Продовжуємо знайомство з учасниками Суперкубку України (U-10, U-12, U-14). Наразі у полі нашого зору – вікова категорія U-12. Зазначимо, що у цій віковій категорії за Суперкубок України не зможуть поборотися команди ДЮСШ № 25 та «Олімпія-Дніпро», які були призерами минулого сезону. Тому, їх замінять фіналіст Кубку України, харківська ДЮСШ ХФТІ, та команда Коцюбинської ДЮСШ.

«Іллічівець» (Чорноморськ).  

Чемпіон України (U-12). У Кубку України (U-12) команда з Чорноморська посіла шосте місце.

Минулий сезон. У сезоні 2020/2021 р. р. «Іллічівець» робив основний акцент на три вікові категорії – U-11, U-12 та U-13. У чемпіонатах України серед команд Вищої ліги у вікових категоріях U-11 та U-13 підопічним Олександра Каплуна не вдалося здобути золоті медалі. Натомість, вони стали чемпіонами України серед 12-річних, обігравши у принциповому протистоянні ДЮСШ № 25. Але «червоні» не змогли покласти свої золоті медалі у Кубок України (U-12), фінішувавши лише шостими. Однак, тепер у гравців «Іллічівця» буде свій стимул – вони гратимуть вдома.

На кого звернути увагу? В принципі, тут гратимуть майже ті ж самі гравці, які нещодавно грали у Львові, де проходив розіграш Суперкубку України (U-13). Тобто, ті ж самі Артем Каплун, Андрій Завгородній, Деметре Деканадзе, Тимофій Дзюін, який у цій категорії буде «пізнім гравцем». Але сподіваємось, що і тут все-таки знайдеться, на кого ще звернути увагу. Можливо, у цьому турнірі за «Іллічівець» зможе зіграти основний конкурент Деканадзе за «пост № 1» – Ігор Галдін, який славиться своїм відбиванням післяматчевих 6-метрових. Також хотілося б побачити на цьому турнірі й Кирила Саричева – його батько, до речі, свого часу грав за одеський «СКА» у Першій лізі чемпіонату України з футзалу разом з максимом Чубінським, який потім після травми перейшов у арбітраж, а нині є заступником Голови Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ. Саричев – унікальний гравець. Він за манерою гри схожий на Тедді Шерінгема – може бути непомітним весь матч, а потім «вибухнути» важливим голом, який вплине на долю гри. І це, до речі, свідчить про його гольове відчуття.  

Прогноз на Суперкубок України (U-12). Коли «Іллічівець» грає вдома, то він зазвичай здобуває перемогу на будь-яких турнірах. Тому, тут у підопічних Олександра Каплуна буде перевага. До того ж, у «червоних» буде бажання виправитися перед своїми вболівальниками за невдалий виступ на Суперкубку України (U-13) у Львові, де команда з Чорноморська, граючи майже тим же складом, який буде представлений на домашньому Суперкубку України (U-12), посіла останнє місце. Перевагою для «червоних» буде і те, що їх основний конкурент на цьому турнірі, «ДЮСШ-Respect», гратиме на два фронти, тому що вона буде також представлена і на Суперкубку України (U-14). Але прогнозуємо, що доля Суперкубку України (U-12) вирішиться в очному протистоянні «Іллічівця» з «ДЮСШ-Respect», і там підопічні Олександра Каплуна цілком реально можуть взяти реванш, а заодно і здобути трофей.   

«ДЮСШ-Respect» (Маневичі). 

Володар Кубку України (U-12). У чемпіонаті України (U-12) команда з Маневичів не грала.

Минулий сезон. Сезон 2020/2021 р. р. наразі можна по праву вважати одним з найбільш успішних за час існування цієї маневицької команди. І здобуття Кубку України (U-12) у Білозір’ї – яскраве тому підтвердження. Так, маневичани не змогли взяти участь у чемпіонаті України (U-12), де цілком реально могли би бути на провідних ролях, але на це була вагома причина. Річ у тім, що чемпіонат України серед 12-річних проходив практично у ті ж самі терміни, коли у Луцьку проходив з’їзний тур чемпіонату України (U-15), де допомагали своїм старшим одноклубникам. І не просто допомагали, а часто вирішували долі матчів. Але перемога у Кубку України (U-12) стала логічним закінченням вдалого для волинян сезону.

На кого звернути увагу? На турнірі у Чорноморську ми побачимо старих знайомих. Там будуть і Назар Кузьмич, і Антон Романюк, і Ярослав Воронюк, які у Чорноморську гратимуть як «пізні гравці». Буде там і Олександр Вишневецький, який, за традицією, підключатиметься до атак своєї команди у якості п’ятого польового гравця. Але хочеться звернути увагу на гравця, який непогано зарекомендував себе саме на Кубку України (U-12). Мова йде про Андрія Оверчука. Він 2010 року народження, але потенціал у нього видно вже зараз. До того ж, наставник «ДЮСШ-Respect» Андрій Шевчук награє його на позиції Кузьмича, і він, вочевидь, робиттиме все для того, щоб Оверчук розвинув свій талант до такого рівня, який є у Кузьмича.

Прогноз на Суперкубок України (U-12). Після перемоги у Суперкубку України (U-13) маневичани знаходяться на ходу, і вони не проти забрати ще один Суперкубок України, а, може, і два, якщо враховувати той факт, що волиняни ще боротимуться за Суперкубок України (U-14). Звичайно, апетит приходить під час їжі. Але тут може настати саме той момент, коли Андрієві Шевчуку доведеться вирішувати, на який з турнірів робити основну ставку. Враховуючи те, що у старшій віковій категорії «ДЮСШ-Respect» гратиме з «Трилюксом», з яким у Кузьмича та компанії свої рахунки, то можна зробити висновок, що Андрій Шевчук зробить основний акцент на турнір серед 14-річних. Хоча це не відміняє принциповості протистояння між «Іллічівцем» та «ДЮСШ-Respect» у віковій категорії U-12. Але щось підказує, що маневицька команда робитиме все для того, щоб не дати «Трилюксу» заволодіти Суперкубком України (U-14). А у Суперкубку України (U-12) ми прогнозуємо команді з Волинській області другу сходинку.   

ДЮСШ ХФТІ (Харків). 

Фіналіст Кубку України (U-12). У чемпіонаті України (U-12) участі ця команда участі не брала.

Минулий сезон. Харківська команда у минулому сезоні дебютувала у всеукраїнських дитячо-юнацьких змаганнях з футзалу. Причому, дебютувала у двох вікових категоріях. І після більш-менш вдалого виступу 10-річних вихованців ДЮСШ ХФТІ у Кривому Розі, можна сміливо сказати, що з цією командою почали рахуватися, і вихід до фіналу Кубку України (U-12) у Білозір’ї був логічним результатом. Проте, на цьому команда з Харкова навряд чи планує зупинятись. Інша справа – це те, що на харківську команду тепер налаштовуватимуться інакше. Хоча з іншого боку – ДЮСШ ХФТІ залишила за своєю спиною «Іллічівець» та більш-менш гідно протистояла «ДЮСШ-Respect», тому це чогось вартує.

На кого звернути увагу? Коли згадується команда ДЮСШ ХФТІ, то одразу згадується тренер цієї команди – Василь Сухомлинов, який є одним з найкращих воротарів за всю історію українського футзалу. І зараз його стежкою йде Сухомлинов-молодший – Арсеній Сухомлинов. Так, на цьому турнірі він буде «пізнім гравцем», а ми все-таки намагаємось менше уваги приділяти «позднякам», але не звернути увагу на Арсенія Сухомлинова ми не можемо. Хоча Сухомлинов-старший каже, що Арсеній наразі більше уваги приділяє футболу, але те, що автор цього матеріалу побачив на турнірі у Білозір’ї, свідчить про одне – Сухомлинов-молодший має дуже хороші перспективи у футзалі. До речі, коли ми згадували про воротарів, які теоретично можуть претендувати на місце у олімпійській збірній України, яка боротиметься за право зіграти на Юнацьких Олімпійських Іграх 2026 року, ми про Сухомлинова не згадували. Тому, виправляємося зараз. Але окрім Сухомлинова-молодшого у складі ДЮСШ ХФТІ є ще кілька непоганих виконавців, на яких потрібно звернути увагу. Зокрема, це стосується Івана Кравченка, який на згаданому турнірі у Білозір’ї був визнаний найкращим гравцем у складі своєї команди. Можливо, ми побачимо у складі ДЮСШ ХФТІ лідерів команди U-10 – братів Мазовецьких – Володимира та Святослава, Андрія Завору та Івана Касьяна. Так, вони молодші, але можуть не тільки дати глибину лавці запасних, а і вирішити долю епізоду. До того ж, вони були у заявці на Кубок України (U-12). Ці гравці у новому сезоні мають бути лідерами команди ДЮСШ ХФТІ (U-11), тому Василь Сухомлинов цілком реально може їх зараз награти, щоб вони вже зараз почали виходити на пік форми.

Прогноз на Суперкубок України (U-12). Хоча статус срібного призера Кубку України (U-12) стимулюватиме команду Василя Сухомлинова покласти срібні медалі у Суперкубок України (U-12), все-таки протистояти двом учасникам Вищої ліги чемпіонату України (U-13) харків’яни навряд чи зможуть. Одна команда-учасниця «вишки» гратиме вдома, інша – зараз на ходу. Тому, слобожанцям доведеться боротися хіба що за третє місце. Але від команди з Коцюбинського наразі можна чекати чого завгодно. І фактор несподіванки може стати фатальним для ДЮСШ ХФТІ, тому наразі наш прогноз – четверте місце.

Коцюбинська ДЮСШ (Коцюбинське). 

У чемпіонаті України (U-12) посіла чотирнадцяте місце. У Кубку України (U-12) посіла дев’яте місце. Минулий сезон команда з Київської області починала під назвою ФК «Біличі», але після відновлення діяльності Коцюбинської ДЮСШ вона увійшла до структури цієї школи.

Минулий сезон. Як ми писали вище, минулий сезон у плані результатів для команди з Коцюбинського вийшов не надто вдалим. Участь у Суперкубку України (U-12), яка стала можливою, перш за все, через те, що до Чорноморська не приїхали срібний та бронзовий призери чемпіонату України (U-12) – відповідно, київська ДЮСШ № 25 та дніпровська «Олімпія-Дніпро». Інші команди, які теоретично могли би приїхати у Чорноморськ, вочевидь, зараз більше зайняті футболом. А ось команда з Коцюбинського приїхала. І тут одразу згадується футбольна збірна Данії зразка 1992 року, яка не пройшла відбір на Євро-92, але через те, що УЄФА не допустив до фінальної стадії збірну Югославії, оскільки у цій країні тоді була війна, Данія не тільки була допущена до фінального етапу чемпіонату Європи, а і виграла його. Чи зможе щось подібне зробити команда з Коцюбинського, яке у футзальних вболівальників, перш за все, асоціюється з легендарною «Біличанкою»? Відповідь на це питання ми отримаємо саме на матчах Суперкубку України.

На кого звернути увагу? Минулий сезон показав, що команда з Коцюбинського з Марком Мельником і без нього – це дві різні команди. Цей гравець насправді багато значить для команди Коцюбинської ДЮСШ. Тому, і не дивно, що він потрапив до списку тих, на кого ми радимо звернути увагу. Також радимо подивитись на Артема Матвійчука та Тимофія Базилівського. І не тільки тому, що вони – сини двох легендарних гравчинь «Біличанки» Алли Матвійчук та Юлії Базилівської, а й тому, що вони також є провідними гравцями цієї команди з Коцюбинського.  

Прогноз на Суперкубок України (U-12). Ця команда цілком реально може принести кілька сюрпризів. Тому, не радимо іншим командам розслаблятися. До того ж, футзальні традиції, які є у Коцюбинському, зобов’язують команду з Київщини виступити більш ніж гідно. А що стосується турніру в Чорноморську, то ми прогнозуємо команді Олександра Червоного «бронзу».

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Комітет ДЮФ АФУ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.