За підсумками другого півфіналу одна з двох команд могла переписати власну футзальну історію, адже до цього ані збірна Португалії, ані збірна Казахстану не виходили до фіналів чемпіонату світу з футзалу. Для казахстанців це взагалі був перший півфінал у історії. А ось для португальської команди це вже тратій півфінал футзальних «мундіалів», і далі піренейці поки що не заходили. Тому, не дивно, що обидві команди були дуже мотивовані на цей півфінал.

Перед тим, як перейти власне до звіту про матч, хочеться згадати один цікавий факт, який передував цьому поєдинку. Річ у тім, що у соціальній мережі Instagram на сторінці futsalkazakhstan був розміщений анонс гри міє збірними Португалії та Казахстану у стилі відомої комп’ютерної гри «Mortal Kombat», де головними героями були Рікардіньо та Ігіта – зіркові капітани цих команд-півфіналістів ЧС-2021.

Казахстанці не просто спробували практично одразу перейти до атак на ворота збірної Португалії, а і забили гол вже на 3-й хвилині матчу після швидкого випаду, який закінчився влучним ударом Оразова. Проте, тренерський штаб збірної Португалії на чолі з Жоржем Бразом узяв «челлендж». І було, за що, адже при початковій фазі цієї результативної атаки м’яч пішов у аут від гравця збірної Казахстану. І арбітри відмінили своє «рішення першої інстанції», тобто – відмінили взяття воріт Бебе. Після цього португальські футзалісти ніби зітхнули з полегшенням, але водночас вони одразу взяли гру під свій контроль. Це було видно по тому, як у Ігіти в рази збільшився обсяг роботи. І воротар та капітан збірної Казахстану неодноразово виручав своїх партнерів по команді. Що стосується атак у виконанні збірної Казахстану, то по ходу першої 20-хвилинки вони далеко не завжди закінчувались гострими моментами біля воріт Бебе. Але з іншого боку – підопічні Кака розігрались під кінець першої половини зустрічі та видали кілька шикарних моментів. Спочатку Тайнан пробив боковими «ножицями» та влучив у поперечину. А за кілька миттєвостей казахстанці дуже класно розіграли аут, однак Оразов влучив у штангу. Тобто, якщо по ходу всього першого тайму до взяття чужих воріт були ближче португальці, то за три хвилини до перерви вже казахстанці мали би відкривати рахунок у зустрічі. Тому, їм було, від чого хапатися за голови. Втім, такий «веселий» перший тайм так і не подарував голів глядачам, які були присутні на «Жальгіріс Арені».

Другий тайм почався практично так само, як і перший, але з точністю до навпаки. Тепер вже Пані Варела відзначився швидким голом у ворота Ігіти, проте тренерський штаб збірної Казахстану взяв «челлендж», мотивуючи своє рішення тим, що початок гольової атаки поортугальців був не за правилами, тобто – там, на думку Кака, був суперечливий епізод, який вплинув на розвиток атаки. Арбітри передивились цей момент, але тепер своє рішення міняти не стали, про що свідчив характерний жест Ніколи Єліча, який вказав на центр майданчику. Так рахунок став 1:0 на користь збірної Португалії. З огляду на те, як проходив перший тайм, можна сказати, що це було логічно. Але такий «гол з роздягальні», та ще і з «челленджем», який не був підтверджений, звісно, вплинув на дії казахстанців, яким тепер доводилося починати все з початку. І казахстанці тепер почали частіше долучати до своїх атак Ігіту в якості п’ятого польового гравця. Більше того – сам Ігіта по ходу другого тайму мав кілька непоганих моментів для того, щоб вразити ворота свого португальського колеги по цеху – Бебе. Проте, не тільки в атаці проявляв себе Ігіта. Він також непогано захищва і свої ворота – кілька разів він завадив забити Пані Варелі, Зікі Те та Еріку. Особливо, мабуть, відзначимо Зікі Те, який завдяки своїм навичкам гри «на таран» подекуди міг продавити оборону збірнох Казахстану, в якої потім з’являлись проблеми.

Але вже після екватору другого тайму казахстанці почали додавати в активності. При чому, основна загроза йшла здебільшого не від Дугласа з Тайнаном, а від інших гравців. Зокрема, хороший момент мав Оразов, але він, так само, як і в першому таймі, влучив у стійкую Три хороші нагоди мав Кнауб, але тричі з його ударами давав собі раду Бебе. При цьому, казахстанці подекуди продовжували йти вп’ятьох. На останніх хвилинах Кака вирішив, що якщо не йде гра вп’ятьох з підключенням Ігіти, то має вийти інший п’ятий польовий, яким став Нургожин. І фактично у першій же своїй зміні у якості зайвого гравця Нургожин забив після передачі Дугласа. При цьому, Бебе вже був відіграний, а Нургожину вдалося виграти позицію у Жоао Матуша, після чого м’яч був переправлений вже у порожні ворота збірної Португалії. І цей гол перевів гру у додатковий час. Для збірної Португалії це були вже треті екстра-тайми на чемпіонаті світу – 2021. Але судячи по тому, як свіжо виглядали підопічні Жоржа Браза під час основного часу гри, вони були готові до такого перебігу подій.  

Перший екстра-тайм розпочався не дуже добре для португальнів. Вже на 2-й хвилині екстра-тайму Пані Варела привіз на свої ворота штрафний, за що ще й отримав жовту картку. «Вирок» чудово виконав Дуглас, який пробив прямим ударом, змусивши Бебе діставати м’яч з сітки своїх воріт. І знову неможливо не сказати про помилку Бебе при розіграші штрафного удару. У матчах проти збірних Сербії та Іспанії все було так само. Тоді португальці змогли перемогти. Але тепер їм для цього потрібно було прикласти трохи більше зусиль. Однак, при цьому Жорж Браз не поспішав переходити на гру з п’ятим польовим гравцем. Вочевидь, він розраховував на те, що казахстанці, у яких вже було п’ять командних фолів, десь припустяться помилки, яку спричинить тиск на ворота Ігіти, і тоді буде шанс зрівняти рахунок з дабл-пенальті. Щоправда, це лише здогадки. А по факту португальці грали першим номером та подекуди турбували Ігіту, проте ніяких дивідендів це не приносило. Зрештою, щастя усміхнулося португальцям незадовго до кінця вже другого екстра-тайму, коли Пані Варела зміг віддати пас на Бруно Коельо, якій і зрівняв рахунок у зустрічі. Після цього казахстанці знову пішли вп’ятьох, залучаючи до своїх атак Ігіту. Звичайно, цей був ризик – йти вп’ятьох за нічийного рахунку. Однак, щось подібне вже було у грі збірної Аргентини, коли вона за рахунок гри з п’ятим намагалась не дати піти на останній штурм команді РФС. Можливо, гравці збірної Казахстану, враховуючи те, що залишалось грати приблизно півтори хвилини, вирішили також залучити Ігіту для того, щоб не дати нікого створити португальцям наприкінці другого екстра-тайму. До того ж, не забуваємо про фактор п’яти фолів, які були у підопічних Кака. Тому, казахстанці були змушені грати вп’ятьох. Але при цьому вони намагались розіграти свої атаки до вірного та нанести той удар, який міг би стати результативним. Але вирвати перемогу збірній Казахстану не вдалося, і гра перейшла у серію післяматчевих 6-метрових ударів.  

Серія пенальті почалася з того, що Дуглас не зміг переграти Бебе, хоча від кого, а від лідера збірної Казахстану, мабуть, мало хто очікував хиби. Тим не менш, вона сталася. Далі вже команди не хибили до рахунку 2:2, коли Пані Варела, який відіграв класний матч, не переграв Ігіту і дав шанс Акбаликову вивести свою команду вперед. Тим не менш, після цього рікардіньо одразу рахунок зрівняв. А далі був п’ятий удар у збірної Казахстану, який мав пробивати Кнауб. І 11-й номер збірної Казахстану не зміг переграти з 6-метрової позначки досвідченого вітора Уго, який на той момент замінив Бебе у воротах збірної Португалії. І тепер доля путівки до фіналу залежала від майстерності Тьяго Бріту, який у цьому поєдинку провів мало ігрового часу. Під цей удар у казахстанців відбулася заміна воротаря, і протистояв 13-му номеру збірної Португалії не Ігіта, а Атантаєв. І він не зміг відбити удар гравця збірної Португалії. А це означало, що саме піренейська збірна гратиме у фіналі проти Аргентини. І це буде повторення півфінального поєдинку чемпіонату світу – 2016 у Колумбії.

Португалія – Казахстан – 2:2 (по пенальті – 4:3)
Голи:
Пані Варела (23), Бруно Коельо (49) – Нургожин (40), Дуглас (42)

Португалія: Бебе, Вітор Уго – Фабіу Сесіліу, Рікардіньо, Жоао Матуш, Бруно Коельо – Андре Коельо, Пані Варела, Тьяго Бріту, Зікі Те – Афонсо, Мігель Анджело, Ерік
Казахстан: Ігіта, Атантаєв – Дуглас, Нургожин, Акбаликов, Тайнан – Кнауб, Єссенаманов, Турсагулов, Оразов
Попередження: Пані Варела (42) – Оразов (20), Тайнан (31)
Серія пенальті
Дуглас – 0:0 (воротар)
Бруно Коельо – 1:0
Турсагулов – 1:1
Андре Коельо – 2:1
Ігіта – 2:2
Пані Варела – 2:2 (воротар)
Акбаликов – 2:3
Рікардіньо – 3:3
Кнауб – 3:3 (воротар)
Тьяго Бріту – 4:3 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.