Ми завершуємо знайомство з командами-учасницями Суперкубку України серед дитячо-юнацьких команд, який з 28 по 30 вересня відбудеться у Львові. Наразі знайомимося з командами, які гратимуть у найстаршій віковій категорії – U-15. Зазначимо, що у турнірі не зіграє чемпіон України (U-15) – столична ДЮСШ-25. Киян замінить колектив зі Львова – «КІВС Футзал».  

«Фенікс» (Харків). 

Срібний призер чемпіонату України (U-15) серед команд Вищої ліги. Бронзовий призер Кубку України (U-15) сезону 2020/2021 р. р.

Минулий сезон. Після вдалого для харків’ян сезону 2019/2020 р. р., коли «фіолетові» здобули Кубок України у віковій категорії U-14, можна було чекати чогось подібного і в сезоні 2020/2021 р. р. Щоправда, підопічним Сергія Гриценка та Юрія Ващенка не вдалося знову здобути Кубок України, цього разу – у категорії U-15 (цей трофей дістався «Чорному морю», а «Фенікс» здобув «Бронзу», обігравши у матчі за третє місце «Іллічівець» з рахунком 4:2. – А. Т.). Але найбільший успіх чекав на харків’ян у чемпіонаті України (U-15) серед команд Вищої ліги, де вони здобули титул віцечемпіона країни. Щоправда, могли «фіолетові» стати чемпіонами, проте програли «ДЮСШ-Respect» у матчі, яким мав би стати для «Фенікса» золотим, і ця поразка харків’ян фактично зробила чемпіонами столичну ДЮСШ-25, яка виграла свій матч (при цьому варто зауважити, що слобожанці обіграли «чорних соколів» та перед вирішальним ігровим днем випереджали їх на два очки. – А. Т.). Але у стані харків’ян цей результат вважають скоріше не досягненням, а «вкраденим щастям» – мати перевагу над прямим конкурентом «+2», а в підсумку залишитися з «-1». Тим не менш, незважаючи на це, ми сміливо занесли минулий сезон до історичної скарбнички «Фенікса» саме як позитивний момент.

На кого треба звернути увагу? У складі «Фенікса» відбулись деякі кадрові зміни. Залишили команду Кирило Горбатенко, Денис Міхно та Данило Дудін. Двоє перших зазначених гравців не мали багато ігрової практики у «Феніксі», а Дудін був одним з лідерів команди та одним з двох пізніх гравців 2005 року народження (другим є Артем Шевченко. – А. Т.). Тим не менш, свій кістяк «Фенікс» зберіг, зокрема й інших лідерів – Данила Болдижева, Данила Ходацького, Івана Конькова та Максима Долгулю. Кожний з цих перелічених гравців має свої чесноти. Болдижев та Ходацький – це фактурні гравці, які здебільшого діють з глибини, починаючи атаки своєї команди. Коньков має здатність забивати важливі м’ячі тоді, коли це необхідно. А Долгуля – провідний «стовп» та найкращий бомбардир «фіолетових». І кожний з цих гравців (не кажучи вже і про тих, яких ми не згадали) може взяти на себе відповідальність за результат матчу та повести партнерів за собою.

Прогноз на Суперкубок України (U-15). Команда з Харкова – єдина серед майбутніх учасників Суперкубку України (U-15), яка не гратиме у новому сезоні Юнацької Екстра-ліги (U-17). Щоправда, якщо брати до уваги підготовку команд-учасниць до цього турніру, то «фіолетові» знаходяться в ігровому тонусі, граючи у чемпіонаті Харкова (буквально перед виїздом до Львова підопічні Сергія Гриценка та Юрія Ващенка обіграли майбутнього учасника ЮЕЛ – харківську ДЮСШ «Хвиля». – А. Т.). Тому, це, звичайно, буде зайвою перевагою «Фенікса» перед суперниками, яка може зіграти вирішальну роль саме на користь харків’ян. До того ж, слобожанці мають бажання взяти своєрідний реванш за «срібло» чемпіонату України, хоча без ДЮСШ-25 цей реванш буде неповним. Але мотивація та факт того, що інші команди будуть вирішувати свої турнірні задачі (мається на увазі підготовка до старту ЮЕЛ у «бойових» умовах. – А. Т.), то у «Фенікса» стає ще більше шансів на перемогу, адже «Чорне море», ДЮСШ-4 та «КІВС Футзал» навряд чи форсуватимуть форму перед стартом чемпіонату. Тому, поки що все виглядає так, що «Фенікс» цілком реально може перемогти на турнірі у Львові.  

«Чорне море» (Одеса).  

Минулий сезон. За той час, поки у структурі ФК «Чорне море» (Одеса) існують юнацькі команди, виступ найстаршої з цих команд у сезоні 2020/2021 р. р. був, мабуть, найбільш успішним. Команда з Одеси здобула Кубок України, обігравши у фіналі чорноморський «Олімпік» лише у серії післяматчевих пенальті. А у чемпіонаті України (U-15) одеська команда здобула бронзові медалі, що також є для цієї команди вагомим успіхом. Хоча могла одеська команда фінішувати і вище, проте до другого місця їй не вистачило двох очок, а до першого – трьох. Тим не менш, ці результати свідчать про те, що у команди Олександра Гірки високий потенціал, який вона планує розвивати і надалі. Наразі «Чорне море» готуватиметься до свого дебюту в Юнацькій Екстра-лізі (U-17).

На кого треба звернути увагу? Лідери у «Чорного моря» залишаються незмінними протягом кількох крайніх сезонів. Це воротар та капітан команди Іван Белімов, а також Юрій Бондар, який є важливим гравцем для «Чорного моря» як у зазисті, так і при побудові атак, і, звісно, ударна зв’язка атакуючих гравців – Данило Андрієнко та Тарас Голубець. Кожний з цих гравців по-своєму небезпечний для суперників та може завершити атаку голом.

Прогноз на Суперкубок України (U-15). Немає сумнівів у тому, що «Чорне море» претендуватиме на перемогу в Суперкубку України. і перед стартом у ЮЕЛ такий результат лише збадьорить команду перед стартом у найсильнішому дитячо-юнацькому турнірі України. Але все залежить від того, в якій формі перебуватиме сама команда з Одеси, і чи зможе вона забрати очки, перш за все, у майбутніх прямих конкурентів по ЮЕЛ. Але шанси на перемогу у одеситів дуже високі.  

ДЮСШ-4 (Рівне).  

У сезоні 2020/2021 р. р. вихованці ДЮСШ-4 фінішували на четвертому місці у чемпіонаті України (U-15). У Кубку України (U-15) участі не брали. Зазначимо, що під час літнього міжсезоння була розмова про те, що об’єднана команда «Кардинал-Рівнестандарт» візьме під свій патронат команди ДЮСШ-4, які гратимуть у вікових категоріях U-17 та U-15. Тому, є ймовірність того, що у новому сезоні команда називатиметься «Кардинал-Рівнестандарт-ДЮСШ-4» (U-15). Майже так само, до речі, називалась команда, яка минулого сезону стала чемпіоном Юнацької Екстра-ліги. Вона мала назву «Кардинал-2-Рівнестандарт-ДЮСШ-4» (U-17). Чи буде так само називатись команда 15-річних рівнян – побачимо у новому сезоні.

Минулий сезон. Рівнянам не вистачило всього лише трьох очок до третього місця (щоправда, не факт, що це допомогло би підопічним Андрія Мозерова здобути бронзові медалі чемпіонату України (U-15). – А. Т.). Але однозначно минулий сезон можна занести до активу команді ДЮСШ-4, хоча вона і не фінішувала в топ-трійці. Погодьтесь – закінчити чемпіонат на четвертому місці, враховуючи сильний рівень команд, які були у минулому сезоні – це дорогого вартує. Якщо ж говорити про Кубок України, то у минулому сезоні рівняни не брали участі у кубкових змаганнях у своїй віковій категорії.

На кого треба звернути увагу? Враховуючи те, що у Львові ми побачимо ту ж саму команду, яка грала у сезоні 2020/2021 р. р., то можна було би порекомендувати звернути увагу на Вадима Білоуса, однак оскільки він є пізнім гравцем 2005 року народження, то загострювати свою увагу ми на ньому зараз не будемо. Натомість, нашу увагу привертатиме Роман Піддубний. Син легендарного Сергія Піддубного наприкінці минулого сезону встиг дебютувати за основний склад луцького «Любарта» у Першій лізі та зіграти зі своїм батьком. Окрім того, він також був заграний у ЮЕЛ, де зміг стати чемпіоном України разом зі старшими одноклубниками по ДЮСШ-4. Також звернемо увагу на Владислава Швеця, який у минулому сезоні був основним воротарем своєї команди. Взагалі у Рівному зараз підростає класне покоління воротарів: Дмитро Дяченко вже грає за «Кардинал-Рівнестандарт» у PARIMATCH Екстра-лізі та викликається до збірних України U-17 та U-19, Костянтин Рафальський зараз теж під «основою» «КР-РС», і ось Швець – ще один яскравий представник рівненської воротарської школи. Також лідером цієї команди справедливо можна назвати Назара Артишевського, який у дебютному для себе сезоні у категорії U-15 сезоні одразу став одним з важливих гравців для своєї команди. І, звісно, варто згадати про Івана Мельничука, який у минулому сезоні був капітаном команди, а враховуючи те, що він – 2007 року народження (так само як і Артишевський), то можна цілком логічно вважати, що у новому сезоні саме він вестиме 15-річних рівнян за собою.

Прогноз на Суперкубок України (U-15). Скоріше за все, рівненська команда не буде ставити результат у цьому турнірі в якості головної задачі. Для рівнян цей розіграш Суперкубку України (U-15) буде одним з етапів підготовки до Юнацької Екстра-ліги (U-17), де вихованцям ДЮСШ-4 доведеться захищати чемпіонський титул, який у минулому сезоні був здобутий їх старшими одноклубниками. А от у Львові рівняни, можливо, фінішують четвертими – так само, як і у чемпіонаті України.   

«КІВС Футзал» (Львів). 

У сезоні 2020/2021 р. р. команда зі Львова називалась КІВС «Енергія». Проте, наприкінці сезону змінила назву на «КІВС Футзал», і, на відміну від одеської команди «Трикюкс-Гармонія», колектив зі Львова виступатиме на Суперкубку України (U-15) під новою назвою. У чемпіонаті України (U-15) серед команд Вищої ліги галичани фінішували на п’ятому місці. Так само на п’ятій сходинці підопічні Юрія Шукатки фінішували й у Кубку України.

Минулий сезон. Команда Юрія Шукатки у попередньому сезоні була на своєму звичному рівні. Тобто, вона була ніби-то і поблизу топ-трійки чемпіонату України (U-15) але до команд, які стали призерами, так і не наблизилась. Тому, звідси і такий результат – підсумкове п’яте місце у чемпіонаті. Львів’янам не вистачило одного очка, щоб зрівнятися за кількістю набраних залікових балів з рівненською ДЮСШ-4. А від третього місця «зелено-білих» відділили чотири очки – саме такою була відстань до одеського Натомість, галичани змогли випередити на той-таки один заліковий пункт «ДЮСШ-Respect», і саме завдяки цьому зайвому балу львівська команда змогла забронювати за собою місце у топ-п’ятірці. До того ж, треба сказати, що минулий сезон став справжнім випробуванням для юнаків 2006-2007 років народження, які, на відміну від сезону 2019/2020 р. р., стали отримувати більше ігрової практики та почали виходити на провідні ролі. Щоправда, без підсилення пізніми гравцями 2005 року народження не обійшлося, і саме це допомогло «зелено-білим» не закінчити чемпіонат за межами топ-п’ятірки. Що стосується Кубку України (U-15), то у матчі за підсумкове п’яте місце львів’яни обіграли з рахунком 3:1 своїх принципових суперників – Академію НФК «Ураган».  

На кого треба звернути увагу? Можна було би, звичайно, звернути увагу на деяких пізніх гравців 2005 року народження, які мають зіграти за львівську команду на цьому турнірі. Проте, поговоримо саме про гравців 2006-2007 років народження. І, перш за все, звертаємо увагу на Максима Березяка, який у минулому сезоні був одним з лідерів своєї команди. Також одним з провідних гравців команди Юрія Шукатки є Роман Шумило. І дуже часто додає свіжості діям своєї команди Олег Пециляк. Знову ж таки – «позняків» Гілку, Линьова та Шевчика ми не чіпаємо, тому що з ними ми ще встигнемо познайомитися перед стартом Юнацької Екстра-ліги.  

Прогноз на Суперкубок України (U-15). Рідний майданчик (щоправда, відносно рідний – для команди Юрія Шукатки матчі на «Боско Арені» будуть дебютними, адже до паркету Палацу спорту «Галичина» деякі гравці «КІВС Футзал» вже звикли. – А. Т.) має допомогти львів’янам на домашньому Суперкубку України. До того ж, галичани навряд чи спеціально готувалися до цих поєдинків. І в цьому може бути ефект несподіванки для інших суперників. Проте, є варіант, що Юрій Шукатка не ставитиме за мету перемогти зі своїми підопічними на своєму майданчику за будь-яку ціну. Скоріше за все, для галичан, як і для інших команд (окрім «Фенікса») це буде етап підготовки до нового сезону в Юнацькій Екстра-лізі. Але все-таки ризикнемо передбачити, що на домашньому турнірі львів’яни здобудуть третє місце.  

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Фенікс» (Харків), Асоціація футзалу Волині

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.