Перехід у «ХІТ» 25-річного форварда Ігоря Чернявського з команди «GRIFON», яка виступає у чемпіонаті Києва (не плутати з командою Євгена Варениці «GRIFFIN»), був досить-таки несподіваним і цікавим. Адже, не кожен день у команду FAVBET Екстра-ліги приходять футболісти з аматорських колективів. Тому, пресслужба «кабельників» поспілкувалася з Ігорем, щоб детальніше дізнатися про нього і його кар’єру:

– Ігоре, вітаємо тебе в «ХІТі»! Ти вже місяць тренуєшся з командою, як себе почуваєш на новому місці?
– Почуваю себе в колективі відмінно. На початку було незвично, скажімо так. Тому що я прийшов у клуб з аматорської команди, а тут вже зовсім інший рівень. З любителів у професіонали, можна так сказати. Це Екстра-ліга, і тут люди набагато швидше приймають рішення, грають у більш швидкий футзал. І через місяць тренувань з «ХІТом» я це відчув, і до цього пристосувався. Тому, зараз відчуваю себе набагато впевненіше.

– З нинішніх партнерів по команді когось знав раніше?
– Багатьох знав візуально, але особисто ні з ким знайомий не був. З Сашком Колесніковим ми у «Фейсбуці» друзі, і пару раз з ним перетиналися. А так, з іншими хлопцями познайомився близько вже під час тренувань.

– Як виник варіант з «ХІТом»?
– Спочатку на мене вийшов Тарас Олександрович Шпічка, і він мене запросив у «ХІТ». Ми перетиналися з ним у Київській футзальній лізі, там з ним познайомилися. І в кінці нинішнього сезону мені надійшла пропозиція перейти в «ХІТ». Це було десь у кінці лютого – на початку березня, коли була попередня розмова про перехід. 

– Фізично як себе почуваєш після простою, пов’язаного з карантином?
– Фізично почуваюся чудово, тому що на карантині я підтримував форму, тренувався сам. І після того, як дозволили командні тренування, я був у формі. Я робив пробіжки, спеціальні вправи, і тепер з фізикою у мене порядок.

– Була спеціальна програма?
– Спеціально програми не було, були вправи, які нам давав тренерський штаб у «Грифоні», коли був карантин. І я намагався все виконувати, здійснювати пробіжки, ну і плюс я сам додатково виконував свою програму, тому що у мене є досвід у карате, і я знаю, як тримати себе в тонусі.

– Ти згадав про карате, розкажи трохи про цю сторону своєї спортивної кар’єри…
– Я карате почав займатися з шести років, і займався до вісімнадцяти років. Якщо бути точним, то кемпо-карате. Це такий стиль, у якому бої проходять у боксерських рукавичках, капі і шоломі. Є різновиди в плані рукавичок, екіпіровки. Удари, техніка, в принципі, такі ж, як і у звичайному карате. Раніше, коли грав у студентському футболі, я ще паралельно займався і карате, ходив у зал, тренувався «на рукавичках», брав участь у турнірах. А коли я вже почав грати у футзал, то закінчив з єдиноборствами.

– Твоя комфортна позиція на майданчику?
– Найкомфортніше мені в атаці. Я вважаю своїми сильними якостями атакуючі дії, хоча гравці в полі – це універсали. Але мені найзручніше грати в атакуючій лінії – я можу і на «стовпа» грати, і справа, і зліва.

– Права нога чи ліва нога?
– Я і «правоногий» і «лівоногий», можна сказати «обидвоногій». Десь 65 на 35 на користь правої ноги.

– Загалом, амбідекстр?
– Так – так, саме так (сміється).

– Що нове ти відкрив для себе в «ХІТі»?
– Я став більш професіонально ставитися до справи. Що найголовніше в професіональному клубі? Це дисципліна. І тут потрібно дуже професіонально підходити до своєї справи – самоконтроль, відпочинок, харчування, сон. Заздалегідь приїжджати на тренування, розминатися, тягнутися. І я підкреслив, що тут потрібно стежити за собою – за свої тілом, за своїм здоров’ям. Контролювати свою форму і повністю віддаватися своїй справі, тоді буде результат.

– Хто з досвідчених тобі підказує, допомагає?
– Так, у цьому плані в «ХІТі» взагалі все відмінно. Навіть не очікував, якщо чесно. Тому що, коли приходиш у новий клуб, ти потрапляєш у незвичну обстановку, люди по-різному можуть до тебе поставитися. А в «ХІТі» мене одразу добре прийняли. І з перших тренувань мені допомагали порадами і Сергій Журба, і Сашко Колесніков. Та й всі інші хлопці потроху підказують, і все роблять для того, щоб я якомога швидше вливався у новий для себе колектив.

– Ти вже втягнувся?
– Так. Можна сказати, що незвично було на самому початку, адже тренування щодня. І плюс за розкладом у нас і дворазові тренування є. У нас у «Грифоні», природно, такого не було. Ну, нічого страшного, хоч і важко, але я для цього і прийшов у «ХІТ», щоб розвиватися як футзаліст, покращувати свої фізичні кондиції, прогресувати. Тому, я тільки з радістю приймаю цей виклик, працюю на сто відсотків, віддаюся повністю своїй справі. 

– Наскільки велика, по-твоєму, різниця між чемпіонатом Києва та FAVBET Екстра-лігою?
– У моєму розумінні, у FAVBET Екстра-лізі у нас три повністю професіональні клуби – це «ХІТ», «Продексім» та «Ураган». Решту клубів я вважаю напівпрофесіональними, і якщо цю шістку порівняти з «топами» Вищої ліги чемпіонату Києва, то я скажу, що різниця між ними не така вже й велика. Взяти ту ж команду «SKIDKA» з Вищої ліги, яка брала участь у Кубку України в цьому сезоні. Вона вилетіла від «Продексіма», але дала бій чинним чемпіонам FAVBET Екстра-ліги. Особливо у другому матчі у Херсоні, зігравши внічию 3:3! І ми бачили, що побиття команди, нижчої за класом, там не було. Так, можна припустити, що «Продексім» грав не так завзято після перемоги у Києві з рахунком 5:2. Але, тим не менше, аматорська команда і чемпіони України грають внічию на майданчику фаворитів – це багато про що говорить.

– Можна і «Альтернативу» ще згадати…
– Так, «Альтернатива»! Сто відсотків. За рік до цього ця команда перемагала в Кубку України представника Екстра-ліги «Епіцентр К-Авангард». Це теж показник. А в цьому сезоні в Кубку ще грала відома столична команда «Маnzanа», яка виступала під назвою «Маnzanа-2ТК», і теж достойно себе показала. І в цьому сезоні, і в минулому, адже вони дійшли аж до чвертьфіналу турніру.

Тому, рівень Вищої ліги Києва у моєму розумінні точно вище багатьох команд Першої ліги, і конкурентний з командами нижньої шістки FAVBET Екстра-ліги.

– Ти уважно стежив за FAVBET Екстра-лігою?
– Не можу сказати, що я прямо стежив за кожним матчем FAVBET Екстра-ліги. Але дивився центральні гри. Огляди матчів «ХІТа», «Урагану» і «Продексіма» я намагався не пропускати. І якщо вдавалося потрапляти на пряму трансляцію гри за участю претендентів на чемпіонство, я дивився повністю. А якщо не виходило, то я завжди дивився огляд, і мені було цікаво стежити за ситуацією у FAVBET Екстра-лізі.

– Був гравець, наприклад, зі збірної України з футзалу, який тобі імпонував?
– Скажу так – футзал мені подобався, але пильно за футзалом я став стежити, коли побачив гру Сергія Журби у «Локомотиві». І він тоді став для мене якимось ідолом в українському футзалі, і після цього мене зачепило, і я почав цікавитися цим видом футболу, почав розбиратися в грі, і став грати в футзал. І Сергій був для мене завжди прикладом, мені подобалася його манера гри, бачення майданчика, поведінка під час матчів, передачі, руху. Не випадково він двічі визнавався кращим футзалісти України. І це про багато що говорить. А тепер я з ним ще й особисто знайомий, і можу сказати, що він не тільки відмінний футболіст, але і прекрасна людина.

– «GRIFON» був успішним етапом для тебе?
– Так звісно. Коли я прийшов у «GRIFON», то ця команда грала в Київській футзальній лізі. Це, напевно, третя або четверта за силою ліга Києва. Потім ми заявилися в Першу лігу Києва, виграли її, і в минулому сезоні ми вже грали у Вищій лізі столиці. Хоча склад у нас практично не змінився. Були точкові посилення. І я з цим колективом прожив два з половиною роки, і пройшов з хлопцями цей шлях. Так, нам не ставили завдання у Вищій лізі обов’язково перше місце. У нас була мета – боротися у верхній частині турнірної таблиці. І, як новачки, ми втратили багато очок там, де не повинні були втрачати. Хоча відібрали очки у таких колективів, як «SKIDKA», «Маnzаna-2TK» – тобто, обіграли суперників, які на папері були набагато сильніше за нас, але програли тим, хто був нижче у турнірній таблиці. Тому для «Грифона» минулий сезон видався важким.

– Як відреагували твої колишні партнери, коли дізналися, що переходиш у «ХІТ»?
– Спочатку про мій перехід розмовляли президенти клубів. Президент «Грифона» Володимир Забродський дізнався, що я буду переходити у «ХІТ», або скажімо так – про мій можливий перехід, він дізнався від президента «ХІТа» Володимира Котляра. До речі, вони тезки, у них ім’я та по батькові однакові: Володимир Анатолійович, таке от збіг (сміється).

І потім, коли я вже розмовляв з керівництвом «Грифона», що є така пропозиція, то наш президент і всі хлопці були за мене раді, сказали, що якщо мене все влаштовує і я готовий до нового виклику, то потрібно переходити, а вони за мене будуть дуже раді і будуть мене підтримувати. І якщо людина з аматорського футзалу, та ще й з «Грифона» заграє у «ХІТі», їм буде дуже приємно. Ця команда залишиться у мене в серці. 

– З яким настроєм чекаєш свій старт у FAVBET Екстра-лізі, і взагалі новий футзальний сезон?
– Скажу так – неправильно вважати нашим основним конкурентом «Продексім». Є ще не менш амбітний «Ураган», який у моєму розумінні нічим не гірше за херсонців. Там дуже хороший колектив, міцна команда, яка щороку бореться за чемпіонство. Плюс я не буду списувати інші клуби з рахунків, тому що кожна команда у FAVBET Екстра-лізі буде боротися, упиратися. Виходити на майданчик і думати, що у нас конкуренти тільки «Продексім» і «Ураган», це неправильно. Нам потрібно буде налаштовуватися на кожну гру як на фінальну, адже у нас завдання – перемога в кожному матчі. У команді, яка ставить найвищі завдання, по-іншому бути не може. Наша мета – ці завдання виконувати. І я сповнений бажання, як і всі хлопці у «ХІТі», боротися за перемогу в кожній грі. І сподіваюся, що наша злагоджена робота на тренуваннях дасть свої плоди. А підсумки ми підіб’ємо в кінці сезону.

За матеріалами офіційного сайту ФК «ХІТ» (Київ)
Фото: Федерація футзалу Києва

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.