Враховуючи те, що на Євро-2022 через ушкодження не поїхав основний «стовп» збірної України Микола Білоцерківець, було цікаво подивитись на те, кому головний тренер «синьо-жовтих» довірить місце у стартовій четвірці разом з Корсуном, Шотурмою та Зваричем. Теоретично стартовим «стовпом» української команди мав би бути Володимир Разуванов – другий за силою гравець на цій позиції. Однак, Олександр Косенко, несподівано для всіх, поставив у стартовій четвірці Ігоря Чернявського. Дійсно, це був несподіваний хід, і тепер залишалося дізнатись, чи спрацює він. Окрім того, Олександр Косенко відрядив у другу четвірку двох номінальних «стовпів» – Разуванова та Абакшина, які по черзі

І вже на 52-й секунді матчу Зварич відкрив рахунок на користь збірної України. Після того підопічні Олександра Косенка намагались одразу збільшити перевагу в рахунку, проте другий м’яч у ворота Кейка не летів. Більше того – господарям майданчику вдалося не тільки вирівняти гру, а і створити кілька небезпечних моментів біля воріт Ципуна. Зокрема, в одному з них м’яч влучив у руку Педяша, який на той момент знаходився у щтрафному майданчику, і арбітри матчу цілком реально могли дати пенальті у ворота збірної України, але не дали. Взагалі треба сказати, що «помаранчеві» левову частку своїх моментів створювали тоді, коли у збірної України на майданчику була третя четвірка. І тоді у Ципуна з’являлося багато роботи. Наприклад, в одному з епізодів Моссауі пробивав по воротах Ціпуна, проте голкіпер «синьо-жовтих» зміг перевести м’яч у стійку. Взагалі по ходу першого тайму Ципун неодноразово виручав українську збірну, нівелюючи зусилля нідерландської команди. Щоправда, варто також зазначити, що коли у збірної України з’являвся простір для атак, то підопічні Олександра Косенка намагались розіграти свої атаки «до вірного», проте десь не вистачало останнього пасу, а десь – точного удару по воротах Кейка.

За таких подій важливим був би наступний м’яч. І забили його господарі майданчику. Це сталося на 22-й хвилині після того, як Кейк віддав пас вперед у напрямку Саадуні, а той не тільки виграв позицію у Шотурми, а ще й пробив головою у ближній кут воріт Ципуна. На тому неприємності для збірної України не скінчились. Вже за дві хвилини обрізка гравців другої четвірки при створенні атаки призвела до другого голу у ворота Ципуна, і тепер для української команди вимальовувались не надто райдужні перспективи. Більше того – в одному з епізодів ледь не «привіз» гол Ципун. Було видно, що українці знаходились у стані «гроггі», у той час як «помаранчеві» відчули, що вони цілком реально можуть виграти цей матч, і тому вони намагалися збільшити свою перевагу. При цьому, варто зазначити, що трохи згодом українці все-таки прийшли до тями та спробували зрівняти рахунок, проте по факту далеко не завжди атаки підопічних Олександра Косенка завершувались дійсно гострими ударами. Хоча були моменти у Шотурми, Радевича, Лебедя. Однак, у середині другого тайму стався епізод, який став фактично ключовим у цій грі. Бузамбу отримав пас від Велсебура, прийняв м’яч на «стовпа», одним рухом розвернув Журбу та пробив по воротах Ципуна – 3:1.

Тепер українцям потрібно було згадувати те, що вони перед стартом цього поєдинку вважались його фаворитами. Більше того – підопічні Олександра Косенка мали би згадати, що до цього збірна України жодного разу не програвала Нідерландам. Однак, разом з тим «синьо-жовті» повинні були зрозуміти, що тепер їм потрібно ризикувати, адже поразка у перспективі може стати фатальною у контексті боротьби за вихід у плей-оф. Однак, знову ж таки – далеко не все в українців виходило при побудові своїх атак. Що стосується футзалістів збірної Нідерландів, то вони тепер старалися зіграти простіше: десь вони прость вибивали м’яч куди подалі, а десь свідомо віддавали ініціативу суперникам. Але українцям не вдавалося скористатися такими «подарунками». І лише коли до кінця другого тайму залишалося не так багато ігрового часу, Олександр Косенко почав випускати Зварича в якості п’ятого польового гравця. Але навіть розіграш «штучної» більшості довгий час не приносив дивідендів українцям. Щоправда, на початку 38-ї хвилини Шотурма таки скоротив рахунок, і теоретично у збірної України ще залишався час на порятунок. Однак, у двох моментах Зваричу дещиці не вистачило, щоб дотягнутись до м’яча та переправити його у ворота. Таким чином, це призвело до поразки збірної України, яка вперше у своїй історії програла збірній Нідерландів.  

Нідерланди – Україна – 3:2
Голи:
Саадуні (22), Аттаібі (24), Бузамбу (30) – Зварич (1), Шотурма (38)

Нідерланди: Кейк – Саадуні, Аттаібі, Буюзан, Мартінус – Сант-Юсте, Моссауі, Бузамбу, Велсебур – Ель-Ганнуті, Молькарай
Україна: Ципун – Корсун, Зварич, Шотурма, Чернявський – Сірий, Радевич, Разуванов, Абакшин – Журба, Педяш, Лебідь, Фаренюк
Попередження: Моссауі (26) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.