Старту фінальної частини дев’ятого за ліком чемпіонату світу з футзалу під егідою ФІФА довелося чекати на рік довше, ніж зазвичай – п’ять років замість чотирьох. Але все-таки дочекалися. І відкривав цей «мундіаль» у Литві поєдинок між збірними Єгипту та Російського футбольного союзу. Звичайно, фаворитом у цьому матчі була команда РФС, проте були сподівання на те, що «фараони» чинитимуть віцечемпіонам світу більш ніж гідний опір.

Але практично з самого початку збірна РФС захопила ініціативу в матчі та показала свою націленість на ворота Абдельнассера, створюючи дуже небезпечні моменти біля воріт збірної Єгипту. Два дуже хороших моменти мав Робіньо, але єгиптянам відверто пощастило. Проте, на 5-й хвилині м’яч таки опинився у сітці єгипетських воріт. Автором першого голу на чемпіонаті світу – 2021 став Кудзієв, який у дотепному стилі переправив м’яч у «рамку» після силового прострілу Ромуло. І на цьому друга четвірка збірної РФС, яка на той момент знаходилась на майданчику, не зупинялась, намагаючись збільшити свою перевагу в рахунку. Однак, незважаючи на те, що росіяни створювали багато моментів, їм не вдавалося забити. Щоправда, варто сказати, що у деяких епізодах факт був на боці єгипетської збірної, як це було, наприклад, у моменті, коли м’яч потрапив у стійку воріт Абдельнассера. Все-таки, було очевидно, що гол назрівав, проте станом на середину першого тайму рахунок залишався таким же, яким був після 5-ї хвилини – 1:0 на користь РФС.  

Після екватору першого тайму підопічні Сергія Скоровича на деякий час свідомо віддали ініціативу суперникам. Єгиптяни намагались цим скористатись, проте до серйозних моментів біля воріт Путілова справа фактично не доходила. Лише на 18-й хвилині єгиптяни змусили Путілова більш-менш серйозно вступити у гру, проте воротар команди РФС зробив це спокійно. На той момент РФС вже вів у рахунку 3:0, і двічі відзначився Чишкала. Один гол був забитий після передачі Робіньо з ауту, а інший – після високого пресингу та помилки єгиптян біля своїх воріт. Фактично можна сказати, що все було логічно, і у єгипетської команди не було практично жодних шансів бодай би на один гол. Чого не скажеш про росіян, які намагались не зупинятись та постійно тримали захист єгиптян у напрузі.

Наприкінці першого тайму Сергій Скорович дав можливість пограти представникам третьої четвірки команди РФС, і вона ледь не відзначила свою появу голом, проте м’яч після удару Асадова пролетів мимо стійки. Трохи пізніше з ще одним ударом Асадова впорався Абдельнассер, який по ходу першої 20-хвилинки неодноразово виручав свою команду, і багато в чому завдяки його грі збірна Єгипту не програла у першому таймі більш з розгромним рахунком.  

Другий тайм представники РФС розпочали, граючи за рахунком. Відповідно, вони подекуди стали давати трохи більше свободи своїм опонентам, проте водночас тримали у напрузі і Абдельнассера, і його партнерів по команді. А це означало, що у будь-який момент підопічні Сергія Скоровича могли збільшити свою перевагу. Однак, було видно, що росіяни почали більше грати у своє задоволення. Це було видно навіть по тому, що вони далеко не завжди йшли у високий пресинг після своїх змарнованих моментів. Зрештою, четвертий м’яч таки влетів у ворота Єгипту на 28-й хвилині, коли футзалісти команди РФС розіграли штрафний, і Антошкін пробив з дальньої відстані. Тут вже Абдельнассер був безсилий щось зробити. А за кілька миттєвостей свій «автограф» у воротах єгипетської збірної залишив Мілованов.

По суті, гру було зроблено, але ще залишалось багато часу до кінця матчу. І, щоб його майстерно вбити, Сергій Скорович поміняв у воротах Путілова на Цайдера, який став підключатись до атак своєї команди у якості п’ятого польового гравця. Більше того – Цайдер навіть у своєму першому підключенні пробив по воротах, але не забив. Натомість, забив Чишкала, який оформив хет-трик.

А за кілька миттєвостей після цього голу стався епізод, який, можливо, стане новою сторінкою у розвитку футзалу. Дунга порушив правила у власному штрафному майданчику проти Афанасьєва, і арбітри без вагань призначили пенальті, але потім… Пішли передивлятись, де було порушення правил – у штрафному майданчику чи поза ним. Ось так на чемпіонаті світу з футзалу дебютувала система VAR, яка показала, що фол був таки у штрафному майданчику. Після цього Абрамов без проблем реалізував пенальті. Проте, на цьому капітан команди РФС не зупинився, і скоро втілив у гол класну передачу Ніязова. Так рахунок став 8:0. Але і це ще був далеко не кінець, тому що скоро ще один гол до командної «скарбнички» додав Мілованов. Після цього єгиптяни, яким вже у цій грі нічого не світило, вирішили пограти з п’ятим польовим. Але, як показав подальший перебіг подій, це була одна з небагатьох атакувальних акцій у «фараонів». А ось представники РФС явно хотіли забити десятий гол, чому і приділили решту матчу. Проте, підопічні Сергія Скоровича зупинились на підсумкових 9:0 на свою користь.      

РФС – Єгипет – 9:0
Голи:
Кудзієв (5), Чишкала (13, 16, 31). Антошкін (28), Мілованов (28, 36), Абрамов (31 – з 6-метрового, 32)

РФС: Путілов (Цайдер, 28) – Робіньо, Чишкала, Афанасьєв, Давидов – Ромуло, Абрамов, Кудзієв, Ніязов – Мілованов, Антошкін, Асадов, Абрамович
Єгипет: Абдельнассер (Шобер, 30) – М. Саід, Дунга, Мансур, Алла – Боді, Еід, Кокі, Шула – Елашвай
Попередження: Мансур (16)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.