Незважаючи на те, що збірна Узбекистану програла у двох попередніх поєдинках, у неї все одно були шанси пройти до 1/8 фіналу. Для цього підопічним Баходира Ахмедова потрібно було перемагати єгиптян. Інший результат був би рівноцінний поразці, тому що «фараонів», зважаючи на те, що Гватемала навряд чи забрала би очки у команди РФС, влаштовувала би і нічия. Тоді египетська команда могла би проходити з другого місця у групі, набравши чотири очки. Але щось підказує, що навряд чи Марсур та компанія були налаштовані саме на нічию. Історія знає багато прикладів, коли гра на нічийний результат зрештою призводила до поразки. Зокрема, автор цього матеріалу досі іноді згадує матч у рамках тоді ще Кубку УЄФА (який вже зараз трансформувався у Лігу чемпіонів) між харківським «Локомотивом» та лісабонською «Бенфікою». Українській команді, яка мала хороші шанси на те, щоб подарувати своїм шанувальникам «Фінал чотирьох», до останнього грала з «орлами» внічию, яка влаштовувала саме «залізничників2. Проте, наприкінці гри «Бенфіка» схилила шальки терезів на свою користь. Тому, єгиптянам навряд чи хотілося повторити такий приклад.

Однак, у долі були на цей матч свої плани, що підтвердилось на 2-й хвилині, коли Нішонов після розіграшу ауту пробив акуратно у нижній кут воріт Абдельнасера. І тепер египтянам довелося корегувати свої плани на гру та відіграватися. Однак, підопічним Гехада Ель-Сайєда потрібно було враховувати той момент, що збірній Узбекистану цей забитий гол додав нових сил, і вона не тільки стримувала атаки суперників (перш за все, завдяки вдалим діям Елибаєва), так ще й продовжувала шукати варіанти для збільшення своєї мінімальної переваги. Але збірна Єгипту намагалась на це не зважати та грала у свою гру, яка мала би принести результат. А дарма «фараони» не звертали увагу на суперників, тому що вони по ходу першого тайму організовували непогані контратаки. І щастя єгиптян, що ці випади не закінчувались взяттям воріт Абдельнасера. Тому, гол Еіда наприкінці першого тайму був насправді дуже важливим для представників Африки – він дозволяв повернути шанси на підсумкове друге місце.

Для збірної Єгипту у другому таймі головним завданням було не тільки збереження того настрою, який надав команді гол Еіда, а ще і намагання розвивати цей результат. Адже перша 20-хвилинка все-таки показала, що грати на нічию, навіть якщо вона і влаштовує, не зовсім вигідно. Однак, і гравці збврної Узбекистану вийшли на другу половину зустрічі з явним бажанням довести, що вони теж гідні того, щоб продовжити боротьбу на турнірі. Підопічні Баходира Ахмедова грали у швидкий футзал, і внаслідок того їм вдавалося створювати моменти біля воріт Абдельнасера. До того ж, египтяни не знали, від кого чекати біди, адже однаково гостро грали обидві бойові четвірки команди Узбекистану.

А на 36-й хвилині збірна Узбекистану знову показала своє вміння реалізовувати «стандарти». Знову аут, але цього разу пішла навісна передача на Анакшона Рахматова, який потужним ударом з льоту пробив у самісіньку «дев’ятку» воріт Абдельнасера. І тепер єгиптянам знову потрібно було відіграватись, але часу на це було вже не так багато. Тому, «фараони» намагались розіграти зайвого гравця, проте збірна Узбекистану грамотно захищалась та постійно чатувала на помилку суперників, щоб остаточно розставити всі крапки над «і» в цьому матчі. Проте, крапки розставляти не довелося – єгиптяни так і не змогли врятувати гру, і після фінальної сирени збірна Узбекистану вже святкувала свій перший в історії вихід до 1Ї8 фіналу чемпіонату світу. А єгиптяни змушені пакувати валізи та їхати додому.

До речі, цікавий факт. Раніше збірна Єгипту не виходила з групи тоді, коли грала в одній групі зі збірною України. І цьогорічний чемпіонат світу – перший, коли збірна Єгипту вилетіла, не граючи проти української збірної, оскільки наша команда не потрапила на чемпіонат.

Єгипет – Узбекистан – 1:2
Голи:
Еід (19) – Нішонов (2), А. Рахматов (34)

Єгипет: Абдельнасер – Ель-Ашвал, Дунга, Алла, Шула – Еід, Мансур, Боді, Саід – Кокі
Узбекистан: Елібаєв – Ропієа, Хамроєв, Нішонов, Чорієв – Д. Рахматов, Аділов, А. Рахматов, Усмонов
Попередження: Мансур (8) – Д. Рахматов (29) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.