Після того, як збірна Венесуели обіграла команду Коста-Рики, чим фактично забезпечила собі місце в 1/8 фіналу, господарям ЧС-2021, литовцям, залишалося зіграти таким чином, щоб у них залишалися бодай би якісь примарні шанси на вихід до плей-оф з третього місця. Для цього підопічним Євгена Ривкіна потрібно було як мінімум не програти збірній Казахстану. Хоча, звичайно, найбільш оптимальним результатом для балтійців була би перемога над фаворитом групи «А». Тоді у Загурскаса та компанії була би деяка перевага над збірною Коста-Рики. Однак, проблема в тому, що збірна Казахстану була серйозно налаштована забезпечити собі вихід з групи слідом за Венесуелою. Тому, навряд чи підопічні Кака хотіли би зробити своєрідний реверанс у бік господарів «мундіалю».

Це казахстанці підтвердили вже на стартовій хвилині поєдинку, коли відзначився Тайнан. І, вочевидь, він забив значно швидше, ніж аргентинець Алан Бранді у матчі зі збірною США. І такий швидкий гол, звісно, майже одразу поміняв картину гри, адже литовцям тепер потрібно було відіграватися. Проте, віддамо належне підопічним Євгена Ривкіна, які після швидкого пропущеного голу не «попливли». Подальші події показали, що характеру балтійцям не займати. Більше того – вони мали кілька дуже непоганих моментів для того, щоб забити. Зокрема, кілька разів литовці ловили своїх візаві, коли вони помилялись або при переході з оборони в атаку, або ж при розіграші п’ятого польового гравця, коли підключався Ігіта. І в цих епізодах балтійцям не вистачало кількох сантиметрів, аби м’яч полетів у порожні ворота збірної Казахстану. Подекуди і сам Загарас намагався підключатись п’ятим польовим у своїй команді, проте ці розіграші зайвого гравця у виконанні збірної Литви, навіть якщо вони були ситуативними, не призводили до якихось результатів біля воріт Ігіти, які могли би вплинути на долю матчу. Щоправда, при цьому Загарас ще встигав і власні ворота рятувати, коли атакували казахстанці. І по такому ходу матчу у литовської команди дійсно були хороші шанси як мінімум на те, щоб зрівняти рахунок.

По такій грі ставало зрозуміло, що гол у будь-які ворота зможе змінити хід поєдинку. Залишалося лише дізнатись, хто заб’є першим. І візуально складолося враження, що Казахстан був ближчим до взяття воріт збірної Литви. Проте, впевнена гра Загараса руйнували плани підопічних Кака щодо зміни рахунку на свою користь. У той же час литовці намагались не відставати у контексті створення своїх моментів, проте їм постійно чогось не вистачало. Зрештою, у середині другого тайму саме литовці пропустили гол у свої ворота. Це Турсагулов, який до цього мав дві непогані нагоди для того, щоб забити, зробив це з третьої спроби. Фактично саме цей гол був ключовим у грі, тому що після нього литовцям нічого не залишалось, окрім як йти на ризик. До того ж, пам’ятаючи про те, що математичні шанси на вихід з групи з третього місця ще можуть залишатись, цей ризик був би десь і виправданим. Більше того – у балтійців ще і момент був для того, щоб скоротити своє відставання в рахунку до мінімуму, проте Самсонік не зміг у ближньому бою переграти Ігіту. Але на 36-й хвилині Акбаликов змусив Загараса втретє виймати м’яч з власних воріт. Тут вже треба сказати, що Акбаликов усе зробив майстерно в цій ситуації: прийняв м’яч на «стовпа», розвернувся і потужно пробив під поперечину.   

У литовців не залишалося іншого вибору, як намагатися йти на ворота Ігіти вп’ятьох. Проте, гравці збірної Казахстану були готовими до такого перебігу подій, тому вони не просто грамотно діяли у захисті, а й читали всі спроби балтійців забити бодай би «гол престижу». І це, звісно, знівелювало зусилля підопічних Євгена Ривкіна. Все-таки, клас казахстанців у цьому поєдинку дався взнаки. Коли було потрібно, підопічні Кака змогли забити важливі для себе голи, і в підсумку вони слідом за збірною Венесуели достроково оформили собі місце у 1/8 фіналу.  

Литва – Казахстан – 0:3
Голи:
Тайнан (1), Турсагулов (30), Акбаликов (36)

Литва: Загарас – Юхно, Сендзікас, Загурскас, Реймаріс – Самсонік, Дерендяєв, Спієтініс, Бучма –
Казахстан: Ігіта – Дуглас, Тайнан, Оразов, Турсагулов – Кнауб, Акбаликов, Єссенаманов, Нургожин – Токаєв
Попередження: Бучма (13)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Федерація футболу Литви

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.