Поєдинок між збірними Португалії та Чехії був, мабуть, найбільш очікуваним серед тих, які були заплановані в останній ігровий день 1/8 фіналу чемпіонату світу. І на це були причини. По-перше – було зрозуміло, що Сербія може дати бій чинним чемпіонам Європи. А по-друге – є таке відчуття, що підопічні Жоржа Браза шукали нагоду помститися за поразку в матчі групового етапу Євро-2016 з рахунком 1:3. Так, це був саме той матч, коли Рікардіньо забив у ворота Аксентієвича один зі своїх знаменитих шедеврів. Звичайно, піренейці розуміли, що їх опоненти будуть боротися до кінця. Але ж погодьтесь: ремейк того самого матчу, але вже через п’ять років – чи це не головна інтрига даного матчу?

Було одразу зрозуміло, що португальці у цій зустрічі гратимуть першим номером, а сербам доведеться шукати своє щастя у контратаках. Щоправда, іноді команди мінялись ролями, і тоді у сербських футзалістів з’являлись шанси не просто потривожити Бебе, а і спробувати йому забити. Проте, здебільшого саме команда Жоржа Браза намагалась диктувати суперникам свої умови гри, що позначалося, зокрема, і на створенні моментів біля воріт Аксентієвича. А на 13-й хвилині португальці показали, як вони вміють організовувати контратаки. Цей випад організував Рікардіньо, який обігравця з Андре Коельо та отримав передачу у відповідь вже у штрафному майданчику сербів та переправив м’яч п’ятою у ворота Аксентієвича, який вже був відіграний. Рікардіньо намагався завадити Алексич, проте і він не зміг цього зробити, тому зірковий португалець став автором першого голу в цій зустрічі. А за кілька миттєвостей сам Рікардіньо пасом з глибини розпочав ще один випад, який у підсумку закінчився перепасовкою Еріка та Андре Коельо і голом у виконанні останнього. Таким чином, вже у першому таймі португальці забезпечили собі більш-менш комфортну перевагу в рахунку. Проте, не варто було забувати, що один гол у виконанні сербів міг би дуже сильно загострити ситуацію на майданчику.

Цього не трапилось у першому таймі, але це сталося у другій 20-хвилинці. Серби розуміли, що їм нічого втрачати, тому практично з перших хвилин другого тайму почали проводити більше часу поблизу воріт Бебе, сподіваючись як мінімум скоротити розрив у рахунку до мінімального. І це вдалося балканцям майже на початку другого тайму, причому забили вони практично в такому же стилі, як це робили португальці у першій половині зустрічі – після контратаки. Її і організував, і завершив Лазаревич, який пробив у ближній кут воріт Бебе. Так рахунок став 2:1, і підопічні Деяна Маєша розуміли, що вони ще можуть за щось поборотися в цьому матчі. Тому, вони з ще більшим азартом стали йти на ворота збірної Португалії. І такі дії з боку футзалістів зьірної Сербії змусили нервувати їх португальських візаві. Яскравим підтвердженням цього став штрафний, який серби заробили на 28-й хвилині. Він став результативним – Лазаревич ідеально пробив, оформивши дубль. Хоча, заради справедливості, варто зазначити, що цього голу могло би і не бути, якби Бебе правильно поставив «стінку» та зайняв оптимальну позицію у воротах. Тобто, другий гол Лазаревича фактично вийшов з другої результативної помилки воротаря збірної Португалії. Забігаючи наперед, зазначимо, що по ходу другого тайму Бебе ще у кількох епізодах грав не зовсім упевнено, і це могло призвести до ще більших проблем біля його воріт. Проте, португальцям у деяких моментах відверто щастило. Що стосується атакувальних дій португальців, то підопічні Жоржа Браза відповідали своїми моментами, змушуючи Аксентієвича подекуди вступати у гру. Але досвідчений воротар збірної Сербії робив усе для того, щоб не пропустити у другому таймі. Часто складалося враження, що португальцям в атаці все-таки не вистачає Кардинала. Так, є молодий Зікі Те, але у контексті досвіду та вміння «протаранити» суперника або ж десь спровокувати на фол – тут, звичайно, Кардинал знадобився би більше. Проте, як відомо, цей «стовп» не встиг до кінця відновитися після травми, тому піренейці змушені на цьому «мундіалі» грати без нього. Тим не менш, у кінцівці другого тайму було видно бажання португальців не доводити гру до екстра-таймів та завершити гру в основний час. Чи було таке бажання у сербів? Судячи з того, які проблеми вони створювали Бебе, то так. Але складалося враження, що серби хочуть дотягнути не тільки до двох додаткових 5-хвилинок, а і до серії пенальті, де своє вагоме слово міг би сказати Аксентієвич. Тому, кінець другого тайму не став кінцем гри – він тільки дав знати, що вперше на литовському чемпіонаті світу команди будуть змушені зіграти ще два екстра-тайми.  

Зазвичай у екстра-таймах обидві команди намагаються грати більш обережно, аби не припускатись фатальних помилок. Проте, це навряд чи можна сказати про матч між збірними Португалії та Сербії. Але єдине, що можна сказати одразу, так це те, що для балканської збірної перша додаткова 5-хвилинка склалася дуже невдало. По-перше – підопічні Деяна Маєша привезли собі п’ятий фол та були на фолосині від дабл-пенальті у свої ворота. По-друге – на 43-й хвилині вони пропустили два голи, між якими пройшло десь секунд двадцят «чистого» часу. І це, звичайно, був серйозний удар по амбіціях балканців. Тому, у другій додатковій 5-хвилинці вони грали переважно з п’ятим польовим гравцем. Серби тиснули на ворота Бебе, але португальський воротар, на відміну від епізодів у основний час, цього разу грав більш впевнено та виручав свою команду. А подекуди його виручали партнери по команді. Щоправда, без емоцій не обійшлося. Коли після однієї з атак португальці вдало відзахищались, то представники збірної Сербії почали апелювати до арбітрів про ніби-то порушення правил з боку португальців у власному штрафному майданчику. Проте, пенальті призначений не був. Натомість, за надмірне виявлення своїх емоцій жовту картку отримав Аксентієвич, який тоді вже знаходився на лавці для запасних. Аксентієвич на емоціях вихопив «гірчичник» з рук рефері, що було розцінено як неспортивна поведінка. Результат – пряма червона картка для основного воротаря збірної Сербії. Але сербам не довелося грати у меншості, оскільки Аксентієвич отримав червону картку не на майданчику, а на лавці запасних. Тим не менш, це теж вплинуло на сербів, які розуміли, що за такого перебігу подій у них буде мало шансів на порятунок. Так, Ракич подарував балканцям надію, забивши за сорок секунд до кінця другого екстра-тайму. Але перевести гру в серію пенальті (хоча не факт, що там була би перевага саме у сербів, враховуючи вилучення Аксентієвича. – А. Т.) балканцям не вдалося, і після фінальної сирени вони були змушені залишити цей чемпіонат світу, зупинившись на стадії 1/8 фіналу.

Португалія – Сербія – 4:3 ЕТ
Голи:
Рікардіньо (14), Андре Коельо (15), Пані Варела (43), Ерік (43) – Лазаревич (23, 28), Ракич (50)

Португалія: Бебе – Фебіу Сесіліу, Бруно Коельо, Жоао Матуш, Рікардіньо – Пані Варела, Ерік, Тьяго Бріту, Томаш Пасу – Афонсо, Андре Коельо, Зікі Те, Мігель Анджело
Сербія: Аксентієвич (Йосимович, 48) – Алексич, Томіч, Лазаревич, Райчевич – Ракич, Радованович, Коцич, Петров – Коцич, Милосавлевич
Попередження: Радованович (5), Алексич (19), Томіч (26), Аксентієвич (48)
Вилучення: Аксентієвич (48)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.