Перед початком стартового матчу чемпіонату Європи у збірної Сербії з’явилися кадрові проблеми. Зокрема, через різні причини (і через травми, і через коронавірус) команді Деяна Маєша не могли допомогти кілька провідних гравців, зокрема Лазаревич та Матієвич. Безумовно, для балканської команди це були дуже вагомі втрати, яка цілком реально могли вплинути на гру «орлів». І, забігаючи наперед, скажемо, що так і сталося.  

Старт першого поєдинку фінальної стадії Євро-2022 вийшов дуже неочікуваним. Вже на 2-й хвилині Пані Варела невдало зіграв у власному штрафному майданчику у власному штрафному майданчику під тиском Ракича, і Андре Соуза був змушений фолити проти 11-го номера сербів. Як результат – пенальті, який реалізував Пршич. Таким чином, капітан збірної Сербії став автором першого голу на Євро-2022. Португальців, звісно, такий розвиток подій, зі швидким пропущеним м’ячем, не влаштовував. І підопічні Жоржа Браза одразу спробували відповісти своїми атаками, проте ворота Момчиловича в цих епізодах були на замку. До того ж, сама збірна Сербії по ходу першого тайму змушувала чинних чемпіонів світу та Європи більше працювати на оборону. А вже на 7-й хвилині серби вигравали 2:0 після неузгоджених дій Андре Соузи зі своїми партнерами по команді. Це призвело до перехоплення від Пршича, який фактично вийшов на побачення з голкіпером збірної Португалії, але «пробити» воротаря піренейської команди вдалося лише з третьої спроби, і Пршич оформив дубль, а Жорж Браз був змушений брати тайм-аут.  

Ця хвилинна перерва трохи подіяла гравців збірної Португалії, які, перш за все, почали діяти більш спокійно. Але при цьому підопічні Жоржа Браза почали поступово шукати ключі до воріт Момчиловича. До того ж, було видно, що вже по ходу першого тайму серби почали фізично підсідати (знову ж таки, не забуваємо, що у балканської команди були проблеми зі складом. – А. Т.). І це все-таки далося взнаки вже після середини першого тайму, коли серби припустилися помилки біля своїх воріт, а Паулета скоротив відставання своєї команди до одного м’яча. Далі – більше. Сербам почав багато проблем створювати Зікі Те, який постійно тримав у напрузі балканський захист. До того ж, португальці подекуди грали з п’ятим польовим, коли Андре Соуза йшов до чужих воріт. Все це теж впливало на дії підопічних Деяна Маєша, які почали більше грати без м’яча. Однак, все-таки сербам вдалося створити ще кілька моментів біля воріт Андре Соузи, проте голкіпер збірної Португалії вже не помилявся. А незадовго до кінця першого тайму португальцям вдалося зрівняти рахунок – Зікі Те вивів Пані Варелу на ударну позицію, і герой фінального матчу ЧС-2021 не схибив – 2:2. Фактично це був «гол у роздягальню».

Перерва мала би допомогти сербам трохи відновити свої сили (враховуючи те, що вони грали обмеженим складом). Але з іншого боку – пропущений під кінець першого тайму гол десь психологічно вплинув на гру підопічних Деяна Маєша. Хоча варто віддати належне сербам, які, незважаючи на свої, перш за все, кадрові проблеми, продовжували чинити опір португальцям. Але було видно, що балканці продовжували підсідати фізично. І ближче до екватору другого тайму це далося взнаки, коли у ворота Момчиловича влетіли два м’ячі. Спочатку Афонсо Жезуш замкнув на «п’ятачку» простріл Тьяго Бріту, а потім Томаш Пасу з перспективної позиції забив у ворота збірної Сербії. Так рахунок став 4:2, і португальська команда почала свідомо віддавати ініціативу суперникам, щоб мати більше простору під час контратак. І подекуди такі контаратаки траплялися. Зокрема, в одному з епізодів Пані Варела виходив фактично на побачення з Момчиловичем, але не зміг переграти сербського воротаря. Трохи пізніше сербський воротар не дав забити Фабіу Сесіліу, який фактично розстрілював «рамку сербських воріт. Тобто, фактично навіть після того, як португальці схилили шальки терезів на свою користь, вони намагалися збільшити свою перевагу.   

Тим не менш, вже після середини другого тайму балканська команда все-таки мала кілька нагод скоротити відстань у рахунку до мінімуму. Можливо, якби балканці забили третій гол, то це додало би їм додаткових сил. Хоча був ще момент у тому, що португальці по ходу другого тайму вже мали чотири командних фоли (чого не сказати про сербів, які в плані порушень грали більш дисципліновано). Однак, коли було потрібно, Андре Соуза вступав у гру та виручав свою команду. Але вже ближче до фінальної сирени обидві команди фактично догравали цей матч. Португальці повністю контролювали гри, а серби, вочевидь, розуміли, що у цьому поєдинку їм навряд чи ще щось світить. Під кінець гри Паулета міг довести результат до 5:2 на користь збірної Португалії, проте Момчилович завадив цьому. Однак, і підсумкових 4:2 вистачило підопічним Жоржа Браза для того, щоб почати захист свого чемпіонського титулу з перемоги.

Сербія – Португалія – 2:4
Голи:
Пршич (2 – з 6-метрового, 7) – Паулета (11), Пані Варела (19), Афонсо Жезуш (26), Томаш Пасу (27)

Сербія: Момчилович – Коцич, Ракич, Пршич, Стойчевскі – Томіч, Петров, Васіч, Раміч – Милославлевич
Португалія: Андре Соуза – Ерік Мендоса, Жоао Матуш, Бруно Коельйо, Пані Варела – Фабіу Сесіліу, Тьяго Бріту, Афонсо Жезуш, Томаш Пасу – Зікі Те, Паулета, Мігель Анджело
Попередження: Ерік Мендоса (31)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.