Ми продовжуємо знайомство у учасниками чемпіонату Європи з футзалу, який стартує у Нідерландах. Наразі ми представляємо групу «В». Ця група має бути цікавою для український вболівальників футзалу через те, що збірна України, в разі виходу до чвертьфіналу, зіграє або з першою, або з другою командою саме цієї групи. Тому, увага до цього квартету має бути не меншою, ніж до квартету «А», в якому грає команда Олександра Косенка.

Італія 

Участь у чемпіонатах Європи: 1996, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2022.

Найвище досягнення: 1 місце (2003, 2014).

Збірна Італії під час групового етапу цьогорічного Євро матиме одне просте бажання: довести, що провал 2018 року був лише випадковістю. Нагадаємо, що тоді «Скуадра адзурра» не вийшла з групи. Тепер же «адзурріні» мають можливість довести, що вони повернулись на Євро сильнішими, і готові поборотися за призові місця. До того ж, у Мерліма та компанії буде чудовий шанс поквитатися зі збірною Словенії за провал на Євро-2018. Тому, мотивації італійській збірній точно не бракуватиме. До того ж, не забуваємо, що збірна Італії не грала на крайньому чемпіонаті світу, який проходив у Литві. Тому, для апеннінців це дійсно буде нагода показати, які висновки були зроблені після останніх невдач.

Ми звикли, що збірна Італії традиційно складається з більшості гравців, які мають бразильське коріння. Тобто, зазвичай це були футзалісти, які народились у Бразилії, але потім, скориставшись тим, що у них є італійське коріння, приймали громадянство Італії та ставали так званими «оріунді» – так на Апеннінському півострові називали і називають натуралізованих гравців. Приклади Вінісіуса Бакаро, Адріано Фольї, Габріеля Ліми всім давно відомі. «Оріунді» є і в цьому складі «Скаудри адзурри». Але останнім часом в італійському футзалі спостерігається тенденція саме в бік місцевих вихованців. Але наразі збірну Італії з футзалу важко уявити без натуралізованих бразильців.

Італійська команда за ці чотири роки встигла трохи переформатувати свій склад. Зокрема, це стосується воротарської позиції. Так, безумовно, основним воротарем «Скуадри адзурри» на Євро буде Стефано Маммарелла – один з небагатьох гравців з чемпіонського складу зразка 2014 року. Проте, вже не у збірній багаторічний партнер Стефа по воротарській бригаді збірної – Мікеле Міареллі. Натомість, дублером одного з найкращих воротарів не тільки італійського, а і світового футзалу буде молодий Денніс Бертод. І, вочевидь, це можна сприймати як своєрідний аванс для Бертода. Можливо, у перспективі саме він змінить Маммареллу на «посту № 1» у складі збірної Італії. Якщо ж говорити про інші зміни, то на майданчиках Амстердама та Гронінгена ми не побачимо Дієго Кавінато та Массімо Да Луку. Ці кадрові втрати, звісно, можуть датися взнаки. Однак, знову ж таки – враховуючи те, що зараз італійська збірна поступово омолоджується, то відсутність згаданих гравців десь є і логічною. Лідером «Скуадри адзурри» є Алекс Мерлім, який підтверджує свій високий клас, граючи за «Спортінг». У збірній Італії Мерлім – однозначний «ватажок», навколо якого базується гра. Хоча, при цьому в нинішньому складі збірної Італії є гравці, які теж можуть «вистрілити» у важливий момент. Зокрема, це Джуліано Фортіні, який проводить непоганий сезон у «ІталСервіс Пезаро», а також Кармело Музумечі та Муріло Феррейра. Однак, знову ж таки – це гравці, які вже мають серйозний досвід. Тому, з них і попит буде трохи більший. Але при цьому, ми маємо розуміти, що для деяких провідних гравців це, можливо, буде останній континентальний форум. Але чи стане він для команди Массіміліано Белларте тріумфальним?

Фінляндія 

Участь у чемпіонатах Європи: дебют.

Найвище досягнення: вихід до фінальної стадії (2022) 

Фінська команда є одним з дебютантів цьогорічного чемпіонату Європи. Однак, це не означає, що на чемпіонат Європи скандинавська команда приїде для того, щоб відбувати номер. Будьте впевнені: ця збірна ще попсує нерви фаворитам.

Взагалі треба сказати, що факт участі збірної Фінляндії з футзалу – це продовження логічного ланцюжка, який почався ще після того, як футбольна збірна Фінляндії вийшла до фінальної частини Євро-2020. І тоді збірна Фінляндії показала, що Суомі – це не лише хокейна, а і футбольна країна (хоча вболівальники зі стажем, мабуть, ще пригадають і найбільш яскравого фінського футболіста Ярі Літманена, кращі роки якого пройшли в «Аяксі». – А. Т.). А тепер Фінляндія спробує показати, що вона ще і футзальна країна. Варто також зазначити, що фінська збірна могла потрапити і на чемпіонат світу, який проходив у Литві, проте тоді у підопічних Міко Мартіча з виходом на ЧС не склалося, оскільки на шляху стала збірна Сербії. Однак, вже у відбірковому циклі Євро-2022 фіни посіли перше місце у групі 7 та вийшли на свій перший чемпіонат Європи.

Хоча збірна Фінляндії є новачком на континентальному форумі, та все-таки у складі цієї команди є гравці, які вже мають досвід поєдинків і на рівні Ліги чемпіонів. А лідерами цієї команди цілком реально вважаються Пану Аутіо, Ярмо Юнно, Юхана Юркіяйнен, а також Мікко та Юка Кютеля. Окрім того, як розповів кореспонденту футзального порталу «5х5» сам Міко Мартіч, цілком реально можуть скористатися своїм шансом стати зірками Євро-2022 і такі виконавці, як Лассі Лінтула, Яні Корпела, Ійро Ванха та Сєргєй Корсунов. Таким чином, у збірної Фінляндії наразі спостерігається своєрідний сплав досвіду та молодості, завдяки чому скандинави здатні створити кілька сюрпризів. 

Словенія 

Участь у чемпіонатах Європи: 2003, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2022.

Найвище досягнення: чвертьфінал (2018)

Після того, як Словенія прийняла у себе минулий Євро, збірна цієї країни зробила все для того, щоб кваліфікуватися і на наступний континентальний форум. І це балканцям вдалося. Для словенської футзальної збірної це буде вже шостий чемпіонат Європи поспіль. І після того, як на домашньому Євро словенці змогли вийти до чвертьфіналу, підопічні Томіслава Хорвата спробують як мінімум повторити це досягнення. Хоча погодьтесь – коли в одній групі також є збірні Італії та Казахстану, то навряд чи хтось бодай би теоретично зможе посунути ці дві команди з перших двох місць. Однак, як показав минулий чемпіонат Європи, словенцям цілком до снаги зняти «скальп» зі «Скуадри адзурри», що підопічні тоді ще Андрея Добовічніка і зробили на Євро-2018. Тому, можна спробувати передбачити, що словенці спробують довести, що та перемога не була випадковою, хоча і була здобута на домашньому майданчику.

Якщо подивитись на нинішній склад збірної Словенії, то там можна знайти багато знайомих облич. Щоправда, для початку скажемо, що на цьому турнірі балканцям не допоможуть Крістіан Чуєц та Рок Мордей, який довгий час був одним з лідерів. І його, звичайно, буде бракувати словенській команді. Для таких гравців, як Ігор Осредкар, та Гашпер Врховець, це вже далеко не перший Євро. Але ще на домашньому Євро-2018 збірна Словенії показала, що у неї є непогана перспектива, і є, навколо кого будувати команду. Тому, можна очікувати, що на цьому Євро вже інакше розкриються і Матей Фідершек, і Деніс Тотошкович, і Ален Фетіч. І якщо ці гравці зможуть скласти іспит на лідерство, то

Казахстан 

Участь у чемпіонатах Європи: 2016, 2018, 2022.

Найвище досягнення: 3 місце (2016).  

Після того, як збірна Казахстану почала грати у турнірах під егідою УЄФА, вона довгий час не могла потрапити на Євро. Але все змінилося після того, як ця команда вдало дебютувала на Євро-2016 у Сербії, де одразу посіла третє місце. Повторити цей результат на Євро-2018 казахстанцям не вдалося, оскільки вони у матчі за «бронзу» поступилися збірній Росії. Однак, перед цим чемпіонатом Європи збірну Казахстану серйозно розглядали серед тих команд, яка цілком реально може дійти до фіналу. Не забуваємо також, що на ЧС-2021 у Литві збірна Казахстану вперше у своїй історії увійшла до топ-четвірки найкращих команд «мундіалю», програвши у грі за третє місце збірній Бразилії.

Але наразі невідомо, чи зможе збірна Казахстану і на цьому чемпіонаті опинитися як мінімум у півфіналі. Чому? Тому що через нестабільну політичну ситуацію у Казахстані підопічним Кака довелося корегувати свої плани, оскільки казахстанська команда планувала провести навчально-тренувальний збір в України, у рамках якого планувалися товариські матчі з командою Олександра Косенка. Замість цього казахстанська збірна була змушена проводити збір удома. Окрім того, була інформація про те, що Даурен Турсагулов, Арнольд Кнауб та Нурбек Карагулов здали позитивні тести на COVID-19. Щоправда, Карагулов трохи згодом спростував інформацію щодо свого позитивного тесту. Однак, за останніми відомостями, у Казахстані залишився головний тренер збірної цієї країни Кака, у якого як раз підтвердився COVID-19. І це означає, що у матчі проти збірної Словенії діями гравців казахстанської збірної керуватиме українець Сергій Корідзе, який, нагадаємо, наразі входить до топ-п’ятірки найкращих бомбардирів чемпіонатів Європи з футзалу за всю історію. Тож, для українських вболівальників тут буде свій інтерес.

Якщо ж говорити про склад збірної Казахстану, то тут є як очікувані моменти, так і сюрпризи. Мабуть, ніхто не сумнівається у тому, що «пост № 1» буде за Лео Ігітою. У той же час тренерський штаб збірної Казахстану вирішив, що дублером Ігіти має бути не молодий Нарун Серіков, який класно зіграв у матчах минулорічного «Фіналу восьми» Ліги чемпіонів, а Рауан Атантаєв. Також у складі є й інші лідери збірної Казахстану – Тайнан та Дуглас. А далі починається найбільш цікаве. По-перше – до збірної Казахстану повертається Лео, який через важку травму довго відновлювався та був змушений пропустити чемпіонат світу. Буде цікаво подивитись на те, у якій формі Лео знаходиться зараз, і чи зможе він наразі чимось допомогти збірній Казахстану. Але однозначно це – підсилення. Окрім того, поїде на гравець «Кайрата» Едсон, який лише нещодавно прийняв громадянство Казахстану. Таким чином, бразильська діаспора у збірній Казахстану знову збільшується. Однак, враховуючи те, що наразі незрозуміло, у якій формі Лео, і чи зможе щось дати збірній Казахстану Едсон, наразі важко сказати, чи буде від цього поповнення якийсь позитивний ефект. До того ж, якщо у Турсагулова та Кнауба позитивний тест на COVID-19, то це, звісно, може вдарити по кадровому потенціалу збірної Казахстану. Додайте сюди відсутність Кака у першому матчі зі Словенією, яка теж може датися взнаки, оскільки Кака – дуже сильний мотиватор, і він знає, як можна достукатися до своїх підопічних. І, звісно, на стан збірної Казахстану так чи інакше, але впливатиме політична ситуація у цій країні. Тут вже є психологічний фактор. Тому, казахстанській команді в усіх аспектах буде складно. І якщо Ігіта та компанія зможуть подолати ці труднощі, то вони теоретично зможуть знову опинитися у топ-четвірці найкращих команд Євро-2022.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото:
Qazsport.kz, futsal.si, Федерація футболу Італії, futsal.fi, УЄФА  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.