Так швидко пролетіла міжсезонна перерва між тим чемпіонатом України з футзалу серед команд тоді ще FAVBET Екстра-ліги, який став історією, і новим чемпіонатом України серед команд вже PARIMATCH Екстра-ліги, який, за словами керівництва Асоціації футзалу України, має стати перезавантаженням усього вітчизняного футзалу. Яким буде це перезавантаження футзалу? Подивимось по ходу сезону. А поки – вся увага до матчу за PARIMATCH Суперкубок України – 2021, поєдинок за який відбудеться у Харкові.

Те, що новий сезон відкривають очним протистоянням «Ураган» та «Продексім», має певний символізм. З одного боку – це буде ніби продовження минулого сезону, коли спочатку «Продексім» не дав «Урагану» пройти до фіналу Кубку України та заволодів цим трофеєм у протистоянні з «ХІТом», а потім вже «Ураган» не дав «мельникам» завоювати своє п’яте чемпіонство, що дозволило би херсонцям зрівнятися з донецьким «Шахтарем». Втім, херсонська команда і так зробила вагомий внесок в історію українського футзалу, адже до цього моменту ніхто ще не перемагав у чемпіонаті України чотири роки поспіль. Так що, можна сказати, що «Продексім» пережив одну еру та починає новий етап своєї футзальної біографії. І тільки від підопічних Андре Броканелло залежить, чи буде цей новий етап для представників півдня України так само успішним. Тому, для «мельників» новий етап починається саме матчем за PARIMATCH Суперкубок України. Однак, тут же автору цих строк згадується 2019 рік та матч за тоді ще FAVBET Суперкубок України у Черкасах. Тоді «Ураган» «відвантажив» «Продексіму» сім «сухих» м’ячів та став володарем трофею. Так, ця поразка зрештою не вплинула на те, що «Продексім» згодом став чемпіоном України сезону 2019/2020 р. р. Однак, якщо ми говоримо саме за Суперкубок України, то чомусь одразу виникає асоціація саме з цим поєдинком. Тому, «Продексім», мабуть, захоче взяти реванш не тільки за поразку у фіналі чемпіонату, а і за ті 0:7 у Черкасах. До того ж, «Продексім» ще жодного разу не вигравав Суперкубок України. Таке враження, що «мельники» забрали весь нефарт у «Енергії», якій програли у матчі ха Суперкубок України у 2018 році у Львові. І хоча до того «Продексім» встиг програти «суперкубковий» матч ще й «ХІТу», та все ж саме порівняння з нефартом «Енергії», яка здобула Суперкубок України лише з сьомої спроби, тут чомусь одразу просяться. Для херсонців матч за PARIMATCH Суперкубок України у Харкові буде вже четвертою спробою заволодіти цим передсезонним трофеєм.

Що стосується «Урагану», то тут ситуація трохи інша. Два матчі за Суперкубок України – дві перемоги. Так що, якщо говорити про якийсь досвід у контексті матчів за Суперкубок України, то він однозначно буде більш позитивним саме у «драконів». На команду Максима Павленка ми будемо дивитись, перш за все, крізь призму майбутнього виступу івано-франківської команди в Основному раунді Ліги чемпіонів. І є припущення, що саме під єврокубки прикарпатці набиратимуть форму. Відповідно, навряд чи вони розкриватимуть усі козирі саме у матчі з «Продексімом». Але з іншого боку – бажання увійти у новий сезон з третім завойованим Суперкубком України явно додасть «ураганівцям» позитивних емоцій, які потім можуть допомогти залишити за собою і старт сезону.

Також цікаво подивитись на «Ураган» та «Продексім» у оновлених складах не у передсезонних турнірах, а вже в офіційному поєдинку. Нагадаємо, що склад «Урагану» поповнили Микола та Михайло Грицини, а також Ілля Терентьєв. Однак, у «драконів» є вагомі втрати – Ярослав Лебідь відтепер гратиме у «ХІТі», а Микола Микитюк перейшов у «Продексім», і тепер він зіграє проти своєї рідної команди у матчі за PARIMATCH Суперкубок України. Якщо говорити про втрати «Продексіму», то тут треба сказати, що команду залишили Михайло Волянюк, Ілля Бакінський, Андрій Заєць, Едуард Волков та Віталій Скорий. І, мабуть, втрата Скорого для «мельників» є найбільш болючою, якщо подивитись на список тих, хто залишив херсонську команду. Натомість, у Херсоні відтепер окрім Микитюка гратимуть також Віктор Кравцов, Євген Козлов, Тарас Королишин (який, до речі, так само, як і Микитюк, є вихованцем Академії НФК «Ураган») та Сергій Малишко. Погодьтесь, підсилення у команди Андре Броканелло дуже непогане, особливо якщо врахувати той факт, що Микитюк, Малишко та Королишин є гравцями збірної України. До того ж, поступово повертаються у стрій провідні гравці «Продексіму», які відновлювались після травм, котрі були отримані наприкінці минулого сезону. Тоді саме травми футзалістів стали основною причиною, через яку «Продексім» не зміг захистити свій чемпіонський титул. Особливо це стосується воротарської бригади, оскільки травмувалися і Ципун, і Савенко, тому «Продексім» був змушений повертати з оренди Бакінського. Зараз і Савенко, і Ципун, який обраний новим капітаном «мельників» у строю. І якщо дивитись на нинішні склади команд, то наразі «Продексім» виглядає фаворитом не тільки у матчі за PARIMATCH Суперкубок України, а й у чемпіонаті в цілому. Втім, чемпіонат у нас буде довгий, тому тільки після фінальної серії плей-оф ми побачимо, чи були вірними наші висновки.

А якщо говорити саме про поєдинок за PARIMATCH Суперкубок України, то поки що, на нашу думку, передматчеві розклади виглядають десь у співвідношенні 55 % на 45 % на користь «Урагану». Чому? Тому що є таке відчуття, що прихід братів Грицин та Терентьєва теоретично не має порушити структуру гри, яку будує Максим Павленко. До того ж, брати Грицини чудово знають вимоги Максима Михайловича, і в цьому плані питань щодо адаптації не може бути. Що стосується Терентьєва, то він, так само, як і Лебідь, який вже не в «Урагані», непогано зіграний з Абакшиним, з котрим Ілля грав у команді Харківського Національного університету ім. Каразіна, і це може бути непоганим бонусом для «драконів». До того ж, відсутність через травму теж буде явно не на користь «Продексіму». А от коли Шотурма вже повернеться до гри (чого ми йому щиро бажаємо), то буде цікаво подивитись, як Андре Броканелло буде використовувати свій івано-франківський «десант». Нагадаємо, що у новому сезоні у «Продексімі» гратимуть п’ять вихованців Академії НФК «Ураган» – Корсун, Зварич, Шотурма, Королишин та Микитюк. З цієї п’ятірки, як ми казали, буде відсутній лише Шотурма. Так що, ці колишні «дракони», безумовно, мають серйозну мотивацію в протистоянні зі своїм колишнім клубом. Додайте сюди ще Роніньйо, який свого часу також грав за «Ураган»…

І наостанок – буде цікаво подивитись, за кого вболіватимуть саме харків’яни. Адже у складах обох команд, які боротимуться за PARIMATCH Суперкубок України, є вихованці харківського футзалу. Зокрема, в «Урагані» це Даниїл Абакшин та Ілля Терентьєв, а у «Продексімі» – Євген Козлов, Віктор Кравцов, Дмитро Сорокін, Станіслав Моспан та Сергій Малишко. До того ж, не забуваємо, що свого часу за харківський «Локомотив» грали Максим Бессалов, Микола Білоцерківець та Юрій Савенко. Тому, теоретично симпатії харківських любителів футзалу (а ми знаємо, що футзал у Харкові традиційно дуже люблять) мають бути на боці херсонських «мельників». Та чи допоможе це команді Андре Броканелло здобути перший у своїй історії Суперкубок України?

PARIMATCH Суперкубок України
«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Продексім» (Херсон)

20 серпня 2021 року. Харків. Палац спорту «Локомотив» ім. Г. Кірпи – 18.30.
Арбітри: Д. Куций, А. Швець (обидва – Харків), А. Духан (Луганська обл.)
Хронометрист: О. Клімова (Харків)​
Спостерігач арбітражу: С. Кравцов (Київ) 
Делегат: В. Вакула (Бровари)
Прогноз «5х5» – 3:1
ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.