будуть їхній рівень підготовки і стан на той час – сказати важко. Якщо мають бути лише ті футзалісти, з якими вони здобули чемпіонство у своїх областях – це може стати певною проблемою.

– За останні роки АФЛ провела досить багато подій: Суперкубок України, Матч зірок, «Lviv Freedom Cup», дитячий турнір «Lviv Open Cup» (U-17). Як організація цих подій впливають на розвиток футзалу у регіоні?
– Я відносно нещодавно почав займатися організаційною складовою в АФЛ. Як на мене, щоб привернути увагу людей до футзалу – має бути якась подія. Додам, що «Lviv Open Cup» відбувся за співфінансування управління спорту Львівської міської ради, і у рамках турніру також пройшли ветеранські змагання «40+». На цей рік нам затвердили проект співфінансування турніру у категорії (U-17), а також восени проведемо турнір серед аматорських команд з України і не тільки. Спробуємо залучити до участі представників Другої і, можливо, Першої ліги. Якщо оцінювати «Lviv Freedom Cup» або ж Фінал АФЛУ, то, звичайно, Львів є містом, куди всі хочуть приїхати. Не раз чув про це. Маємо довіру від АФУ, і намагаємося організовувати змагання якомога якісніше. Окрім того, звичайно, готуємося прийняти Основний раунд жіночого Євро-2021. На турнірі у січні матчі жіночої збірної зібрали багато людей, особливо фінал. «Карпати» і «Львів» зараз не ведуть боротьбу за високі місця, тому приїзд збірної України з футзалу – це завжди подія для нашого міста. Також зараз «Енергія» почала демонструвати досить непоганий футзал, і люди віддячують команді своєю присутністю на трибунах.

– АФЛ має досить серйозну школу арбітрів. Як вдається забезпечити її функціонування?
– Її куратор Роман Проць та Комітет арбітражу АФЛ загалом системно підійшли до цього питання. Є відпрацьована методика навчання. Не знаю, як в інших регіонах, але у нас дійсно є досить серйозним розбір кожного матчу. Аналізуються усі процеси. Навіть те, як має виглядати арбітр до, під час та після матчу. Це вже дає певний результат, але переконаний, що згодом він стане ще кращим. Регулярно проходять семінари арбітрів, на які часто запрошують представників команд, які мають питання. Тобто, кожен може отримати оцінку у разі з незгодою з певним епізодом. Якщо арбітр помилився – ніхто цього не приховує. Навпаки, це нагода для роботи над собою, аби не повторювати подібних рішень у майбутньому. Цілком можливо, що наявність такої кількості кваліфікованих арбітрів також є важливим фактором, аби Львів приймав турніри різного рівня.

– Як проходить робота АФЛ щодо розвитку дитячого футзалу?
– Це один з моїх особистих пріоритетів. Я поставив собі завдання спільно з однодумцями та людьми, яким це потрібно, тобто залучити структури, котрі почали б займатися дитячим футзалом. Відповідно, популяризувати наш вид спорту серед молоді таким чином, оскільки, окрім КІВС та «Бастіона» ніхто у місті не має футзальних секцій. Тож, хочеться, щоб їх було більше. Коли я почав займатися цим питання – зрозумів, що є проблеми і з кадровим потенціалом. Ми почали набирати людей на диплом «С», який дає змогу бути тренером аматорських та дитячих команд. Заявки надіслали 23 людини, і мали стартувати у березні. Однак, поки що курси доведеться відкласти. Це має стати певним поштовхом, щоб ми змогли залучити кваліфікованих людей до роботи. Також, проводяться перемовини з представниками Гранд-ліги, щоб вони, окрім дорослого футзалу, починали працювати і над дитячим. До слова, цьогоріч було проведено ДЮФЛ на Львівщині, в якій взяла участь 71 команда.  Однак, більшість з них є футбольними, які взимку грають у футзал. Тож, прагнемо розвивати саме структури, які б спеціалізувалися на нашому виді спорту. Звичайно, ми маємо представника в Юнацькій Екстра-лізі, однак, хочеться значно більшого.

– АФЛ є однією з небагатьох асоціацій, яка має штат людей, котрі ходять на роботу до свого офісу. Розкажіть детальніше про розподіл посад.
– Робимо великий акцент на роботу ЗМІ. Відповідний комітет очолює Богдан Пастернак. Передусім, це висвітлення наших змагань. Проводяться онлайн-трансляції кожного матчу з коментатором. У перервах транслюються відеоролики від наших партнерів. Звичайно, поєдинки неможливі і без арбітражу, про який ми вже говорили. Комітет очолює Іван Вишиваний, а куратором системи арбітражу АФЛ є Роман Проць. Також маємо Комітет ветеранів футзалу (голова – Іван Шимечко), Науково-методичний комітет (голова – Роман Проць), Комітет з проведення змагань (голова – Андрій Тодощук), Комітет жіночого футзалу (голова – Ірина Чайка), а також Комітет дитячо-юнацького футзалу (голова – Ростислав Капітанець). Виконавчим директором є Олена Верещинська. Ну, і головою, звичайно, Мирослав Хом’як. Це якщо коротко. Більш детальна та розлога інформація доступна на нашому офіційному сайті.

– Ви вже сказали про партнерів АФЛ. Хто вони та як відбувається співпраця з ними?
– Одне з моїх переконань полягає у тому, що будь-яка спортивна асоціація або федерація не може жити на одні внески. Це якась утопія. Я сформував певний пакет послуг, який ми можемо надавати партнерам. Нині співпрацюємо з «Domino`s Pizza», виробником спортивного екіпірування «GERA» та лаунж-баром «Sunset». Звичайно, не обходимося і без інформаційних партнерів. Це радіо «Львівська хвиля» та інформаційне агентство «Gal.info». Перед кожним туром Гранд-ліги ми проводимо конкурс прогнозистів, і переможці отримують подарунки від партнерів АФЛ.

– Якою є Ваша думка щодо рішення про тристоронні договори, а також стосовно контролю за дотриманням правила «один гравець – одна команда». Як це вплине на розвиток футзалу на Львівщині?
– Я позитивно ставлюся до цього. Однак, так склалося, що Львів має ще декілька структур, які проводять змагання. Якщо нам вдасться всіх підвести під зазначені параметри – це буде надзвичайно позитивним моментом. Раніше я був керівником команди, тож, маю розуміння стосовно важливості того, аби гравець був приналежним до однієї команди. Коли футзаліст має по 3-4 матчі на день – ти не можеш вважати його лише своїм, і, відповідно, розраховувати на 100%. Це один бік питання. Інший – створення певної системності. Щодо тристоронніх договорів, то ми досить тісно співпрацюємо з Львівською Асоціацією футболу. Для розвитку кожної сфери потрібно діяти спільно!

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.