Аналізуючи все те, що сталося у матчі між збірними Іспанії та Японії, неможливо не згадати один з випусків щотижневику «Футбол» 1998 року, де була надрукована світлина головного редактора цього видання Артема Франкова з легендарним головним тренером збірної Хорватії з футболу Мирославом Блажевичем. І напис під світлиною був у вигляді діалогу: «А могли і «влетіти», пане Блажевич… – Угу…». Тут одразу треба дещо пояснити, чому Мирослав Блажевич міг «влетіти». Річ у тім, що восени 1997 року футбольна збірна Хорватії грала матчі плей-оф відбору на чемпіонат світу – 1998 проти збірної України. І під час матчу, який відбувався у Києві, Віталій Косовський забив гол у ворота Дражена Ладіча, і цей гол цілком реально міг вивести «синьо-жовтих» на «мундіаль». Однак, норвезька бригада арбітрів на чолі з Руне Педерсеном відмінила цей гол, внасладок чого хорватам вдалося зіграти внічию та поїхати на чемпіонат світу у Францію, де «картаті» здобули третє місце, обігравши у «втішному фіналі» зіркову збірну Нідерландів. Що стосується нашого матчу, то тут своїх Педерсенів не було, бо у футзалі офсайдів немає (хоча спірних епізодів, зокрема, з «челленджами», на цьому футзальному «мундіалі» вже багато. – А. Т.). Однак, якщо дивитись на перебіг подій у матчі, то одразу хочеться перефразувати Артема Франкова та сказати: «А могли і «влетити», сеньйоре Відаль!». І були підстави говорити саме так.

Хоча почнемо з того, що у стартовій четвірці «Червоної фурії» Федеріко Відаль зробив дві зміни, внаслідок чого у «старті» вийшли Райя та Борха. Це – по-перше. По-друге – Борха виправдав довіру тренера, відкривши рахунок у матчі вже на 4-й хвилині. І по-третє. Після цього забитого голу у піренейців почались проблеми. Мало того, що японці дуже швидко зрівняли рахунок, так ще за кілька хвилин після цього Хенмі своїм гарматним ударом вивів азійську збірну вперед. Такого від японської команди, мабуть, ніхто не очікував. І треба сказати, що по ходу першого тайму цей рахунок був закономірним, тому що збірна Японії грала настільки впевнено, що це стало повною несподіванкою для віцечемпіонів Європи. Вочевидь, іспанці чекали більшої біди від Олівейри, який у поєдинку з Анголою забив чотири м’ячі. Однак, біда прийшла від тих, від кого підопічні Федеріко Відаля явно не чекали цього. Хоча від Хенмі можна було чекати проблем – Рауль Кампос це чудово знав, оскільки грав з лідером японської збірної у «Бенфіці». Як би то не було, але наставнику іспанської збірної довелося трохи змінювати план на гру, і він почав частіше випускати Солано, Мельядо та Чіно. Особливо варто відзначити, скільки проблем японській збірній фактурний Солано, який за своєю манерою гри та рухами чимось нагадує Фернандао. І японці далеко не завжди могли відібрати м’яч у цього «стовпа». Зрештою, і сам Солано мав нагоди для того, щоб відзначитись. Однак, «пробити» Піреса, який замінив у воротах збірної Японії Секігучі, йому не вдавалося. Натомість, у японців почали накопичуватись фоли, і це не могло не датися взнаки. Зрештою, наприкінці першого тайму у ворота збірної Японії був призначений дабл-пенальті, проте Адрі не зміг переграти Піреса з 10-метрової позначки, тому на перерву команди пішли за мінімальної переваги японців.

А на другий тайм іспанці вийшли вже іншими – більш мотивованими. І це не могло не відобразитись на грі та на подіях на майданчику. Тиск іспанців приніс свої плоди на 26-й хвилині, коли Солано виманив на себе не тільки гравця, який опікав іспанського «стовпа», а і Піреса, після чого стало легше прострілити у район вже спорожнілих воріт, де вже чекав Чіно, щоб переправити м’яч за призначенням. Фактично японці пропустили майже такий же самий гол, як і у поєдинку з Анголою. Тоді Секігучі чомусь вийшов підстраховувати свого партнера по команді, залишивши свої ворота беззахисними. Тепер же так само зробив і Пірес у матчі з Іспанією, внаслідок чого рахунок став 2:2. І тепер японцям потрібно було зробити все для того, щоб їх іспанські візаві схилити шальки терезів на свою користь. Однак, тиск від «Червоної фурії» все-таки поступово збільшувався, і на 30-й хвилині він приніс свої результати. Рауль Кампос після розіграшу кутового пробив з далекої відстані, і Пірес не зміг виручити свою команду. Ми вже згадували про те, що Рауль Каспос міг би сказати своїм партнерам по команді, чого можна чекати від Хенмі. Те ж саме міг зробити і сам Хенмі, щоб його колеги по збірній не давали простору Раулю Кампосу. Однак, гравець іспанської збірної не тільки знайшов для себе простір, а й опинився у потрібному місці в потрібний час. А про його потужний удар і так усі знають. Так що, можна сказати, що колишні одноклубники по «Бенфіці» «розквиталися». Але тепер вже Хенмі та іншим гравцям збірної Японії довелося відіграватися, що було вже не так і легко. До того ж, підопічні Бруно Гарсії протягом другої 20-хвилинки збирали жовті картки і, відповідно, командні фоли, що могло знову призвести до 10-метрового у ворота Піреса. Однак, представники Країни Висхідного Сонця вчасно схаменулись та зрозуміли, що це може їм завадити відігратися.

Ближче до кінця поєдинку Олівейра, якого іспанцям все-таки вдалося «розкусити», почав виходити у якості п’ятого польового гравця, сподіваючись, що це допоможе його команді бодай би зрівняти рахунок. Однак, по факту забили не японці, а іспанці – Толра вразив порожні ворота японської збірної на останній хвилині матчу, знявши всі питання про переможця зустрічі. Однак, останнє слово збірна Японії все-таки залишила за собою, здобувши право на дабл-пенальті. Проте, Олівейра не зміг забити цей 10-метровий у ворота Хесуса Ерреро. Відповідно, він не зміг скоротити відставання своєї команди до мінімуму, що мало би бодай би так підсолодити гірку пігулку поразки. А збірна Іспанії хоча і виграла цей матч, проте вона своєю грою показала про наявність у неї деяких проблем, які можуть датися взнаки у плей-оф.       

Іспанія – Японія – 4:2
Голи:
Борха (4), Чіно (26), Рауль Кампос (30), Толра (39) – С. Йоші (5), Хенмі (8)

Іспанія: Хесус Ерреро – Адольфо, Райя, Борха, Рауль Кампос – Ортіс, Адрі, Серхіо Гонсалес, Рауль Гомес – Солано, Толра, Мельядо, Чіно
Японія: Пірес – Йошікава, Шіміцу, Хенмі, Олівейра – Р. Хоші, Мурота, С. Хоші, Морімура – Нішітані, Мінамото
Попередження: Чіно (36), Солано (40) – Йошікава (17), Р. Хоші (20), Олівейра (27), Ш. Хоші (31)
На 20-й хвилині Адрі (Іспанія) не реалізував 10-метровий (воротар)
На 40-й хвилині Олівейра (Японія) не реалізував 10-метровий (воротар)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.