Ми продовжуємо знайомитися з командами-учасниками Суперкубку України з футзалу серед дитячо-юнацьких команд, який відбудеться з 28 по 30 вересня у Львові. З віковою категорією U-11 ми вже познайомились, тому тепер будемо знайомитися з командами, які боротимуться за Суперкубок України у віковій категорії U-13.

«Трилюкс-Гармонія» (Одеса). 

Чемпіон України (U-13) серед команд Вищої ліги та володар Кубку України (U-13) сезону 2020/2021 р. р. Варто зазначити, що перед стартом минулорічного чемпіонату України «Трилюкс» об’єднався з іншою одеською командою – «Гармонією». Тому, об’єднаний колектив став називатися «Трилюкс-Гармонія». Також зауважимо, що вже після закінчення сезону в «основних» провідних категоріях (U-11, U-13, U-15, U-17) стало відомо про те, що «Трилюкс-Гармонія», «Флагман» та ще одна команда об’єднуються в один клуб – «СКА» (Одеса). Саме під цією назвою одеський колектив виступав у чемпіонаті України (U-10) у Кривому Розі. Однак, повторимось, це було вже під кінець сезону, і про «СКА» ми ще поговоримо у перспективі. Зараз же зазначимо, що на турнір у Львові колектив з Одеси їде під старою назвою – «Трилюкс-Гармонія».     

Минулий сезон. У минулому сезоні ФК «Трилюкс-Гармонія» (хоча давайте для зручності будемо називати цю команду «Трилюксом». – А. Т.) фактично не знав собі рівних у віковій категорії U-13, зробивши «золотий» дубль – команда з Одеси виграла і чемпіонат, і Кубок України. Тому, не дивно, що ця команда є фаворитом і у турнірі за Суперкубок України (U-13), який, нагадаємо, проводиться саме за підсумками минулого сезону, тобто, команди-учасниці сезону 2020/2021 р. р. гратимуть фактично тими ж самими складами. Можна, звичайно, згадати і той факт, що команда з Одеси не змогла взяти чемпіонство у віковій категорії U-14, але про це ми поговоримо пізніше, тим більше, що «Трилюкс-Гармонія» там також гратиме. А поки що нам залишається додати, що в разі перемоги у Суперкубку України «Трилюкс-Гармонія» стане володарем усіх трьох трофеїв за підсумками минулого сезону.

На кого треба звернути увагу? Звичайно, більша увага у складі «Трилюкса» мала би приділятися Данилові Фатьянову, який став найкращим бомбардиром і чемпіонату України, і Кубку України серед 13-річних гравців. Але давайте все-таки будемо чесними: Фатьянов – пізній гравець 2007 року народження (згадуємо про те, що так званим «познякам», які народились після 1 серпня 2007 року, було дозволено грати у чемпіонаті України (U-13). – А. Т.). Але автор цього матеріалу все-таки дотримується тієї думки, що вікова категорія U-13 зразка минулого сезону – це, перш за все, юнаки 2008-2009 років народження, без урахування «позняків» 2007 року народження. Так само як і в цьому сезоні, коли у чемпіонаті України мають грати футзалісти 2009-2010 років народження без «позняків» 2008 року народження. Але це – тема для окремої дискусії не тільки про вікову категорію U-13, а й про інші вікові групи. Тому, про Данила Фатьянова ми поговоримо вже тоді, коли мова йтиме про Суперкубок України (U-14). Так буде чесно. Так, у попередньому матеріалі я згадував про деяких «позняків» категорії U-11, але це був скоріше виняток. А поки що поговоримо про воротаря Данила Чимпоеша, який був одним з найбільш надійних воротарів минулого сезону (хоча давайте будемо відвертими: перевага «Трилюкса» над іншими командами була настільки відчутною, що далеко не завжди Чимпоеш міг показати свої найкращі якості, тому що мало хто створював йому серйозні проблеми. – А. Т.), а також про Яна Авраменка. Хоча видно, що Ян більше адаптований до футболу, але у складі «Трилюкса», на мою думку, він один з небагатьох, хто міг би зарекомендувати себе у футзалі – Ян для цього має всі дані. Тому, буде цікаво подивитись, чи підтвердить він наші аванси у Львові.

Прогноз на Суперкубок України (U-13). Щодо «Трилюкса», то цікаво буде подивитись на те, в якій формі зараз перебувають «зелено-чорні». Звичайно, наразі вони роблять акцент на футбол, тому що футбольний сезон ще триває. Але якщо «Трилюкс» вже встиг зайти на паркет, щоб підготуватись до матчів Суперкубку України (U-13), то навряд чи одеська команда зможе залишити комусь шанси на трофей. До речі, треба сказати, що підопічні Івана Богданова ще досі не заявились на новий сезон у чемпіонат України (U-15). Можливо, після цього турніру буде якесь чітке розуміння щодо участі одеської команди, особливо якщо врахувати деякі структурні зміни.

 

«ДЮСШ-Respect» (Маневичі) 

Срібний призер чемпіонату України (U-13) серед команд Вищої ліги. Бронзовий призер Кубку України (U-13) сезону 2020/2021 р. р.

Минулий сезон. На минулий сезон маневицька команда покладала серйозні сподівання, особливо після перемоги на передсезонних турнірах «Cherkasy Cup». І підопічні Андрія Шевчука цілком реально могли перемогти у чемпіонаті, якби не «Трилюкс», який після поразки на тих же турнірах у Черкасах зажадав помсти, підсилив свій склад та у підсумку оформив «золотий» дубль. Тому, цей турнір маневичани розцінюють не інакше як спробу взяти реванш за минулий сезон.

На кого треба звернути увагу? Звичайно, коли ми говоримо про «ДЮСШ-Respect», то одразу згадуємо Назара Кузьмича. Це саме той футзаліст (підкреслюємо – саме футзаліст, а не футболіст, який влітку грає на траві, а взимку – на паркеті та досі ще не визначився зі своїм майбутнім! – А. Т.), навколо якого крутиться гра команди. Більше того – це саме той гравець, який вже зараз є висхідною зіркою свого покоління. Але при цьому, окрім Назара у складі «ДЮСШ-Respect» ще є талановиті виконавці – це такий же креативний та водночас бойовий хлопець Антон Романюк, який ніколи не прибирає своїх ніг та бореться до кінця. Окрім того, неможливо не згадати і про Олександра Вишневецького, про якого ми вже свого часу згадували в одному з матеріалів. Також є Ярослав Воронюк, який виконує великий обсяг чорнової роботи. Всі ці гравці є лідерами маневицької команди. Можна, звичайно, згадати про Іллю Приходька, проте він є пізнім гравцем 2007 року народження, тому про нього ми згадаємо, коли будемо знайомитися з учасниками Суперкубку України (U-14).

Прогноз на Суперкубок України (U-13). Якщо Андрій Шевчук готував своїх підопічних таким чином, щоб вони вийшли на пік форми саме на початок сезону та на матчі за Суперкубок України, то це може бути козирем у рукаві наставника волинян. І тоді ми можемо чекати на реванш маневичан. Але наразі ми не знаємо, у якому стані підходить до Суперкубку «Трилюкс». Тому, наразі прогнозуємо колективу з Волині друге місце, але розуміємо, що «ДЮСШ-Respect» цілком реально зможе посягнути і на першу сходинку.

«Іллічівець» (Чорноморськ). 

Бронзовий призер чемпіонату України (U-13) серед команд Вищої ліги сезону 2020/2021 р. р. У Кубку України (U-13) «Іллічівець» посів четверте місце, поступившись у матчі за «бронзу» команді «ДЮСШ-Respect» з Маневичів.  

Минулий сезон. Цей склад «Іллічівця», який сформований здебільшого з гравців 2008-2009 років народження, вважається одним з найсильніших за всю історію команди. Юнаки 2008-2009 років народження на дитячо-юнацькому рівні протягом останніх років виграли практично все, що можна виграти – вони кілька разів ставали чемпіонами України та володарями Кубку України у своїй категорії. Проте, у минулому сезоні підопічним Олександра Каплуна не вдалося піднятися на вершину. По-перше – був «Трилюкс», який змітав на своєму шляху майже всіх опонентів. По-друге – ці ж самі хлопці ще грали у чемпіонаті України (U-15), де відігравали куди більш важливу роль, ніж хлопці 2006-2007 років народження. Тому, десь оце подвійне навантаження не дозволило «червоним» фінішувати бодай би на другому місці. І по-третє – «Іллічівець» відчув серйозний спротив з боку «ДЮСШ-Respect». Маневичани випередили «Іллічівець» у чемпіонаті України, посівши друге місце, а в Кубку України вони взагалі залишили «червоних» без нагород. Тому, навряд чи минулий сезон можна занести до активу саме «Іллічівцю» (U-13). Щоправда, ця ж команда вдало виступила у категорії U-12, але про це буде окрема розмова.

На кого треба звернути увагу? Кілька років поспіль лідером цієї команди саме в цій віковій категорії був Максим Дмухайлов. Він був головним бомбардиром чорноморської команди, і навколо нього будувались майже всі атакувальні дії «червоних». Тепер же він отримав шанс проявити себе у великому футболі, тому він вже не в «Іллічівці». Отже, звертаємо увагу на інших лідерів команди, зокрема на Андрія Завгороднього, який є стрижневим гравцем у захисті «Іллічівця», на Тимофія Дзюіна, який володіє потужним ударом і за останній час суттєво додав, а також на реактивного Віталія Закору, який тепер має стати новим лідером атак «Іллічівця», та Артема Каплуна, який за рахунок нестандартних дій на майданчику може створити момент біля чужих воріт фактично з нічого.  

Прогноз на Суперкубок України (U-13). Якби не участь у цьому турнірі за Суперкубок України одеського «Трилюкса», то можна було би сміливо назвати «Іллічівець» фаворитом турніру. Але наразі навряд чи можна дати такий статус команді з Чорноморська. По-перше – невідомо, в якому стані зараз перебуває команда, тому що вона ще приділяє увагу і футбольним змаганням (так само, як і «Трилюкс»). Але є ще одна вагома причина казати, чому «Іллічівець» не буде фаворитом – це втрата Дмухайлова, і тепер Олександрові Каплуну доведеться вчитися грати без нього. І у Львові ми це побачимо. Зважаючи на цей вагомий фактор, прогнозуємо «червоним» третє місце на турнірі.  

Академія НФК «Ураган» (Івано-Франківськ) 

У сезоні 2020/2021 р. р. юні «ураганівці» фінішували на четвертому місці у чемпіонаті України (U-13).

Минулий сезон. Для 13-річних «драконів» минулий сезон був насправді складним. По-перше – відбулась перестановка на тренерському містку, де Роман Кіндратів замінив Юрія Іванишина, і по ходу сезону Роман Євгенович, для якого це був перший тренерський досвід, лише звикав до своїх підопічних. По-друге – майже весь кістяк команди 2008 року народження перейшов у футбольну академію «Прикарпаття». У зв’язку з цим сталася така ситуація, що у розпорядженні Романа Кіндратіва залишились лише хлопці 2009 року народження, а також два гравці, які на рік старші – воротар Тутка та новачок команди Домасов, який у минуле міжсезоння перейшов до «Урагану» з «Чорного моря». Тобто, враховуючи такі обставини, навряд чи «драконам» можна було на щось розраховувати. Особливо у поєдинках проти «Трилюкса», де юні «ураганівці» не могли протистояти більш фактурним одеситам, які переважали прикарпатців на один, а то і два роки, враховуючи присутність пізніх гравців 2007 року народження. А ми знаємо, що на такому рівні навіть рік різниці грає важливу роль. Хоча у Романа Кіндратіва була можливість заявити свого «позняка» – Максима Березовського, який би однозначно допоміг команді. Однак, позиція Романа Євгеновича була непохитною в тому плані, що він гратиме своїми гравцями, тобто – чистою командою U-13. Розрахунок тренера «Урагану» був на те, щоб ця команда, кістяк якої складали гравці 2009 року народження, у першому своєму сезоні у віковій категорії U-13 набралася досвіду з перспективою на те, щоб «вистрілити» у сезоні 2021/2022 р. р., коли «ураганівці» гратимуть переважно проти своїх однолітків. Тому, у минулому сезоні результат для «Урагану» не був пріоритетним. До того ж, наскільки стало відомо «5х5», «Ураган» (U-13) зберіг у себе своїх лідерів, і цей факт однозначно не може не радувати Романа Кіндратіва, який має на меті здобути один з комплектів нагород у новому чемпіонаті.   

На кого треба звернути увагу? З огляду на те, що «Ураган» переважно цим же складом, який приїде до Львова, гратиме і у новому чемпіонаті України (U-13), то будемо звертати увагу саме на юнаків 2009 року народження. А там є, на кого звернути увагу. Це, перш за все, ударна зв’язка, яку складають Олег Корнукий та Роман Ткачук, а також воротар Віталій Крутко, який у новому чемпіонаті, скоріше за все, буде основним воротарем своєї команди. 

Прогноз на Суперкубок України (U-13). Навряд чи «Ураган» може поборотися саме за перемогу в Суперкубку України (U-13). Але поборотися за третє місце підопічним Романа Кіндратіва до снаги. Тим більше, якщо дивитись на те, що у новому сезоні «дракони» гратимуть без Тутки та Домасова, які гратимуть у віковій категорії U-15, то наразі для івано-франківської команди пріоритетна задача – не виграти турнір, а награти склад на сезон.

Розклад матчів Суперкубку України (U-13)

28 вересня.
16.00.
«ДЮСШ-Respect» (Маневичі) – Академія НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

17.00. «Іллічівець» (Чорноморськ) – «Трилюкс-Гармонія» (Одеса)

29 вересня.
16.00.
Академія НФК «Ураган» (Івано-Франківськ) – «Іллічівець» (Чорноморськ)

17.00. «Трилюкс-Гармонія» (Одеса) – «ДЮСШ-Respect» (Маневичі)

30 вересня.
10.00.
«Іллічівець» (Чорноморськ) – «ДЮСШ-Respect» (Маневичі)

11.00. Академія НФК «Ураган» (Івано-Франківськ) – «Трилюкс-Гармонія» (Одеса)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.